Nationaal akkoord geneesheren-ziekenfondsen van 11 december 1995., de 11 décembre 1995

  1. ACCREDITERING VAN DE GENEESHEREN.

    Artikel M1. 1. De principes, de doelstelling en de organisatie van de accreditering, zoals ze zijn opgenomen in het punt A van het op 13 december 1993 gesloten Nationaal akkoord geneesheren-ziekenfondsen, blijven behouden met uitzondering van de volgende punten :

    Art. 1M1. I. Punt A.2 wordt door de volgende tekst gewijzigd :

    2. a) De programma's van continue opleiding worden vooraf ter erkenning voorgelegd aan de Accrediteringsstuurgroep, die een afdeling omvat voor algemeen geneeskundigen en een voor geneesheren-specialisten.

    Deze Accrediteringsstuurgroep bestaat uitsluitend uit geneesheren, die :

    1. de representatieve beroepsorganisaties van de geneesheren;

    2. de verzekeringsinstellingen en

    3. in gelijk aantal :

    1) de universiteiten

    2) de wetenschappelijke verenigingenvertegenwoordigen.

    De leden van de Stuurgroep worden gekozen door de Nationale commissie geneesheren-ziekenfondsen, de samenstelling van de groep voorzien onder a) en b) weerspiegelt deze van de Commissie.

    De leden onder c) worden aangewezen op voorstel van de leidende organen van de instelling die zij vertegenwoordigen.

    Een geneesheer, die het Ministerie van Volksgezondheid vertegenwoordigt, maakt met raadgevende stem deel uit van de Stuurgroep.

    De Stuurgroep heeft een afdeling voor algemene geneeskunde en een voor gespecialiseerde geneeskunde, waarbij een minimum aantal zelfde leden van de Stuurgroep zowel in de ene als in de andere afdeling zetelen.

    De opdrachten van de Stuurgroep zijn de volgende :

    - de programma's van continue opleiding die haar worden voorgelegd door de Paritaire comitÈs, erkennen;

    - de minimum vereisten inzake de continue opleiding bepalen (bv. totale duur);

    - de accrediteringsprocedure verder uitwerken;

    - de accreditering van de aanvragende geneesheren, voor wie is vastgesteld dat zij aan de gestelde voorwaarden voldoen.

    De procedure voorziet in een beoordeling door de Stuurgroep op naamloze dossiers;

    - de zelfstandige en rechtstreekse bepaling van het aandeel in de continue opleiding en de uitwerking ervan met betrekking tot de onderwerpen medische ethiek, gezondheidseconomie, verantwoord gebruik van en kwaliteit in de zorgverlening.

    De verdere inhoud van die continue opleiding alsmede de voorwaarden waaronder ze wordt verwezenlijkt, worden opgemaakt door een voor elke medische discipline specifiek Paritair comitÈ voor accreditering, dat werkt onder supervisie van de Stuurgroep en samengesteld is uit :

    - voor de helft, geneesheren die de representatieve beroepsverenigingen vertegenwoordigen;

    - voor de helft, geneesheren die de universiteiten, de wetenschappelijke verenigingen en de bestaande kringen voor navorming vertegenwoordigen.

    Het Paritair ComitÈ houdt toezicht op de uitvoering van de continue opleiding, waarvan het het programma vooraf voorlegt aan de Stuurgroep.

    De leden van elk specifiek Paritair ComitÈ worden aangeduid door de organen, die zij vertegenwoordigen.

    2. b) Als aansporing tot een beheer bij consensus, worden de beslissingen van de Stuurgroep autonoom genomen bij eenvoudige meerderheid van iedere onder a), b) en c) vertegenwoordigde groep wanneer de stemming gaat aangaande :

    - de continue opleiding;

    - de kwaliteitsevaluatie door ambtsgenoten (peer review);

    - de accreditering van de individuele geneesheer.

    Over alle overige domeinen van de accreditering - zoals ondermeer medisch dossier, activiteitsdrempel en optimale samenwerking tussen de huisartsen en de specialisten - worden de voorstellen goedgekeurd bij eenvoudige meerderheid van iedere groep en vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de Nationale commissie geneesheren-ziekenfondsen.

    Indien de Nationale commissie geneesheren-ziekenfondsen niet akkoord gaat met een aldus voorgelegd voorstel wordt het met motivering teruggestuurd naar de Stuurgroep.

    ver alle domeinen van de accreditering behoudt de Nationale commissie geneesheren-ziekenfondsen een initiatiefrecht.".

    Art. 2M1. II. Punten A.7, A.8 en A.9 worden geschrapt en vervangen door volgende bepalingen :

    "7. De geneesheren die door de Minister van Volksgezondheid zijn erkend als huisarts of als specialist worden, indien zij hiervoor binnen de drie maanden na deze erkenning een aanvraag indienen bij de Stuurgroep, voorlopig geaccrediteerd voor 1 jaar. Een verlenging van de accreditering kan worden bekomen indien is voldaan aan de gestelde voorwaarden.

    8. Verder zal de Accrediteringsstuurgroep zich nader bezig houden met :

    - de implementatie van de lokale kwaliteitsevaluatie (peer review);

    - het adequaat informeren van de geneesheren wat de organisatie en de werking van de lokale kwaliteitsevaluatie (peer review) betreft;

    - aan de Nationale commissie geneesheren-ziekenfondsen, vÛÛr 30 juni 1996, een procedure voorleggen om inrichters van navormingsactiviteiten te erkennen waardoor hun navormingsprogramma globaal kan worden aangenomen;

    - een wetenschappelijke evaluatie van het Accrediteringssysteem als kwaliteitsbevorderend element in de gezondheidszorg;

    - een evaluatie, vÛÛr 30 juni 1997, van de wijze waarop de geaccrediteerde geneesheren worden vergoed;

    - het uitwerken van voorstellen betreffende een accreditering van praktijken;

    - de verbetering van de relatie tussen de verschillende zorgverleners via optimale verwijs- en gebruiksstrategieÎn en in het bijzonder via uit te werken modaliteiten aangaande de noodzaak voor de geneesheer-specialist om de huisarts in te lichten bij het in behandeling nemen van een patiÎnt, en omgekeerd.".

  2. HONORARIA EN REISKOSTEN.

    Art. 1M2. I. HONORARIA.

    1. De op 31 december 1995 vastgestelde bedragen van de honoraria voor de intellectuele en technische verstrekkingen die door de geneesheren-specialisten worden verricht, worden lineair geÔndexeerd met 1,31 pct., met uitzondering...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT