Omzendbrief betreffende de status van langdurig ingezetene, de 14 juillet 2009

Artikel M. De richtlijn 2003/109/EG van de Raad van 25 november 2003 betreffende de status van langdurig ingezeten onderdanen van derde landen leidt tot twee nieuwe elementen :

  1. De richtlijn voorziet voor een onderdaan van een niet-EG-lidstaat (1) de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden de status van langdurig ingezetene in de EU-Lidstaat waarin hij reeds lang verblijft, (2) te bekomen.

  2. De richtlijn stelt deze onderdaan in staat om in een andere Lidstaat gemakkelijker een verblijfsvergunning van meer dan drie maanden te bekomen.

    Deze richtlijn werd door de volgende teksten in het Belgisch recht omgezet :

    - de wet van 25 april 2007 tot wijziging van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, in werking getreden op 1 juni 2008 (Belgisch Staatsblad van 10 mei 2007);

    - het koninklijk besluit van 22 juli 2008 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, in werking getreden op 8 september 2008 (Belgisch Staatsblad 29 augustus 2008);

    - het koninklijk besluit van 22 juli 2008 tot vaststelling van bepaalde uitvoeringsmodaliteiten van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, in werking getreden op 8 september 2008 (Belgisch Staatsblad 29 augustus 2008);

    - het koninklijk besluit van 23 december 2008 tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 juni 1999 houdende uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers, in werking getreden op 1 januari 1999 (Belgisch Staatsblad 29 december 2008).

    Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken nemen niet deel aan de goedkeuring van deze richtlijn. Deze richtlijn is ook niet van toepassing op de volgende EER-landen : Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Dit impliceert, enerzijds, dat de vreemdelingen die de status van langdurig ingezetene in België bekomen hebben niet kunnen genieten van soepelere verblijfsvoorwaarden in deze landen, en, anderzijds, dat een verblijfsvergunning die door deze landen wordt afgegeven niet leidt tot voordelen voor het bekomen van een verblijf in België.

    1. Het bekomen van de status van langdurig ingezetene in België :

    1. Voorwaarden :

      De onderdaan van een derde land die in België verblijft, kan de status van langdurig ingezetene bekomen indien :

      - hij tot een verblijf van onbepaalde duur in België gemachtigd of toegelaten is;

      - hij, voor zichzelf en voor zijn familieleden die te zijnen laste zijn, beschikt over stabiele, regelmatige en toereikende bestaansmiddelen om in zijn eigen behoeften en die van zijn familieleden te voorzien, om te vermijden dat ze ten laste vallen van de openbare overheden;

      - hij over een ziektekostenverzekering beschikt die de risico's in België dekt;

      - hij bewijst dat hij in de loop van de vijf jaar die onmiddellijk voorafgingen aan de aanvraag tot het bekomen van de status van langdurig ingezetene legaal en ononderbroken in het Rijk verbleven heeft.

      Opmerking : de vreemdeling die als vluchteling erkend werd of van de subsidiaire bescherming geniet, kan geen aanvraag tot het bekomen van de status van langdurig ingezetene indienen.

      -> Hoe worden deze vijf jaar geteld ?

      Voor de berekening van de periode van vijf jaar wordt er geen rekening gehouden met de periodes met een beperkte verblijfstitel of een speciale verblijfstitel die door Buitenlandse Zaken wordt afgegeven. Met twee categorieën van beperkt verblijf wordt echter wel rekening gehouden :

      - het volledig beperkt verblijf in België van een langdurig ingezetene die de status in een andere Lid-Staat bekomen heeft (cf. punt II)

      - de helft van het beperkt verblijf dat bekomen wordt in de hoedanigheid van student, of om een beroepsopleiding te volgen.

      De termijn van vijf jaar wordt niet onderbroken door afwezigheden van minder dan zes opeenvolgende maanden en die in totaal, de duur van tien maanden over de hele periode van vijf jaar niet overschrijden. Deze perioden van afwezigheid worden meegerekend bij de berekening van de termijn.

      -> Wat is het minimumbedrag van de vereiste bestaansmiddelen ?

      De onderdaan van een derde land moet voor zichzelf tenminste over het leefloon voor een alleenstaande persoon beschikken dat 684 euro bedraagt en over 228 euro voor elke persoon die te zijnen laste is. Dit laatste bedrag stemt overeen met het leefloon van een persoon die familieleden ten laste heeft, minus het bedrag voor een alleenstaande persoon. Deze bedragen worden elk jaar aangepast in functie van de index van de consumptieprijzen. De nieuwe geïndexeerde bedragen worden vermeld in het Belgisch Staatsblad. Momenteel gaat het om bedragen van 715 en 239 euro (Belgisch Staatsblad 22 januari 2009).

    2. Procedure :

      1) Inleiding :

      De aanvraag tot het bekomen van de status van langdurig ingezetene wordt ingediend bij het gemeentebestuur van de verblijfplaats door middel van een formulier conform het model in bijlage 16. Het gaat om dezelfde bijlage als voor de aanvraag om machtiging tot vestiging. De vreemdeling met een verblijf van onbepaalde duur kan immers ofwel de machtiging tot vestiging ofwel de status van langdurig ingezetene, vragen. Het gemeentebestuur moet de vermelding van de titel van bijlage 16 die niet overeenstemt met de aanvraag schrappen.

      Indien het om een aanvraag tot het bekomen van de status van langdurig ingezetene gaat, moet de vreemdeling het bewijs leveren dat hij over stabiele, regelmatige en toereikende bestaansmiddelen beschikt (3) en dat hij over een ziektekostenverzekering beschikt die de risico's in België dekt. Het gemeentebestuur moet deze bewijzen eisen en ze aan de Dienst Vreemdelingenzaken overmaken maar mag nooit zelf een uitspraak doen over hun geldigheid.

      Indien de aanvrager niet voldoet aan de voorwaarden om de status van langdurig ingezetene te bekomen, zal de Dienst Vreemdelingenzaken zijn aanvraag als een aanvraag om machtiging tot vestiging behandelen.

      De gevestigde vreemdeling (die in het bezit is van een identiteitskaart voor vreemdeling - elektronische kaart C) kan op elk moment een aanvraag tot het bekomen van de status van langdurig ingezetene indienen.

      2) Rol van het gemeentebestuur :

      Indien het verblijf van de vreemdeling van onbepaalde duur is, en de vreemdeling in het voorkomend geval, een kopie van een geldig paspoort voorlegt omdat zijn identiteit nog niet in de loop van een voorafgaande procedure werd vastgesteld, overhandigt het gemeentebestuur hem een ontvangstbewijs conform de bijlage 16bis.

      Het gemeentebestuur stuurt een kopie van dit ontvangstbewijs naar de Dienst Vreemdelingenzaken samen met de bewijzen dat de voorwaarden (toereikende bestaansmiddelen en ziektekostenverzekering) vervuld zijn en, in het voorkomend geval, de kopie van het paspoort. De Dienst Vreemdelingenzaken beschikt dan over een periode van vijf maanden om een beslissing te nemen. Tijdens deze periode van vijf maanden blijft de vreemdeling in het bezit van een BIVR of een Identiteitskaart voor vreemdeling. Wanneer het BIVR of de Identiteitskaart voor vreemdeling vervalt, moet het vervallen document ingetrokken worden en moet een bijlage 15 afgegeven worden voor de resterende duur van het onderzoek. (4)

      Indien het verblijf van de vreemdeling daarentegen niet van onbepaalde duur is of indien de vreemdeling geen kopie van een geldig paspoort voorlegt terwijl zijn identiteit niet vaststaat, overhandigt het gemeentebestuur hem een bijlage 16ter - niet-inoverwegingname - en stuurt een kopie van die bijlage naar de Dienst Vreemdelingenzaken.

      Indien de Dienst Vreemdelingenzaken de aanvraag afwijst, betekent het gemeentebestuur deze beslissing aan de vreemdeling door een bijlage 17 te overhandigen. De vreemdeling behoudt echter zijn machtiging tot vestiging of zijn machtiging tot onbeperkt verblijf, behalve indien de Dienst Vreemdelingenzaken een tegenovergestelde instructie geeft.

      Indien de Dienst Vreemdelingenzaken een gunstige beslissing neemt of indien binnen een termijn van vijf maanden geen enkele beslissing ter kennis wordt gebracht van het gemeentebestuur, wordt de vreemdeling in het bevolkingsregister ingeschreven en ontvangt hij een EG-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene (bijlage 7bis van het KB - D kaart), die vijf jaar geldig is. Tussen de vijfenveertigste en de dertigste dag vóór de vervaldatum van zijn EG-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene kan hij de vernieuwing ervan aanvragen bij het gemeentebestuur.

    3. Verlies van de status van langdurig ingezetene :

  3. De vreemdeling die de status van langdurig ingezetene bekomen heeft, verliest die status in geval van fraude.

    -> Drie hypotheses zijn mogelijk : de Dienst Vreemdelingenzaken kan beslissen :

    1) Ofwel dat hij zijn machtiging tot vestiging behoudt. In dit geval, wordt de EG-verblijfsvergunning van langdurig ingezetene ingetrokken en wordt de vreemdeling in het bezit gesteld van een Identiteitskaart voor vreemdeling;

    2) Ofwel dat hij zijn recht op verblijf behoudt. In dit geval, wordt de EG-verblijfsvergunning van langdurig ingezetene ingetrokken en wordt de vreemdeling in het bezit gesteld van een Bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister van onbepaalde duur (elektronische kaart B);

    3) Ofwel dat hij geen recht op verblijf meer heeft in het Rijk. In dit geval wordt deze beslissing aan de vreemdeling betekend door de overhandiging van het document conform het model in de bijlage 13 en de EG-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene wordt ingetrokken.

  4. De vreemdeling verliest ook zijn status wanneer die status hem wordt toegekend in een andere Lidstaat van de Europese Unie of indien hij meer dan twaalf maanden afwezig is geweest van het grondgebied van de Europese Unie, of meer dan zes jaar van het Belgisch grondgebied.

    1. Recht op terugkeer in geval van verlies van de status van langdurig...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT