Omzendbrief nr. 732. - Aanbevelingen met betrekking tot de begeleiding van een personeelslid met medische, sociale of familiale problemen, de 15 avril 2024
Artikel M. Aan de federale overheidsdiensten en de diensten die ervan afhangen, het Ministerie van Defensie en de instellingen van openbaar nut die behoren tot het federaal administratief openbaar ambt zoals bepaald in artikel 1 van de wet van 22 juli 1993 houdende bepaalde maatregelen inzake ambtenarenzaken,
Geachte collega,
Mevrouw,
Mijnheer,
Deze omzendbrief beoogt de mogelijkheden in herinnering te brengen om de prestatiedoelstellingen van een personeelslid met sociale, familiale of medische problemen in de loop van zijn evaluatiecyclus aan te passen.
De feedbackcultuur werkt regelmatige dialoog tussen de personeelsleden en hun hiërarchie in de hand, waardoor de duurzame tewerkstelling van de personeelsleden kan worden gegarandeerd. Deze regelmatige communicatie helpt mee een vertrouwensrelatie tot stand te brengen tussen de verschillende evaluatieactoren. In deze context kan er snel en constructief worden gereageerd wanneer een personeelslid met gezondheids-, sociale of familiale problemen kampt.
-
Opportuniteiten via het evaluatiesysteem
Allereerst is het steeds mogelijk de functiebeschrijving aan te passen als er zich belangrijke wijzigingen aan deze functie hebben voorgedaan (artikel 6, § 2 van het koninklijk besluit van 14 januari 2022). Als er tijdens uitwisselingen tussen het personeelslid en zijn evaluator wordt vastgesteld dat er bepaalde wijzigingen moeten worden aangebracht aan de functie van het personeelslid zodat hij deze functie, ondanks het feit dat hij met bepaalde persoonlijke problemen kampt, kan blijven uitoefenen, dan kan zijn functiebeschrijving worden aangepast.
In de loop van een evaluatiecyclus kunnen bovendien ook de prestatiedoelstellingen tijdens een functioneringsgesprek in onderlinge overeenstemming worden aangepast telkens dat nodig lijkt (artikel 9, § 2 van het voormelde koninklijk besluit van 14 januari 2022). Via deze mogelijkheid kunnen de tijdelijke of blijvende obstakels voor een personeelslid om zijn functie optimaal uit te oefenen worden aangepakt.
Ook is het verplicht om een functioneringsgesprek, waarbij de prestatiedoelstellingen kunnen worden aangepast, te houden wanneer het personeelslid het werk hervat na een afwezigheid van meer dan zeventig dagen zonder onderbreking om welke reden ook (artikel 9, § 1 van hetzelfde besluit), behalve als er bij de terugkeer van het personeelslid een evaluatiecyclusgesprek moet plaatsvinden.
Tot slot verdient het aanbeveling om als leidinggevende ruimer te...
Pour continuer la lecture
SOLLICITEZ VOTRE ESSAI