Ministerieel besluit tot wijziging van diverse bepalingen van het ministerieel besluit van 28 december 2018 houdende algemene bepalingen inzake de energieprestatieregelgeving, energieprestatiecertificaten en de certificering van aannemers en installateurs, de 22 décembre 2021

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen aan het ministerieel besluit van 28 december 2018 houdende algemene bepalingen inzake de energieprestatieregelgeving, energieprestatiecertificaten en de certificering van aannemers en installateurs

Artikel 1. In artikel 2 van het ministerieel besluit van 28 december 2018 houdende algemene bepalingen inzake de energieprestatieregelgeving, energieprestatiecertificaten en de certificering van aannemers en installateurs, gewijzigd bij ministerieel besluit van 19 december 2020, wordt in punt 3° van het eerste lid, het woord "en" vervangen door de woorden "een plan van aanpak voor".

Art. 2. Aan artikel 3 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 5 december 2019, waarvan de bestaande tekst paragraaf 1 zal vormen, worden een paragraaf 2 en een paragraaf 3 toegevoegd die luiden als volgt:

" § 2. De aanvraag voor erkenning van een getuigschrift betreffende de opleiding tot verslaggever wordt elektronisch ingediend bij het VEKA. Deze aanvraag bevat minstens de volgende gegevens:

  1. de gegevens van de aanvrager (officiële naam, adres, telefoon- en telefaxnummer);

  2. de inhoud van het getuigschrift;

  3. het gedetailleerde programma van de modules;

  4. de beschrijving van de praktische oefeningen en de demo;

    De aanvrager is ertoe gehouden alle door het VEKA in het kader van haar onderzoek gevraagde aanvullende inlichtingen en documenten te verstrekken.

    § 3. Het VEKA onderzoekt de aanvraag en doet binnen de 60 dagen bij besluit van het hoofd van het agentschap uitspraak over de aanvraag.".

    Art. 3. In artikel 4 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 19 december 2020, worden volgende wijzigingen aangebracht:

  5. in het eerste lid worden de woorden "een van de lesgevers" vervangen door de woorden "minstens één van de lesgevers" en worden de woorden "opleiding verslaggever" vervangen door het woord "opleiding";

  6. het tweede lid wordt vervangen door wat volgt:

    "De lesgevers volgen de train-de-trainersessies georganiseerd door of namens het VEKA over de permanente vorming met verplichte inhoud of ze volgen de voor hen relevante delen van de permanente vorming met verplichte inhoud voor verslaggevers, zoals vastgelegd in artikel 8.6.3 van het Energiebesluit van 19 november 2010.".

    Art. 4. In artikel 11, tweede lid, 4°, van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 19 december 2020, worden tussen de woorden "het volgen van een" en "vorming op afstand", de woorden "webinar of een" ingevoegd.

    Art. 5. In artikel 13 van hetzelfde besluit, wordt het eerste lid vervangen door wat volgt:

    "Voor verslaggevers die opleidingen of vorming geven bij een erkende opleidings- of vormingsinstelling, komen naast de punten opgesomd in artikel 11, ook volgende activiteiten in aanmerking voor permanente vorming:

  7. het volgen of doceren van een train-de-trainer-sessie of werkgroep voor de lesgevers van verslaggevers, georganiseerd door of namens het VEKA, waarbij kennisuitwisseling over inhoud zoals beschreven in artikel 11, centraal staat;

  8. het doceren van opleidingsonderdelen van de basisopleiding tot verslaggever, zoals beschreven in bijlage 1 van dit besluit, door de lesgever van een erkende opleidingsinstelling;

  9. het doceren van een vorming voor artikel 11 derde lid, 1°, 2° en 4° door een lesgever van een erkende vormingsinstelling.".

    Art. 6. In artikel 17 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 19 december 2020, wordt het tweede lid vervangen door wat volgt:

    "De lesgevers van de vormingen met verplichte inhoud volgen de train-de-trainersessies van de permanente vorming met verplichte inhoud georganiseerd door of namens het VEKA of ze volgen de permanente vorming met verplichte inhoud voor verslaggevers, zoals vastgelegd in artikel 8.6.3 van het Energiebesluit van 19 november 2010, voordat zij die zelf doceren.".

    Art. 7. In artikel 20 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 5 december 2019 en 19 december 2020, worden volgende wijzigingen aangebracht:

  10. in paragraaf 2 worden de woorden "met een aangetekende zending" vervangen door het woord "elektronisch";

  11. in paragraaf 3 wordt tussen het woord "doet" en de woorden "bij besluit" de zinsnede "binnen de 60 dagen" ingevoegd.

    Art. 8. In artikel 21 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministeriel besluit van 19 december 2020, worden volgende wijzigingen aangebracht:

  12. in het eerste lid wordt een punt 4° toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "4° de cursist een getuigschrift verstrekken als hij/zij aan de door de opleidingsinstelling vastgelegde opleidingsvereisten heeft voldaan.";

  13. er worden een derde en vierde lid toegevoegd, die luiden als volgt:

    "In geval van opleidingen op afstand wordt aangetoond dat de opleiding gevolgd is en de deelnemers uniek identificeerbaar zijn.

    Het getuigschrift van een opleiding tot energiedeskundige type A mag enkel uitgereikt worden aan kandidaten die meer dan 80 % van de tijd aanwezig zijn tijdens de opleiding.".

    Art. 9. In artikel 22 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 19 december 2020, worden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT