6 NOVEMBER 2010. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik U ter ondertekening voorleg, heeft tot doel het koninklijk besluit van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen te wijzigen met het oog op de invoering van de kentekenplaat naar Europees model. Dit gaat gepaard het inschakelen van een concessionaris wat betreft de aanmaak en de aflevering van de kentekenplaat en/of het kentekenbewijs evenals het innen van een retributie hiervoor. Met uitzondering van de tijdelijke inschrijvingen van korte duur zullen er niet langer kentekenbewijzen en/of kentekenplaten afgeleverd worden door de kantoren van de DIV.

Overwegende dat de concessiehouder de opdracht heeft om de kentekenplaten te verdelen tegen de voorafgaande betaling van een retributie. De concessiehouder treedt daarbij op in uitvoering van de mogelijkheid om in een retributie voor de verdeling van kentekenplaten te voorzien. De rechtsleer is unaniem omtrent het feit dat de overheid de vrije keuze heeft om de behartiging van het algemeen belang langs publiekrechtelijke weg dan wel langs privaatrechtelijke weg te verwezenlijken, ook wanneer de overheid daartoe niet uitdrukkelijk bij wet gemachtigd werd.

De concessiehouder neemt daarbij niet de bevoegdheid over van de DIV, doch gaat slechts over tot de uitvoering van deze bevoegdheid. Overeenkomstig de heersende rechtsleer en vaststaande rechtspraak (Flandria arrest Hof van Cassatie, 4 februari 1920) vormt de uitvoering van een bevoegdheid geen bevoegdheidsdelegatie. Zo kan de concessiehouder in het kader van de uitvoering van de bevoegdheden van de DIV, waarover de DIV ten volle beschikt, de contractuele modaliteiten, zoals de betaling van een retributie voorafgaand aan het verdelen van een kentekenplaat, vaststellen in een concessieovereenkomst en dit zonder dat een bijzondere wettelijke basis hiervoor is vereist.

Bij elke inschrijving, herinschrijving, aanvraag van een duplicaat evenals wijziging van de gegevens van het kentekenbewijs, zal de titularis van een kentekenplaat die nog niet voldoet aan het Europees model met een opschrift voorafgegaan van een indexcijfer, een nieuwe kentekenplaat en kentekenbewijs ontvangen. Zoals onder de huidige regeling zal de kentekenplaat van Europees model behouden kunnen worden bij latere inschrijvingen, herinschrijvingen, aanvraag van een duplicaat of wijziging van de gegevens van het kentekenbewijs.

Dit besluit voorziet in een regeling waarbij het mogelijk is het opschrift van een bestaande gepersonaliseerde kentekenplaat waarvoor een retributie werd betaald te behouden, echter voorafgegaan door het indexcijfer 9. Deze mogelijkheid bestaat ook voor het opschrift waarvoor geen retributie werd betaald, echter op voorwaarde van betaling van de huidige retributie van euro 1.000 en de beschikbaarheid van het gewenste opschrift.

Eveneens wordt de mogelijkheid tot het overdragen van een kentekenplaat op naam van de echtgenoot, van de wettelijke samenwonende of van één van de kinderen van de houder niet meer mogelijk voor oude kentekenplaten die nog niet conform het Europese formaat zijn.

Artikelgewijze bespreking

Artikel 1 voegt de definitie van het begrip « concessiehouder » in. Eveneens wordt de mogelijkheid gecreëerd om de reproductie te voorzien van veiligheidselementen.

Er worden niet langer EUR- en EURO-kentekenplaten uitgereikt, maar artikel 2 maakt het mogelijk dat de in België gevestigde organen en ambtenaren van de Europese Unie en de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart aanspraak kunnen maken op een « internationale » kentekenplaat voor de duur van hun functie.

De referentiemassa evenals de maximum toelaatbare massa worden door artikel 3 toegevoegd aan de gegevens die opgenomen zijn in het repertorium van de voertuigen.

Om niet de indruk te wekken dat het enkel om de aanvraag gaat maar effectief om de inschrijving zelf, wijzigt artikel 4 het opschrift van afdeling 3 van hoofdstuk II

Artikel 5 schrapt de bepaling die stelt dat bij een nieuwe inschrijving ingevolge de wijziging van van de gegevens die hebben geleid tot de oorspronkelijke inschrijving, hetzelfde inschrijvingsnummer kan behouden worden, aangezien dit niet langer het geval is indien er wordt overgegaan van een kentekenplaat volgens oud model naar een kentekenplaat van Europees model

Artikel 6, 1° maakt het mogelijk om de uitreiking van het kentekenbewijs te laten gebeuren door een concessiehouder.

Dit artikel creëert eveneens een bijkomende service voor de aanvragen die worden ingegeven door elektronische overdracht van de gegevens aan de DIV door middel van Web-DIV of afgegeven worden aan een kantoor van de DIV :

voor deze aanvragen bestaat de mogelijkheid om de aflevering van het kentekenbewijs samen met de kentekenplaat te laten geschieden op een ander adres dan de hoofdverblijfplaats van de aanvrager.

Bovendien beperkt dit artikel de uitreiking van het kentekenbewijs in handen van de aanvrager tot de tijdelijke inschrijvingen van korte duur.

Punt 2 van dit artikel stelt dat in elke situatie waarin de titularis van een kentekenbewijs zich tot de DIV wendt voor een aanpassing van het kentekenbewijs van zijn voertuig waarvoor nog geen kentekenplaat van Europees model werd afgeleverd dat voldoet aan de voorschriften die bij ministerieel besluit zullen worden vastgesteld, dit aanleiding geeft tot de herinschrijving van zijn voertuig onder een nieuw kentekennummer en zodoende de uitreiking van een kentekenplaat van Europees model.

Artikel 7 stelt dat er nog enkel een duplicaat van het kentekenbewijs wordt afgeleverd indien het kentekenbewijs nog geldig is op het ogenblik van de aanvraag en dat het bovendien een kentekenbewijs dient te betreffen waarvoor een kentekenplaat van Europees model, overeenkomstig de bepalingen vastgesteld bij ministerieel besluit, werd afgeleverd. Wanneer zulks niet het geval is zal er geen duplicaat kunnen worden afgeleverd worden en zal het voertuig dienen heringeschreven te worden

Artikel 8 heeft tot gevolg dat de huidige bepalingen aangaande de « EUR » en « EUROCONTROL » kentekenplaten, worden opgeheven aangezien deze kentekenplaten vervangen worden door één uniforme internationale kentekenplaat. Eveneens worden de bepalingen van dit besluit van toepassing gemaakt op de commerciële kentekenplaten.

Artikel 9 maakt het de federale minister tot wiens bevoegdheid het inschrijven van voertuigen behoort, mogelijk om technische vereisten te stellen aan de reproducties van de kentekenplaten.

die ook in de toekomst blijven afgeleverd worden door de kleinhandel. Zodoende zal ook de kwaliteit van de reproducties gewaarborgd zijn.

Artikel 10 voorziet in een regeling waarbij de aanvrager van een inschrijving zijn bestaande kentekenplaat kan behouden wanneer het gaat om een kentekenplaat die reeds van Europees model is.

Indien de bestaande kentekenplaat echter van het niet-Europees model is, zal hij zijn opschrift in beginsel niet kunnen behouden.

De titularis van een gepersonaliseerde kentekenplaat met vijf of zes karakters volgens het oude niet-Europese model, waarvoor destijds een retributie werd betaald, heeft de mogelijkheid om het vroegere opschrift te behouden, evenwel voorafgegaan door het indexcijfer 9.

De titularis van een gepersonaliseerde kentekenplaat met vijf karakters volgens het oude niet-Europese model, waarvoor destijds een retributie werd betaald, heeft evenwel de mogelijkheid om een nieuw opschrift van zes karakters voorafgegaan door het indexcijfer 9 te kiezen, voorzover dit nog beschikbaar is.

In geval van betwisting omtrent de betaling van de retributie, ligt de bewijslast bij de titularis van het personaliseerd opschrift.

Mits de betaling van de retributie voorzien voor het reserveren van een gepersonaliseerd opschrift, kan ook de titularis van een opschrift waarvoor geen retributie werd betaald, zijn kentekennummer behouden, evenwel voorafgegaan door het indexcijfer 9, voor zover dat nummer beschikbaar is.

De kentekenplaten die niet langer voldoen aan de kenmerken overeenkomstig de voorschriften van het ministerieel besluit dat deze zal vastleggen, dienen binnen de vier maanden na de inschrijving bezorgd te worden aan de DIV.

Artikel 11 behoudt de huidige regeling inzake het reserveren van een inschrijvingsnummer maar stelt wel dat dit steeds dient te beginnen met het indexcijfer « 9 ».

Gelijkaardig met de regeling inzake duplicaten voor kentekenbewijzen, stelt artikel 12 dat er nog enkel een duplicaat zal kunnen bekomen worden van een kentekenplaat die van Europees model is overeenkomstig de voorschriften van het ministerieel besluit dat deze zal vastleggen.

Artikel 13 beperkt de bestaande mogelijkheid tot het overdragen van een kentekenplaat op naam van de echtgenoot, van de wettelijk samenwonende of van één van de kinderen van de houder, tot de kentekenplaten van het Europese type zoals...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT