Ministerieel besluit tot vastlegging van de erkenningsvoorwaarden voor de software die door de stemopnemingsbureaus voor de elektronische stemmentelling gebruikt wordt bij de verkiezingen van het Europees Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het Vlaams Parlement, het Waals Parlement, het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Brusselse leden van het Vlaams Parlement en het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap, de 4 mars 2019

Artikel 1. De in artikel 165, vierde lid, van het Kieswetboek bedoelde software die door de stemopnemingsbureaus gebruikt wordt voor de elektronische stemmentelling, mag een positief advies krijgen van een instantie, daartoe door de Koning erkend bij een in Ministerraad overlegd besluit, als ze voldoet aan de voorwaarden opgesomd in artikel 2 van dit besluit.

Art. 2. Het systeem zorgt voor het tellen van de stembiljetten afkomstig van de papieren stembureaus.

A. Algemeen

Er zijn verschillende verkiezingen mogelijk:

- Georganiseerd door de federale overheid:

* Europese verkiezingen;

* Federale verkiezingen;

* Regionale verkiezingen voor:

> het Vlaams Parlement;

> het Waals parlement;

> het Brussels Hoofdstedelijk Parlement;

> het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap;

Het systeem moet al deze verkiezingen ondersteunen evenals alle mogelijke combinaties van 2 of meerdere verkiezingen tegelijk behorend tot een zelfde organiserende overheid via het configureren van parameters, bijvoorbeeld Europese, federale en regionale verkiezingen of federale verkiezingen en regionale verkiezingen voor het Vlaams Parlement voor de federale overheid.

Per telbureau zal er slechts één soort verkiezing worden geteld.

Achtergrondinformatie, de huidige procedure voor het manueel tellen voor de verkiezingen georganiseerd door de federale overheid: Per telbureau worden de papieren stembiljetten van één of meerdere stembureaus verzameld (normaal 3 stembureaus = maximaal 2400 stembiljetten). Hier worden ze gemengd, op een stapel gelegd en geteld. Daarna worden er 3 stapels gemaakt: de geldige stembiljetten; de ongeldige of blanco stembiljetten; de onduidelijke stembiljetten.

Elk onduidelijk stembiljet wordt door het volledige telbureau bekeken en beoordeeld (eventueel d.m.v. stemming) en worden dan toegevoegd aan de stapel met de geldige stembiljetten of de stapel met de ongeldige en blanco stembiljetten. Zo blijven er nog slechts 2 stapels over. De ongeldige of blanco stembiljetten worden geteld. Het aantal wordt genoteerd op het voorziene formulier.

De geldige stembiljetten worden per partij onderverdeeld in 4 subcategorieën (SC): stembiljetten met enkel lijststemmen (SC1); stembiljetten voor alleen kandidaat-titularis(sen) (SC2); stembiljetten voor kandidaat-titularis(sen) en kandidaat-opvolger(s) (indien van toepassing) (SC3); stembiljetten voor alleen kandidaat-opvolger(s) (indien van toepassing) (SC4).

De 4 stapels worden stem per stem nagekeken en elke stem wordt toegevoegd bij de gekozen partij, kandidaat of opvolger op het voorziene formulier.

Na de telling gebeuren er volgende controles:

o het aantal opgenomen stemmen en de overeenkomst tussen de subcategorieën (SC) voor elke lijst: aantal stembiljetten met enkel lijststemmen (SC1); aantal stembiljetten voor alleen kandidaat-titularis(sen) (SC2); aantal stembiljetten voor kandidaat-titularis(sen) en kandidaat-opvolger(s) (indien van toepassing) (SC3); aantal stembiljetten voor alleen kandidaat-opvolger(s) (indien van toepassing) (SC4); stemcijfer van de lijst (CE)

o het stemcijfer van de lijst moet gelijk zijn aan de som van de vier subcategorieën (CE = SC1 + SC2 + SC3 + SC4).

o Voor de naamstemmen: De som van de uitgebrachte stemmen voor de kandidaat-titularissen moet, wat deze lijst betreft, gelijk zijn aan het totaal uitgebrachte stemmen voor de kandidaat-titularissen; De som van de uitgebrachte stemmen voor de kandidaat-opvolgers moet, wat deze lijst betreft, gelijk zijn aan het totaal uitgebrachte stemmen voor de kandidaat-opvolgers; Het totaal van de stemmen voor de titularissen moet gelijk zijn aan of groter zijn dan de som van het totaal van de stembiljetten voor enkel titularissen (SC2) en van het totaal aantal stembiljetten voor titularissen en opvolgers (SC3); Het totaal aantal stemmen voor opvolgers moet gelijk zijn aan of groter zijn dan de som van het totaal aantal stembiljetten met enkel een stem voor opvolgers (SC4) en van het totaal aantal stembiljetten voor titularissen en opvolgers (SC3).

Deze procedures moeten niet volledig behouden blijven en mogen worden aangepast in functie van het telhulpsysteem. Uiteindelijk moet er een tabel per partij met de 4 subcategorieën worden opgemaakt met het aantal stemmen van elke kandidaat/opvolger.

B. Beschrijving van het systeem

De voorzitter van het telbureau ontvangt een gegevensdrager (vb. USB-stick) met daarop alle kandidaten. Aan de hand van een authenticatie (username en wachtwoord) wordt het juiste telbureau met de juiste kandidaten opgeladen. Deze gegevensdrager wordt ook gebruikt als output van het telhulpsysteem en als input voor het systeem Martine (doorsturen van de resultaten in het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT