Koninklijk besluit inzake de samenstelling, de organisatie, de werking en de onafhankelijkheid van de cel voor financiële informatieverwerking. ., de 11 juin 1993

HOOFDSTUK I. - Cel voor financiële informatieverwerking.

Artikel 1. Er wordt bij Onze Ministers van Justitie en van Financiën een cel voor financiële informatieverwerking, hierna " de cel " genoemd, ingesteld.

HOOFDSTUK II. - Samenstelling van de cel.

Art. 2. De cel is samengesteld uit ten minste drie gewone leden en ten hoogste (acht) gewone leden, onder wie de voorzitter, de plaatsvervangende voorzitter of voorzitters en de vice-voorzitter.

Ze worden door Ons benoemd op de voordracht van (Onze Ministers van Financiën en van Justitie en Onze Ministers tot wiens bevoegdheden de Economische Zaken en de Middenstand behoren (, en voor wat betreft het lid van de cel, hoger officier, gedetacheerd van de federale politie, door Onze Minister tot wiens bevoegdheden Binnenlandse Zaken behoren.)

Met toepassing van artikel 11, § 3, tweede lid, van de wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor (het witwassen van geld en de financiering van terrorisme), mogen zij noch tegelijkertijd noch tijdens het jaar dat hun benoeming voorafgaat, een functie van bestuurder, directeur, zaakvoerder of aangestelde uitoefenen of hebben uitgeoefend (bij de in artikel 2 en 2bis, 5° van voornoemde wet beoogde ondernemingen of personen).

Art. 3. Het mandaat van de leden van de cel duurt zes jaar. Het mag deeltijds worden uitgeoefend.

De helft van de leden wordt om de drie jaar hernieuwd.

Een lid dat is benoemd ter vervanging van een ontslagnemend of overleden lid, voltooit diens mandaat.

Het mandaat van alle leden is hernieuwbaar.

(De Koning kan de leden van de cel bij het einde van hun mandaat toestaan de eretitel van hun functie te voeren.)

HOOFDSTUK III. - Organisatie.

Art. 4. Het bureau van de cel is samengesteld uit de voorzitter en de vice-voorzitter. Het bureau organiseert de werkzaamheden van de cel.

(Wanneer hij verhinderd is, wordt de voorzitter vervangen door één van de plaatsvervangende voorzitters en de vice-vorzitter door een ander lid) UK IV. - Besluitvorming.

Art. 5. Voor de toepassing van (artikelen 12, § 3 en 16) van de wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor (het witwassen van geld en de financiering van terrorisme) vormt de cel een college. Ze mag slechts beraadslagen wanneer ten minste twee derde van haar leden, onder wie de voorzitter of een plaatsvervangende voorzitter, aanwezig zijn.

Ze neemt haar besluiten bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de op de vergadering aanwezige leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of, bij zijn afwezigheid, van een plaatsvervangende voorzitter doorslaggevend.

In dringende gevallen worden de beslissingen genomen door ten minste twee leden, onder wie de voorzitter of een plaatsvervangende voorzitter.

Art. 6. De cel mag aan één van haar leden de bevoegdheid delegeren om zich op grond van artikel 12, § 2 van de wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor (het witwassen van geld en de financiering van terrorisme) te verzetten tegen de uitvoering van een verrichting vóór het verstrijken van de uitvoeringstermijn die is meegedeeld (door de ondernemingen of personen) bedoeld in artikel 2 van voormelde wet.

HOOFDSTUK V. - Secretariaat.

Art. 7. De cel wordt bijgestaan door een secretariaat, samengesteld uit het administratief personeel en het personeel belast met het bijstaan van de financiële deskundigen.

De personeelsleden mogen geen functie of betrekking uitoefenen (bij de (in artikel 2, 2bis en 2ter) van de wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor (het witwassen van geld en de financiering van terrorisme) bedoelde ondernemingen en personen).

HOOFDSTUK VI. - Zetel van de cel.

Art. 8. De zetel van de cel is gevestigd op het grondgebied van het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad.

HOOFDSTUK VII. -...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT