21 JANUARI 2013. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 oktober 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de notarisbedienden, betreffende de verzekering 'Gezondheidszorgen' en de verzekering 'Loonverlies' (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de notarisbedienden;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 13 oktober 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de notarisbedienden, betreffende de verzekering "Gezondheidszorgen" en de verzekering "Loonverlies".

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 21 januari 2013.

ALBERT

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

Mevr. M. DE CONINCK

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de notarisbedienden

Collectieve arbeidsovereenkomst van 13 oktober 2011

Verzekering "Gezondheidszorgen" en de verzekering "Loonverlies" (Overeenkomst geregistreerd op 3 november 2011 onder het nummer 106642/CO/216)

Preambule

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 april 1979 de oprichting van het Sociaal Fonds voor Notarisbedienden VZW voorziet en de basisprincipes van de tussenkomsten van het fonds bepaalt.

Overwegende dat het artikel 4, c van de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 januari 2002 betreffende de loonkostontwikkeling voor 2001-2002 een hospitalisatieverzekering ten voordele van de notarisbedienden en hun familieleden invoert en de patronale en persoonlijke bijdrage voor haar financiering op respectievelijk 0,30 pct. en 0,10 pct. van het brutoloon vastlegt.

Overwegende dat het artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 november 2003 betreffende de loonkostontwikkeling voor 2003-2004 en andere bepalingen de persoonlijke bijdrage ter financiering van de hospitalisatieverzekering met 0,20 pct. verhoogt.

Overwegende dat de huidige modaliteiten van financiering van het sociaal fonds de financiering op lange termijn van de sociale voordelen toegekend aan de notarisbedienden niet kunnen waarborgen.

  1. Toepassingsgebied

    Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de bedienden die onder het Paritair Comité voor de notarisbedienden ressorteren.

    § 2. Zij is niet van toepassing op :

    1. De personen tewerkgesteld in het kader van een studentenovereenkomst;

    2. De personen tewerkgesteld via een arbeidsovereenkomst afgesloten in het kader van een speciaal door en met steun van de overheid uitgevoerd opleidings-, arbeidsinpassings- en omscholingsprogramma.

    § 3. Met "bedienden" bedoelt men : de mannelijke en vrouwelijke bedienden.

  2. Begrippen en definities

    Art. 2. Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder :

    - het "Fonds voor bestaanszekerheid van het notariaat" : het fonds voor bestaanszekerheid waarvan de statuten vastgesteld werden bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 oktober 2011 betreffende de oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en vaststelling van zijn statuten;

    - de verzekeraar : de verzekeringsmaatschappij waarmee het "Fonds voor bestaanszekerheid van het notariaat" de verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorgen" en de verzekeringsovereenkomst "Loonverlies" afsluit;

    - de verzekeringsovereenkomst "Gezondheids-zorgen" : de overeenkomst met betrekking tot de verzekering gezondheidszorgen waarin de rechten en verplichtingen van de ondertekenende partijen, de rechten en verplichtingen van de inrichter en van de aangeslotenen, de aansluitingsvoorwaarden en de regels voor de uitvoering ervan vastgesteld worden. Deze overeenkomst wordt als bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst gevoegd en maakt er integraal deel van uit;

    - de verzekeringsovereenkomst "Loonverlies" : de overeenkomst met betrekking tot de loonverliesverzekering waarin de rechten en verplichtingen van de ondertekenende partijen, de rechten en verplichtingen van de inrichter en van de aangeslotenen, de aansluitingsvoorwaarden en de regels voor uitvoering ervan vastgesteld worden. Deze overeenkomst wordt als bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

  3. Voorwerp van de overeenkomst

    Art. 3. Deze collectieve arbeidovereenkomst heeft als voorwerp :

    - het bestaande van het plan "Gezondheidszorgen" te bevestigen;

    - dit plan aan te passen rekening houdend met de mogelijkheden toegelaten door de wetgeving en in het bijzonder het hoofdstuk III van de wet van 25 juni 1992 op landverzekeringsovereenkomst;

    - de sinds 1 januari 2005 van kracht zijnde verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorgen" welke reeds meermaals gewijzigd werd te coördineren en te vervangen.

    Art. 4. De huidige overeenkomst heeft ook als voorwerp een verzekering loonverlies in te voeren na de periode gedekt door het gewaarborgd loon ter vervanging van de huidige tussenkomst van het sociaal fonds in geval van loonverlies.

  4. Aard van de voordelen

    Art. 5. Het fonds voor bestaanszekerheid sluit een verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorgen" aften voordele van de bediende overeenkomstig de hieronder vastgestelde aansluitingsbeginselen.

    Art. 6. Het fonds voor bestaanszekerheid sluit een verzekeringsovereenkomst "Loonverlies" af ten voordele van de bediende overeenkomstig de hieronder vastgestelde aansluitingsbeginselen.

  5. Inrichter en beheer

    Art. 7. § 1. Het "Fonds voor bestaanszekerheid van het notariaat" wordt als inrichter van de sectorale verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorgen" en van de sectorale verzekeringsovereenkomst "Loonverlies" aangeduid.

    § 2. Het beheer van de verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorgen" wordt verder toevertrouwd aan een verzekeraar. Het beheer wordt uitgevoerd door de verzekeraar overeenkomstig de verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorgen" gesloten tussen de inrichter en de verzekeraar.

    § 3. Het beheer van de verzekeringsovereenkomst "Loonverlies" wordt toevertrouwd aan een verzekeraar. Het beheer wordt uitgevoerd door de verzekeraar overeenkomstig de verzekeringsovereenkomst "Loonverlies" gesloten tussen de inrichter en de verzekeraar.

  6. Aansluitingsbeginselen bij het plan "Gezondheidszorgen"

    Art. 8. § 1. Al de bedienden die binnen het toepassingsgebied van deze overeenkomst ressorteren worden verplicht aangesloten bij het plan "Gezondheidszorgen".

    § 2. De aansluiting van de gezinsleden is ondergeschikt aan de aansluiting van de onder het artikel 1 bedoelde bediende en aan de betaling van de premies overeenkomstig de bepalingen van het artikel 11 van deze overeenkomst.

    § 3. De voorwaarden en modaliteiten van aansluiting van de bedienden, en desgevallend hun familieleden worden in de verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorgen" vastgesteld.

    § 4. Overeenkomstig de voorwaarden vastgesteld in de verzekeringsovereenkomst is de aansluiting van de familieleden facultatief en gebeurt op aanvraag van de onder artikel 1 bedoelde bediende. De bediende dient zijn aanvraag tot aansluiting van zijn familieleden in bij het "Fonds voor bestaanszekerheid van het notariaat" door middel van het aansluitingsformulier dat hem wordt ter beschikking gesteld.

  7. Aansluitingsbeginselen bij het plan "Loonverlies"

    Art. 9. § 1. Al de bedienden die binnen het toepassingsgebied van deze overeenkomst ressorteren worden verplicht aangesloten bij het plan "Loonverlies".

    § 2. De voorwaarden en modaliteiten van aansluiting van deze bedienden worden in de verzekerings-overeenkomst "Loonverlies" vastgesteld.

  8. Financiering van de verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorgen" en de verzekeringsovereenkomst "Loonverlies"

    Art. 10. § 1. Het fonds voor bestaanszekerheid staat, als inrichter, ten aanzien van de verzekeraar, in voor de financiering van de verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorg" en de verzekeringsovereenkomst "Loonverlies".

    § 2. Elke werkgever die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst ressorteert is gehouden om een bijdrage aan het fonds voor bestaanszekerheid gelijk aan 1,68 pct. van het aan de RSZ onderworpen loon te storten.

    § 3. Het fonds voor bestaanszekerheid waarborgt met deze bijdrage uitsluitend de aansluiting bij de verzekerings plannen "Gezondheidszorgen" en "Loonverlies" van de bedienden die binnen het toepassingsgebied van de huidige overeenkomst vallen en de daaraan verbonden kosten.

    Art. 11. § 1. De aansluitingkost bij het plan "Gezondheidszorgen" van de familieleden van een bediende is ten laste van deze bediende.

    § 2. De aansluiting van de familieleden bij het plan is afhankelijk van de betaling van de premie aan het "Fonds voor bestaanszekerheid van het notariaat".

    § 3. Het bedrag van de premie is gelijk aan het bedrag van de verzekeringspremie die het fonds voor bestaanszekerheid aan de verzekeraar betaalt voor de aansluiting van de betrokken gezinsleden in toepassing van de verzekeringsovereenkomst "Gezondheidszorgen".

    § 4. De premie dient jaarlijks vooraf betaald te worden voor de aansluiting voor het volledige daaropvolgende kalenderjaar. De betaling van deze premie kan op vraag van de bediende maandelijks betaald worden mits toekenning van een domiciliëring aan het "Fonds voor bestaanszekerheid van het notariaat".

    § 5. Tegen uiterlijk 30 oktober van het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de premie betrekking heeft, verstuurt het fonds naar elke bediende van de sector een factuur met een aansluitingsfiche opgesteld op basis van de elementen die te zijner kennis werden gebracht.

    § 6. Bij gebrek aan betaling of aan aanvraag van maandelijkse betaling tegen 30 november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de premie moet betaald worden verstuurt het fonds voor bestaanszekerheid een aangetekende brief met het verzoek tot betaling binnen 15 dagen.

    § 7. Bij gebrek aan betaling binnen de voornoemde termijn wordt de aansluiting van rechtswege beëindigd op 31...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT