Omzendbrief betreffende de programmawet van 28 juni 2013, de 10 juillet 2013

Artikel M.

INLEIDING

De programmawet van 28 juni 2013 (B.S. 1 juli 2013 - tweede editie) bevat onder meer wijzigingen aan de vreemdelingenwet van 15 december 1980, de Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de O.C.M.W. en de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.

Het betreft de artikelen 15 tot en met 21 van de Programmawet.

  1. Wijziging van de vreemdelingenwet van 15 december 1980

    De artikelen 15 t.e.m. 19 van de programmawet wijzigen de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen. Voor de Unieburgers en hun familieleden wordt de periode van ononderbroken verblijf voor het bekomen van het duurzaam verblijfsrecht opgetrokken van drie naar vijf jaar.

    Dit houdt in dat het toekennen van het recht op maatschappelijke dienstverlening en/of recht op maatschappelijke integratie tijdens de langere periode die voorafgaat aan de toekenning van het duurzaam verblijfsrecht, eventueel gevolgen kan hebben voor het verblijfsrecht van de betrokkene. De Dienst Vreemdelingenzaken wordt via de automatische gegevensstroom tussen de POD Maatschappelijke integratie en de Dienst Vreemdelingenzaken op de hoogte gebracht dat er leefloon en of een financiële steun ten laste van de staat werd genoten.

    De beoordeling van de eventuele effecten op het verblijfsrecht behoort tot de bevoegdheid van de Dienst Vreemdelingenzaken. Hij zal geval per geval beoordelen of de betrokkene nog voldoet aan de voorwaarden van zijn verblijfsrecht en/of de betrokkene geen onredelijke belasting vormt voor het sociale bijstandsstelsel.

    De programmawet van 28 juni 2013 voorziet geen overgangsmaatregelen. Bijgevolg geldt de nieuwe termijn van vijf jaar voor alle EU-burgers die nog geen duurzaam verblijf bekomen hebben in België.

  2. De toevoeging van een nieuw artikel 57sexies aan de Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de O.C.M.W.

    2.1. Toepassingsgebied

    Artikel 20 van de programmawet voegt een artikel 57sexies toe aan de Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

    Dit artikel 57sexies bepaalt dat :

    " In afwijking van de bepalingen van deze wet is de maatschappelijke dienstverlening door het centrum niet verschuldigd aan de vreemdeling die gemachtigd werd tot een verblijf op basis van artikel 9bis van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT