Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen, de 18 décembre 2012

Artikel 1. In het koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen wordt het opschrift van deel I vervangen als volgt : " Regels betreffende de boekhouding en de jaarrekening van de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de internationale verenigingen zonder winstoogmerk bedoeld in de artikelen 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen ".

In hetzelfde besluit wordt het opschrift van deel I, boek I vervangen als volgt : " Aanpassingen aan de verplichtingen die voor de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de internationale verenigingen zonder winstoogmerk bedoeld in de artikelen 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 van de wet van 27 juni 1921, voortvloeien uit de bepalingen van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van ondernemingen ".

In hetzelfde besluit wordt het opschrift van deel I, boek I, titel I, hoofdstuk I vervangen als volgt : " De bepalingen van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen, van toepassing op de boekhouding van de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de internationale verenigingen zonder winstoogmerk bedoeld in de artikelen 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 van de wet van 27 juni 1921 ".

Art. 2. In artikel 1 van hetzelfde besluit worden de woorden " en stichtingen " ingevoegd tussen de woorden " op de verenigingen " en de woorden " voor het voeren van hun boekhouding ".

Art. 3. In artikel 2 van hetzelfde besluit worden de woorden " of stichting " telkens ingevoegd na het woord " vereniging ".

Art. 4. In artikel 3 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, worden de woorden " verenigingen zonder winstoogmerk bedoeld in artikel 17, § 3 van de wet " vervangen door de woorden " verenigingen en stichtingen ".

Art. 5. In artikel 4 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, worden de woorden " of stichting " telkens ingevoegd na het woord " vereniging ".

Art. 6. In artikel 6 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. de woorden " verenigingen zonder winstoogmerk " worden vervangen door de woorden " verenigingen en stichtingen ";

  2. de woorden " met uitzondering van de artikelen 39, 76, 78 tot 81 en mits de aanpassingen waarin onderhavige titel voorziet " worden vervangen door de woorden " met uitzondering van de artikelen 39, 76, paragrafen 3 tot 8 van artikel 78 en artikel 81, mits de aanpassingen en onder de voorwaarden waarin onderhavige titel voorziet ".

    Art. 7. In hetzelfde besluit wordt een artikel 6bis ingevoegd, luidende :

    " Art. 6bis. De verrichtingen als bedoeld in artikel 58 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen worden door de betrokken rechtspersonen geboekt overeenkomstig, naargelang het geval, de artikelen 78, § 1 en § 2, 79, 80 of 80bis van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

    De paragrafen 2 en 3 van artikel 37 van het huidig koninklijk besluit zijn van overeenkomstige toepassing. ".

    Art. 8. In artikel 7 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in de inleidende zin worden de woorden " verenigingen zonder winstoogmerk " vervangen door de woorden " verenigingen en stichtingen ";

  4. de bepaling onder 2° wordt vervangen als volgt :

    " 2° In artikel 57, § 3, 1° wordt het woord " reserve " vervangen door de woorden " bestemd fonds ". Artikel 57, § 3, 2° wordt weggelaten. ";

  5. in de bepalingen onder 6° en 7° worden de woorden " of stichting " ingevoegd na het woord " vereniging ".

    Art. 9. In artikel 8 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, worden de woorden " of stichting " telkens ingevoegd na het woord " vereniging ".

    Art. 10. In artikel 9 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, worden de woorden " verenigingen zonder winstoogmerk " vervangen door de woorden " verenigingen en stichtingen ".

    Art. 11. Artikel 10 van hetzelfde besluit, vervangen bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, wordt vervangen als volgt :

    " Art. 10. Voor de toepassing ervan op verenigingen en stichtingen, wordt artikel 82, §§ 1 en 2, van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, vervangen door de volgende bepaling :

    " § 1. Onverminderd artikel 85, tweede lid, worden de balans en de resultatenrekening opgesteld in overeenstemming met de schema's van afdeling 2 van onderhavig hoofdstuk.

    De toelichting bevat de bijkomende informatie als bedoeld in punt A. van onderafdeling 3 van voornoemde afdeling 2, alsmede de inlichtingen betreffende de sociale balans bedoeld in punt B. van onderaf deling 3 van voornoemde afdeling 2 indien de vereniging of stichting een jaargemiddelde van ten minste 20 personeelsleden telt, uitgedrukt in voltijdse equivalenten en waarvoor de vereniging of stichting een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling heeft gedaan bij de met de inning van de socialezekerheidsbijdragen belaste instelling of die zijn ingeschreven in het algemeen personeelsregister, krachtens het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten.

    § 2. Voor zover ze niet in het toepassingsgebied vallen van artikel 17, § 5, 37, § 5 of 53, § 5 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, hebben de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen bedoeld in de artikelen 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 van deze wet evenwel de mogelijkheid om hun balans en hun resultatenrekening op te stellen volgens de verkorte schema's bepaald in afdeling 3 van onderhavig hoofdstuk en een verkorte toelichting op te stellen met de bijkomende informatie bedoeld in punt A. van onderafdeling 3 van voornoemde afdeling 3, alsmede de inlichtingen betreffende de sociale balans bepaald in punt B. van onderafdeling 3 van voornoemde afdeling 3 indien de vereniging of stichting een jaargemiddelde van ten minste 20 personeelsleden telt, uitgedrukt in voltijdse equivalenten en waarvoor de vereniging of stichting een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling heeft gedaan bij de met de inning van de socialezekerheidsbijdragen belaste instelling of die zijn ingeschreven in het algemeen personeelsregister, krachtens het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten. " ".

    Art. 12. In de inleidende zin van artikel 11 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, worden de woorden " verenigingen zonder winstoogmerk " vervangen door de woorden " verenigingen en stichtingen ".

    Art. 13. In artikel 12 van hetzelfde besluit, vervangen bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  6. de woorden " verenigingen zonder winstoogmerk " worden vervangen door de woorden " verenigingen en stichtingen ";

  7. de woorden " of stichting " worden telkens ingevoegd na het woord " vereniging ";

  8. de woorden " VII.B. Voorzieningen voor schenkingen en legaten met terugnemingsrecht " worden vervangen door de woorden " VII.B. Voorzieningen voor terug te betalen subsidies en legaten en voor schenkingen met terugnemingsrecht ".

    Art. 14. In artikel 13 van hetzelfde besluit, vervangen bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  9. de woorden " verenigingen zonder winstoogmerk " worden vervangen door de woorden " verenigingen en stichtingen ";

  10. het enig lid wordt, onder de woorden " IX. Winst (Verlies) van het boekjaar ", aangevuld met de woorden :

    " Resultaatverwerking

    A. Te bestemmen positief (negatief) resultaat

    1. Te bestemmen positief (negatief) resultaat van het boekjaar

    2. Overgedragen positief (negatief) resultaat van het vorige boekjaar

      B. Onttrekking aan het eigen vermogen

    3. Onttrekking aan de fondsen van de vereniging

    4. Onttrekking aan de bestemde fondsen

      C. Toevoeging aan de bestemde fondsen

      D. Over te dragen positief (negatief) resultaat ".

      Art. 15. In artikel 15 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 27 maart 2008, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  11. in de inleidende zin van artikel 15 worden de woorden " verenigingen zonder winstoogmerk " vervangen door de woorden " verenigingen en stichtingen ";

  12. de bepaling onder 1° wordt aangevuld met een lid, luidende :

    " Verenigingen of stichtingen die bij afsluiting van het boekjaar niet meer dan één van de limieten vastgesteld in, naargelang het geval, artikel 17, § 5, artikel 37, § 5 of artikel 53, § 5 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, overschrijden, mogen deze staat weglaten uit de toelichting. ";

  13. in de bepaling onder 6° worden de woorden " , voor de fondsen bestemd om een sociaal passief te dekken, " opgeheven;

  14. in de bepaling onder 7° worden de woorden " Voorzieningen voor schenkingen en legaten met terugnemingsrecht " vervangen door de woorden " Voorzieningen voor terug te betalen subsidies en legaten en voor schenkingen en legaten met terugnemingsrecht ";

  15. de bepaling onder 8° wordt vervangen als volgt :

    " 8° Onder A. Aanvullende gegevens, wordt de tekst onder XII.A. en XII.B. vervangen als volgt :

    " A. Een uitsplitsing van de netto-omzet (post I.A.) naar categorie bedrijfsactiviteit en naar geografische markten, voor zover deze categorieën en markten, vanuit het oogpunt van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT