11 JANUARI 2013. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de notarisbedienden, betreffende het aanvullend pensioen gefinancierd door middel van kapitalisatie (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de notarisbedienden;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de notarisbedienden, betreffende het aanvullend pensioen gefinancierd door middel van kapitalisatie.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 11 januari 2013.

ALBERT

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

Mevr. M. DE CONINCK

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de notarisbedienden

Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2011

Aanvullend pensioen voor de notarisbedienden gefinancierd door middel van kapitalisatie (Overeenkomst geregistreerd op 17 november 2011 onder het nummer 106906/CO/216)

Preambule

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 mei 1987 een sectoraal regime voor aanvullend pensioen heeft ingevoerd ten gunste van de notarisbedienden gefinancierd door middel van kapitalisatie door bijdragen ten laste van de werkgever ten belope van 2,10 pct., berekend op de loonmassa, de dertiende maand en het enkelvoudig vakantiegeld, en ten laste van de bediende ten belope van 1 pct. op dezelfde basis.

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 november 1998 betreffende maatregelen met betrekking tot de werkgelegenheid en de loonkostontwikkeling 1997-1998 de werkgeversbijdrage voor het sectoraal stelsel van aanvullend pensioen gefinancierd door middel van kapitalisatie heeft verhoogd met 0,5 pct. van het bruto jaarloon met ingang van 1 december 1998, met inbegrip van de dertiende maand en het enkelvoudig vakantiegeld. Deze verhoging was van toepassing voor de werkgevers die aangesloten waren bij de groepsverzekering afgesloten ingevolge de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 mei 1987 als voor diegenen die een andere groepsverzekering voor buitenwettelijk pensioen hebben afgesloten.

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 1998 betreffende het aanvullend pensioen voor de notarisbedienden de bestaande stelsels betreffende het aanvullend pensioen heeft gecoördineerd en die bovendien heeft aangepast aan de wet van 6 april 1995 betreffende de aanvullende pensioenen.

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 1999 houdende diverse bepalingen met ingang van 1 januari 2000 voor onbepaalde duur heeft voorzien dat :

- enerzijds, in geval van halftijds conventioneel brugpensioen van een bediende, bijdragen voor de groepsverzekering ten laste van de werkgever verder worden betaald, tot aan de normale pensioenleeftijd van de betrokken werknemer, op basis van het volledige loon dat hij heeft ontvangen in de laatste maand waarin hij voltijds tewerkgesteld was, en,

- anderzijds, in geval van voltijds conventioneel brugpensioen van een bediende, wordt bij het ingaan van het brugpensioen door de werkgever een éénmalige premie in de groepsverzekering voor de bediende betaald, die 24 keer de patronale bijdrage bedraagt van de laatste maand waarin de werknemer tewerkgesteld was.

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 januari 2002 betreffende de loonkost-ontwikkeling voor 2001 en 2002, met ingang van 1 januari 2002 de bijdrage in de groepsverzekering voor buitenwettelijk pensioen ten laste van de werkgever heeft verhoogd met 0,40 pct. van het brutoloon. Deze verhoging wordt integraal aangewend in het luik "leven".

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 november 2003 betreffende de loonkostontwikkeling voor 2003-2004 en andere bepalingen :

- enerzijds, de bijdrage in de groepsverzekering voor buitenwettelijk pensioen ten laste van de werkgever heeft verhoogd met 0,40 pct. van het brutoloon. Deze bijdrage wordt integraal aangewend in het luik "leven" van de groepsverzekering, vanaf 1 januari 2004.

- anderzijds, ter compensatie van de stelselmatige daling van de uitkeringen van een aanvullend pensioen in het repartitiesysteem en gezien de beoogde progressieve beëindiging ervan, de bijdrage ten laste van de werkgevers voor de groeps-verzekering voor buitenwettelijk pensioen heeft verhoogd, met ingang van 1 januari 2004 voor eenzelfde percentage als dat wat door de raad van beheer van de vereniging zonder winstoogmerk "Nationale Kas voor Aanvullend Pensioen voor Klerken en Notarisbedienden" is vastgesteld op 0,30 pct. van het brutoloon. Deze verhoging werd integraal aangewend in het luik "leven".

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 april 2006 betreffende de loonkostontwikkeling voor 2005-2006 en andere bepalingen :

- enerzijds, de bijdrage in de groepsverzekering voor buitenwettelijk pensioen ten laste van de werkgever heeft verhoogd met 0,50 pct. van het brutoloon vanaf 1 mei 2006. Deze bijdrage wordt integraal aangewend in het luik "leven" van de groepsverzekering, en,

- anderzijds, ter compensatie van de stelselmatige daling van de uitkeringen van een aanvullend pensioen in het repartitiesysteem en gezien de beoogde progressieve beëindiging ervan, de bijdrage ten laste van de werkgevers voor de groeps-verzekering voor buitenwettelijk pensioen heeft verhoogd met ingang op 1 januari 2006 voor eenzelfde percentage als dat wat door de raad van beheer van de vereniging zonder winstoogmerk "Nationale Kas voor Aanvullend Pensioen voor Klerken en Notarisbedienden" is vastgesteld op 0,20 pct. van het brutoloon. Deze verhoging werd integraal aangewend in het luik "leven".

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2007 betreffende de loonkostontwikkeling voor 2007-2008 en andere bepalingen :

- enerzijds, de bijdrage in de groepsverzekering voor buitenwettelijk pensioen ten laste van de werkgever heeft verhoogd met 0,20 pct. van het brutoloon vanaf 1 januari 2008. Deze bijdrage wordt integraal aangewend in het luik "leven" van de groepsverzekering, en,

- anderzijds, ter compensatie van de stelselmatige daling van de uitkeringen van een aanvullend pensioen in het repartitiesysteem en gezien de beoogde progressieve beëindiging ervan, de bijdrage ten laste van de werkgevers voor de groeps-verzekering voor buitenwettelijk pensioen heeft verhoogd met ingang op 1 januari 2008 voor eenzelfde percentage als dat wat door de raad van beheer van de vereniging zonder winstoogmerk "Nationale Kas voor Aanvullend Pensioen voor Klerken en Notarisbedienden" is vastgesteld op 0,30 pct. van het brutoloon. Deze verhoging werd integraal aangewend in het luik "leven".

Overwegende dat de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 november 2009 betreffende het aanvullend pensioen voor de notarisbedienden gefinancierd door middel van kapitalisatie de overeenstemming van dat stelsel voor aanvullend pensioen met de laatste wetgevende ontwikkelingen betreffende het aanvullend pensioen, zoals bijvoorbeeld de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid geformaliseerd heeft.

Overwegende dat het koninklijk besluit van 15 oktober 2004 tot uitbreiding van het netwerk van de sociale zekerheid tot de pensioen- en solidariteitsinstellingen belast met het uitvoeren van de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid, met toepassing van artikel 18 van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid vereist om de gegevens op te vragen die bij de Kruispuntbank beschikbaar zijn om een sectoraal aanvullend pensioenplan te beheren.

Overwegende dat het aanvullend pensioen voor de notarisbedienden gefinancierd door middel van kapitalisatie ingevoerd in 1987 en bevestigd door genoemde collectieve arbeidsovereenkomst van 13 november 2009 een sectoraal pensioenplan "avant la lettre" uitmaakt.

Overwegende dat bepaalde aanpassingen van het pensioenreglement noodzakelijk zijn om het administratieve beheer van het aanvullend pensioenstelsel te waarborgen door middel van de gegevens die beschikbaar zijn bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

Overwegende dat, rekening houdend met voorgaande overwegingen, de ondertekenende partijen overeenkomen om het pensioenreglement dat het sectoraal aanvullend pensioenstelsel gefinancierd door middel van kapitalisatie vaststelt, te wijzigen.

  1. Toepassingsgebied

    Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de bedienden die onder het Paritair Comité voor de notarisbedienden ressorteren.

    § 2. Zij is evenwel niet van toepassing op de bedienden in het notariaat of in een notariële instelling waarvan de notaris of de werkgever een groepsverzekering afsloot vóór 31 december 1985 en geen bijdrage heeft gestort bij vroegere kassen ten voordele van al de bedienden van het kantoor of de instelling en die deze groepsverzekering voortzet, evenals de betaling van de desbetreffende premies, voor zover de voordelen minstens evenwaardig zijn aan het huidig sectoraal regime voor aanvullend pensioen.

    § 3. Zij is niet van toepassing op :

    1. de personen tewerkgesteld in het kader van een studentenovereenkomst;

    2. de personen tewerkgesteld via een arbeids-overeenkomst afgesloten in het kader van een speciaal door of met steun van de overheid uitgevoerd opleidings-, arbeidsinpassings- en omscholingsprogramma.

    § 4. Met "bedienden" bedoelt men : de mannelijke en vrouwelijke bedienden.

  2. Definities

    Art. 2. Voor de toepassing van deze collectieve...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT