20 DECEMBER 2012. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 oktober 2004 tot uitbreiding van het netwerk van de sociale zekerheid tot de pensioen- en solidariteitsinstellingen belast met het uitvoeren van de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid, overeenkomstig artikel 18 van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat we de eer hebben ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen beoogt de wijziging van het koninklijk besluit van 15 oktober 2004 tot uitbreiding van het netwerk van de sociale zekerheid tot de pensioen- en solidariteitsinstellingen belast met het uitvoeren van de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid, overeenkomstig artikel 18 van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

Alvorens dit ontwerp van besluit artikelsgewijs te bespreken, moeten de volgende algemene toelichtingen worden verstrekt.

Het voormelde koninklijk besluit van 15 oktober 2004 beoogt de uitbreiding van het netwerk van de sociale zekerheid tot de pensioen- en solidariteitsinstellingen belast met het uitvoeren van de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.

De voormelde wet van 28 april 2003 wil de betrekkingen inzake aanvullende pensioenen, met inbegrip van de eventuele solidariteitsprestaties, tussen de werkgever, de inrichter, de werknemer, de aangeslotene en zijn rechthebbenden, de pensioeninstelling en de rechtspersoon belast met de uitvoering van de solidariteitstoezegging regelen, de procedure vastleggen die bij de invoering, de wijziging of de opheffing van een aanvullend pensioen in een bedrijfstak of in een onderneming moet worden gevolgd, de pensioenrechten en -reserves beschermen die voor de aangeslotenen en hun rechthebbenden worden opgebouwd en de transparantie voor de werknemers vergroten.

De pensioen- en solidariteitsinstellingen belast met het uitvoeren van de voormelde wet van 28 april 2003 kunnen niet als socialezekerheidsinstellingen worden beschouwd omdat ze niet aan de toepassing van de sociale zekerheid meewerken en aldus geen deel uitmaken van het netwerk van de sociale zekerheid.

Opdat ze (fictief) in het netwerk zouden worden ingeschakeld, werd artikel 18 van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid toegepast.

Artikel 18 van de voormelde wet van 15 januari 1990 bepaalt dat, onder de voorwaarden en volgens de nadere regels die Hij bepaalt, de Koning, bij in Ministerraad overlegd besluit, op voorstel van het Beheerscomité van de Kruispuntbank en na advies van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer, het geheel of een deel van de rechten en plichten voortvloeiend uit deze wet en haar uitvoeringsmaatregelen tot andere personen dan de socialezekerheidsinstellingen kan uitbreiden. Deze personen worden in het netwerk ingeschakeld in de mate van de uitbreiding waartoe wordt beslist.

Het voormelde koninklijk besluit van 15 oktober 2004 heeft aldus voor de werknemers bepaalde rechten en plichten voortvloeiend uit de wet van 15 januari 1990 en haar uitvoeringsmaatregelen tot de pensioen- en solidariteitsinstellingen belast met de organisatie van de aanvullende pensioenen, met inbegrip van de eventuele solidariteitsprestaties, uitgebreid en heeft deze instellingen in de mate van de uitbreiding waartoe werd beslist in het netwerk ingeschakeld.

Op 1 januari 2004 zijn de artikelen 41 en volgende van de programmawet (I) van 24 december 2002 van kracht geworden die een harmonisatie van de aanvullende pensioenen van de zelfstandigen behelzen.

Het is de bedoeling om de betrekkingen inzake aanvullende pensioenen, met inbegrip van de eventuele solidariteitsprestaties, tussen de zelfstandige, de meewerkende echtgenoot, de meewerkende zelfstandige, de aangeslotene en zijn rechthebbenden, de pensioeninstelling en in voorkomend geval de rechtspersoon belast met de organisatie van het solidariteitsstelsel te regelen, de pensioenrechten en -reserves te beschermen die voor de aangeslotenen en hun rechthebbenden worden opgebouwd en de transparantie voor de werknemers te vergroten.

Bovendien werd in Titel XI, Hoofdstuk VII, van de programmawet (I) van 27 december 2006 een gegevensbank « Opbouw aanvullende pensioenen » opgericht, beheerd door de VZW SIGeDIS.

De gegevensbank « Opbouw aanvullende pensioenen » bevat gegevens betreffende alle Belgische en buitenlandse voordelen, met inbegrip van de eventuele solidariteitsprestaties, voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren die een aanvulling op het wettelijk pensioen zullen vormen en overeenkomstig wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, een arbeidsovereenkomst, een ondernemingsreglement, een collectieve ondernemings- of sectorale overeenkomst, een individuele overeenkomst of een individuele toezegging zullen worden toegekend, althans voor zover die gegevens noodzakelijk zijn voor de realisatie van de doelstellingen bedoeld in Titel XI, Hoofdstuk VII, van de programmawet (I) van 27 december 2006, namelijk controle- en informatiedoelstellingen.

Deze gegevens worden meegedeeld door de pensioeninstellingen, de solidariteitsinstellingen of door de inrichters belast met de organisatie van de aanvullende pensioenen, met inbegrip van de eventuele solidariteitsprestaties, voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren van de openbare sector.

Op dit ogenblik zijn alleen de pensioeninstellingen en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT