Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 19 april 2014 aangaande de afgifte van paspoorten, de 18 août 2023

Artikel 1. Artikel 5 van het ministerieel besluit van 19 april 2014 aangaande de afgifte van paspoorten wordt vervangen als volgt:

"Art. 5. De Belgische federale, gemeenschaps- of gewestelijke overheidsdiensten van de wetgevende, de uitvoerende - in zoverre zij vallen onder het rechtstreekse gezag van een minister - of de rechterlijke macht kunnen een diplomatiek of dienstpaspoort aanvragen voor hun Belgische medewerkers met het oog op hun dienstreizen naar het buitenland.

De administraties die door de bovengenoemde federale, gemeenschaps- of gewestelijke overheden werden opgericht buiten de centrale diensten voor de uitoefening van specifieke overheidstaken, kunnen enkel een diplomatiek of dienstpaspoort aanvragen voor hun Belgische medewerkers op voorwaarde dat ze bevoegd zijn voor de buitenlandse zaken, de buitenlandse handel, de internationale samenwerking of de ontwikkelingssamenwerking.

Een diplomatiek paspoort wordt afgegeven aan ambtenaren of gelijkgestelden die België, een gemeenschap of een gewest vertegenwoordigen op het hoogste politieke of diplomatieke niveau. Het kan ook uitzonderlijk afgegeven worden aan bepaalde ambtenaren of gelijkgestelden in plaats van of naast een dienstpaspoort voor de vervulling van specifieke opdrachten.

Een dienstpaspoort wordt afgegeven aan ambtenaren of gelijkgestelden die België, een gemeenschap of een gewest vertegenwoordigen op een lager of zuiver administratief niveau.

Ook de Belgische echtgeno(o)t(te) of de Belgische partner die op een officieel geregistreerde manier samenwoont met de ambtenaar of de gelijkgestelde zoals bedoeld in het derde of vierde lid, alsook de Belgische kinderen ten laste van deze ambtenaar of de gelijkgestelde, kunnen onder de modaliteiten vermeld in de bijlage bij dit ministerieel besluit aanspraak maken op een diplomatiek of dienstpaspoort.

Iedere houder van een diplomatiek paspoort kan dat ook voor privéreizen gebruiken, tenzij het diplomatiek paspoort werd toegekend voor een specifieke opdracht. Het privégebruik schept echter geen enkele verplichting voor de Belgische Staat en verleent geen enkele diplomatieke of andere bescherming aan de houder.

Het gebruik...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT