Ministeriële omzendbrief met betrekking tot het stalkingalarm in het kader van geweld door ex-partners, de 29 mai 2019

Artikel M1. 1. Doelstelling en beschrijving van het stalkingalarm in het kader van partnergeweld door ex-partners

Deze omzendbrief streeft de volgende doelstellingen na:

- de sensibilisering van de politieambtenaren met betrekking tot het fenomeen stalking door een ex-partner en de gevolgen ervan voor het/de slachtoffer(s);

- het correct omgaan met het stalkingalarm door de verschillende politiediensten;

- alle nodige informatie om een efficiënte interventie van de politie mogelijk te maken, te verzamelen.

Het stalkingalarm is een toepassing die geïntegreerd werd in de 112-app en samenwerkt met een draagbaar knopje dat via bluetooth verbonden is met de smartphone van het slachtoffer. Wanneer het slachtoffer in acuut gevaar verkeert en op het knopje duwt, wordt er een oproep gelanceerd naar het CIC van de politie. Bij het CIC komt de oproep binnen met een duidelijke vermelding dat het om een stalkingalarm gaat. Het neemt de nodige stappen om onmiddellijk een interventieploeg van de politie te sturen naar de locatie die de 112-app naar de noodcentrale verzendt. Bovendien wordt de interventieploeg in kennis gesteld van de bijzondere omstandigheden verbonden aan de registratie van het slachtoffer waardoor ze haar interventie efficiënter kan uitvoeren. Ten slotte verstuurt de 112-app dagelijks een rapport met allerlei nuttige info voor de verdere opvolging van het slachtoffer.

Art. M2. 2. Definities

- Multidisciplinair overleg: een overleg bestaande uit verschillende belanghebbende partijen waarvan de samenstelling, werking en modaliteiten worden bepaald in een protocol in het kader van artikel 458ter van het Strafwetboek en de omzendbrief nr. 04/2018 van het College van procureurs-generaal bij de hoven van beroep betreffende casusoverleg en beroepsgeheim.

- Politiezone dossierbeheerder: de politiezone van de werkelijke verblijfplaats van het slachtoffer die aanspraak maakt op het stalkingalarm.

- Politiezone plaats tussenkomst (feiten): de politiezone die verantwoordelijk is voor het grondgebied van de plaats waar het slachtoffer zich bevindt wanneer hij/zij via het stalkingalarm een 101-oproep lanceert.

- Protocol: de lokale protocollen omtrent het stalkingalarm in het kader van artikel 458ter van het Strafwetboek en de omzendbrief nr. 04/2018 van het College van procureurs-generaal bij de hoven van beroep betreffende casusoverleg en beroepsgeheim afgesloten door de desbetreffende procureur des Konings.

- Referentieambtenaar partnergeweld: de referentieambtenaar partnergeweld van de politiezone dossierbeheer die aangewezen werd zoals bepaald in de gemeenschappelijke omzendbrief van de minister van Justitie en het college van procureurs-generaal van 12 oktober 2015 betreffende het strafrechtelijk beleid inzake partnergeweld (COL 4/2006).

- Stalking: belaging zoals omschreven in artikel 442bis van het Strafwetboek.

Art. M3. 3. Personen die aanspraak maken op een stalkingalarm

Een aangeslotene dient aan een aantal voorwaarden te voldoen:

- slachtoffer zijn van ernstige en/of levensbedreigende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT