Ministeriële omzendbrief aangaande de voortgezette opleiding van de operationele personeelsleden van de hulpverleningszones, de 13 avril 2019

Artikel M.

  1. lnleiding

    Alle gemeentelijk georganiseerde brandweerdiensten zijn opgegaan in de hulpverleningszones.

    De inwerkingtreding van de hulpverleningszones betekent onder meer de introductie van de voortgezette opleiding, als onderdeel van het administratieve en geldelijke statuut van de leden van de hulpverleningszones.

    Gezien het hier gaat om opleiding die een essentieel onderdeel zal vormen van de loopbaan van elk operationeel lid van de hulpverleningszones, acht ik opportuun om enkele richtlijnen mee te geven die de zoneraad kan hanteren als regel van goede praktijk.

  2. Wettelijke basis

    Het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones (1) voorziet in een voortgezette opleiding tijdens de loopbaan. Art. 150 van het koninklijk besluit van 19 april 2014 stelt dat het personeelslid, vanaf 1 januari 2019 (2), minimaal 120 uur voortgezette opleiding volgt per vijf jaar om zijn vroeger verworven competenties te behouden en reactief aan te passen en om proactief nieuwe technieken en competenties aan te leren zodat de huidig uitgeoefende functie op efficiënte wijze kan blijven uitgeoefend worden, onverminderd de opleidingsverplichtingen van boek I, titel 2, van de codex over het welzijn op het werk. Deze 24 uur worden georganiseerd door een opleidingscentrum voor de civiele veiligheid.

    Ook het geldelijk statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszone maakt melding van diezelfde voortgezette opleiding, en dit in het kader van de voorwaarden voor bevordering in de weddeschaal (3).

  3. Catalogus 'Voortgezette opleiding'

    Het federaal kenniscentrum voor de civiele veiligheid stelde mij een catalogus 'voortgezette opleiding' voor die ik goedgekeurd heb. Deze catalogus bevat momenteel de verschillende opleidingen, die worden aangeboden door de opleidingscentra voor de civiele veiligheid en die in aanmerking komen als voortgezette opleiding. Deze catalogus zal ter beschikking gesteld worden op de website van de civiele veiligheid en up-to-date gehouden worden (4).

    Het gaat hierbij om:

    3.1. De brevetopleidingen

    Hier worden de basisopleidingen bedoeld die in overeenstemming met het koninklijk besluit van 18 november betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijk besluiten (KB opleiding) noodzakelijk zijn voor het behalen van een brevet of een modulecertificaat.

    3.2. De getuigschriftopleidingen

    Ook de gespecialiseerde opleidingen voor het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT