Omzendbrief Ambulante handel/regeling inzake overdracht van marktplaatsen., de 14 novembre 2001

Artikel M. In een recent arrest van opschorting " sprak " de Raad van State zich " uit " over de draagwijdte van de voorwaarde tot stopzetting van ambulante activiteiten, opgelegd aan de handelaar die zijn marktplaatsen wenst over te dragen.

Sedert de inwerkingtreding ervan werd deze maatregel genterpreteerd alsof de gevolgen ervan verder zouden reiken dan de overdrachtsoperatie zelf. Deze interpretatie had tot gevolg dat de cedent de mogelijkheid werd ontnomen onder eender welk statuut, hetzij als werkgever hetzij als werknemer, nog een ambulante activiteit te kunnen uitoefenen.

Deze interpretatie wordt gemotiveerd vanuit de bedoeling om de handel in marktplaatsen te verhinderen en via deze bedoeling het onvervreemdbaar karakter te behouden van het aandeel inzake publiek domein waarop deze plaatsen zich bevinden.

De Raad van State is in zijn argumentatie van mening dat deze interpretatie in tegenstelling is met het principe van vrijheid van handel en nijverheid, geformuleerd in het Decreet van Allarde. Dit principe kan immers slechts de beperkingen kennen van een uitdrukkelijke wettelijke of reglementaire bepaling en niet van een interpretatie die de letter van de tekst overstijgt.

De stevigheid van de argumentatie is dusdanig dat men kan aannemen dat het beroep volgend op het arrest van opschorting op een annulering zal uitdraaien.

Ik heb bijgevolg besloten om me, vanaf nu, te voegen bij het standpunt van de Raad van State, hierin...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT