Ministeriële omzendbrief betreffende de verkoop door de hulpverleningszones van door de Federale Staat gesubsidieerd materieel, de 14 octobre 2015

Artikel M.

Naar aanleiding van de integratie van de brandweerdiensten in de hulpverleningszones, wordt het materieel van de verschillende diensten waaruit de nieuwe zone bestaat, voortaan op gecentraliseerde wijze beheerd door de hulpverleningszone.

Dit gecentraliseerd beheer toont aan dat de zones besparingen zullen kunnen doorvoeren in het kader van hun aankoopbeleid.

Door het materieel te inventariseren, kon vastgesteld worden dat bepaald materieel binnen sommige zones dubbel aanwezig zou zijn. Met het oog op rationalisering en besparingen zou dat overvloedige materieel verkocht kunnen worden.

Rekening houdend met het feit dat de gemeenten en de prezones het materieel aangekocht hebben met federale subsidies, moeten er regels vastgelegd worden voor de verkoop door de zone van het gesubsidieerde materieel. Er moet dus een situatie uit het verleden, die ontstaan is door de integratie van de brandweerdiensten in de hulpverleningszones, geregeld worden. Deze desbetreffende omzendbrief vervangt voor de hulpverleningszones de regels van de omzendbrief van 17 februari 1987 betreffende het brandweermaterieel dat aangekocht werd met financiële staatsteun.

Toepassingsgebied van de omzendbrief

Deze omzendbrief is van toepassing op de goederen die aan de hulpverleningszones overgedragen werden en aan de twee volgende voorwaarden voldoen :

- Het gaat om rollend materieel dat op het ogenblik van de verkoop minder dan 10 jaar geleden aangekocht werd (1);

( (1) De aanvang van de termijn van 10 jaar is de datum van levering van het materieel).

- Dat materieel werd door de Federale Staat gesubsidieerd, ofwel via

o de geglobaliseerde aankopen krachtens het koninklijk besluit van 23 maart 1970 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder gemeenten die over een brandweerdienst beschikken, in aanmerking komen voor een staatsbijdrage voor het aankopen van brandweermateriaal;

o de subsidies aan de gemeenten in het kader van de overeenkomsten OPZ op basis van de koninklijke besluiten van 12 oktober 2010 en 28 april 2011 houdende toekenning van subsidies voor personeelskosten, infrastructuur, materieel en uitrusting en coördinatie aan de gemeenten die een overeenkomst operationele prezone sluiten met de Staat;

o de federale dotatie aan de prezones krachtens het koninklijk besluit van 20 september 2012 houdende toekenning van een federale dotatie aan de prezones bedoeld in artikel 221/1 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT