3 AUGUSTUS 1999. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de nadere regels inzake de aangifte en de overdracht van niet-openbare telecommunicatienetwerken

ADVIES VAN DE RAAD VAN STATE

De Raad van State, afdeling wetgeving, vierde kamer, op 15 december 1998 door de Minister van Telecommunicatie verzocht hem van advies te dienen over een ontwerp van ministerieel besluit « tot vaststelling van de nadere regels inzake de aangifte en de overdracht van niet-openbare telecommunicatienetwerken », heeft op 7 juni 1999 het volgende advies gegeven :

Rekening houdend met het tijdstip waarop dit advies gegeven wordt, vestigt de Raad van State de aandacht van de minister op het feit dat de ontstentenis van de controle die de Kamer van volksvertegenwoordigers krachtens de Grondwet moet kunnen uitoefenen, tot gevolg heeft dat de minister niet over de volheid van zijn bevoegdheid beschikt. Dit advies wordt evenwel gegeven zonder dat wordt nagegaan of dit ontwerp in die beperkte bevoegdheid kan worden ingepast, aangezien de afdeling wetgeving geen kennis heeft van het geheel van de feitelijke gegevens welke de minister in aanmerking kan nemen als hij te oordelen heeft of het vaststellen of wijzigen van een verordening noodzakelijk is.

Voorafgaande opmerking

In artikel 92, § 1, derde lid, van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven is bepaald dat de minister bevoegd voor telecommunicatie de nadere regels inzake de aangifte van een niet-openbaar telecommunicatienetwerk bepaalt "op advies" van onder meer het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie.

Paragraaf 3 van hetzelfde artikel bepaalt dat de minister "op voorstel van het Instituut" de nadere regels bepaalt voor de overdracht van zulk een netwerk.

In het aan de afdeling wetgeving voorgelegde dossier wordt niet het bewijs geleverd dat die vormvereisten nagekomen zijn.

Het onderhavige advies wordt gegeven onder het voorbehoud dat daaraan voldaan wordt.

Bijzondere opmerkingen

Aanhef

Eerste lid

De afdeling wetgeving van de Raad van State heeft er reeds op gewezen (1) dat het niet gebruikelijk is om bij het vermelden van wijzigingsteksten het opschrift ervan te citeren. De woorden "tot wijziging van de wet van 19 maart 1997 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven teneinde het reglementaire kader aan te passen aan de verplichtingen die inzake vrije mededinging en harmonisatie op de telecommarkt, voortvloeien uit de van kracht zijnde beslissingen van de Europese Unie" dienen dan ook te vervallen.

Voorts schrijve men "vervangen bij de wet van 19 december 1997 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 4 maart 1999" in plaats van Goals gewijzigd door de wet van 19 december 1997 ».

Tweede lid

Het juiste opschrift van het koninklijk besluit van 16 juli 1998 betreffende de voorwaarden voor de aanleg en de exploitatie van niet-openbare telecommunicatienetwerken dient te worden geciteerd. Dezelfde opmerking geldt in verband met de plaats in het diapositief waar dat koninklijk besluit voor de eerste maal vermeld wordt.

Verder dient te worden verwezen naar artikel 2 van dat koninklijk besluit.

Vijfde lid

De afdeling wetgeving van de Raad van State heeft er reeds op gewezen (2) dat in de Franse tekst « Conseil d'Etat" in plaats van "Conseil d'état" dient te worden geschreven.

Dispositief

Artikel 1

Behoudens de woorden "op straffe van nietigheid" wordt in die bepaling artikel 92, § 1, eerste lid, van de wet gewoon geparafraseerd.

De bedoelde nietigheid vormt geen nadere regel voor de aangifte, maar is wel een sanctie voor het niet-naleven door de aangever van de wettelijke termijn van vier weken tussen zijn aangifte en het ogenblik waarop hij met de exploitatie van zijn netwerk begint.

De wet zelf moet in zulk een sanctie voorzien.

Artikel 1 dient dan ook te vervallen en de overige artikelen van het ontwerp behoren dienovereenkomstig te worden vernummerd.

Artikelen 2 en 4

In die artikelen is bepaald, enerzijds dat de aangifte gedaan wordt door een persoon gevestigd "in één van de Lidstaten van de Europese Gemeenschap of in één van de Lidstaten van de Europese...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT