Ministerieel besluit betreffende de goedkeuring van het onderhoudsprogramma van het rollend en essentieel materieel en keuringsvoorwaarden voor rollend materieel op de luchthaven Brussel-Nationaal, de 19 novembre 2014

Definities

Artikel 1. Behalve de definities bedoeld in artikel 2 van het Koninklijk Besluit van 6 november 2010 betreffende de toegang tot de grondafhandelingsmarkt op de luchthaven Brussel-Nationaal, wordt voor de toepassing van dit besluit verstaan onder :

  1. aanvraag : de aanvraag tot goedkeuring van een onderhoudsprogramma voor rollend en essentieel materieel;

  2. essentieel materieel : materieel dat essentieel is voor de verlening van grondafhandelingsdiensten, zoals bedoeld in artikel 13 van het koninklijk besluit van 6 november 2010 betreffende de toegang tot de grondafhandelingsmarkt op de luchthaven Brussel-Nationaal;

  3. fabrikant : merkleverancier van rollend of essentieel materieel;

  4. ingeschreven voertuig : voertuig ingeschreven bij de Directie Inschrijvingen van Voertuigen (D.I.V.) van de FOD Mobiliteit en Vervoer, onderworpen aan de autokeuring en toegelaten op de openbare weg;

  5. keuringsbewijs : eindrapport van de technische controle dat een overzicht van eventuele vastgestelde gebreken en tekortkomingen bevat;

  6. koninklijk besluit van 6 november 2010 : het koninklijk besluit van 6 november 2010 betreffende de toegang tot de grondafhandelingsmarkt op de luchthaven Brussel-Nationaal;

  7. materieelgroep : groep van hetzelfde type van essentieel of rollend materieel gebruikt voor grondafhandeling;

  8. niet-ingeschreven voertuig : voertuig niet ingeschreven bij de Directie Inschrijvingen van Voertuigen (D.I.V.) van de FOD Mobiliteit en Vervoer en niet toegelaten op de openbare weg;

  9. OEM (afkorting voor "Original Equipment Manufacturer") : een bedrijf dat producten levert te behoefte van een merkleverancier of eindgebruiker van rollend of essentieel materieel;

  10. onderhoudsprogramma : geheel van onder-houds-, inspectie- en keuringsactiviteiten dat als doel heeft de functionaliteit en de veiligheid van het materieel te behouden en te garanderen;

  11. onderneming : een verlener van grondaf-handelingsdiensten of een gebruiker die zelfafhandeling verricht;

  12. vaststelling : een gebrek aan naleving van dit besluit dat tegen een vastgestelde datum (correctiedatum) moet gecorrigeerd worden door de onderneming.

    Voorwerp

    Art. 2. Dit besluit stelt :

  13. de eisen met betrekking tot de goedkeuring van het onderhoudsprogramma van het essentieel en rollend materieel;

  14. de voorwaarden qua keuring, onderhoud en periodieke inspectie, voor het rollend materieel gebruikt voor grondafhandelingsdiensten; en

  15. de modaliteiten voor de goedkeuring van het onderhoudsprogramma door de Directeur- generaal vast.

    Toepassingsgebied

    Art. 3. Dit besluit is van toepassing op het rollend en essentieel materieel die gebruikt worden voor het verlenen van grondafhandelingsdiensten op de luchthaven Brussel-Nationaal.

    Aanvraagprocedure

    Art. 4. § 1. Gebruikers die zelfafhandeling verrichten en verleners van grondafhandelingsdiensten leggen aan de Directeur-generaal een onderhoudsprogramma van het rollend materieel ter goedkeuring voor en voldoen aan de keuringsvoorwaarden.

    Verleners van grondafhandelingsdiensten leggen aan de Directeur-generaal een onderhoudsprogramma van het essentieel materieel ter goedkeuring voor.

    § 2. De onderneming dient een aanvraag tot een goedkeuring van een onderhoudsprogramma in bij de Directeur-generaal, in de door hem bepaalde vorm.

    § 3. Het Directoraat-generaal Luchtvaart zal pas overgaan tot de beoordeling van de aanvraag na ontvangst van alle documenten die moeten worden ingediend ter staving van de aanvraag.

    Toezicht

    Art. 5. § 1. Het Directoraat-generaal Luchtvaart voert ter beoordeling van de aanvraag en tijdens de geldigheidsduur van de goedkeuring, telkens zij dit nodig acht, bij de onderneming audits, controles en inspecties uit.

    Bij het vastleggen van het auditprogramma kan het Directoraat-generaal Luchtvaart rekening houden met reeds bestaande interne en externe audit- en controlewerkzaamheden.

    § 2. Audits, controles en inspecties kunnen zowel aangekondigd als onaangekondigd plaatsvinden.

    Indien de data en de reikwijdte van audits, controles en inspecties minimaal 14 dagen op voorhand aangekondigd worden, zorgt de onderneming ervoor dat de vereiste personen of functies beschikbaar zijn tijdens de audit, controle of inspectie.

    § 3. In het auditrapport zullen de eventuele vaststellingen en opmerkingen vermeld worden.

    Indien de onderneming niet akkoord gaat met een vaststelling of opmerking, tekent zij binnen een termijn van 10 werkdagen na het ontvangst van het auditrapport gemotiveerd bezwaar aan bij de Directeur-generaal.

    § 4. De onderneming stelt een plan met correctieve acties op, waarin voor elke vaststelling een uiterlijke correctiedatum en voor elke opmerking een uiterlijke antwoorddatum bepaald wordt.

    Binnen de 15 werkdagen na ontvangst van het auditrapport bezorgt de onderneming een voorstel van bijgewerkt plan met correctieve acties aan de Directeur-generaal.

    De Directeur-generaal kan dit voorstel aanvaarden of afwijzen. Als hij dit voorstel afwijst, kan de Directeur-generaal zelf voor één of meerdere vaststellingen of opmerkingen de uiterlijke correctie- of antwoorddata bepalen.

    Goedkeuring

    Art. 6. § 1. De Directeur-generaal keurt een onderhoudsprogramma goed als het voldoet aan de criteria vermeld in dit besluit.

    § 2. Indien de onderneming niet voldoet aan één of meerdere criteria vermeld in dit besluit, neemt zij deze op in haar plan met correctieve acties.

    Het onderhoudsprogramma kan enkel goedgekeurd worden indien de onderneming de uiterlijke correctie- en antwoorddata vermeld in het door de Directeur-generaal aanvaarde plan met correctieve acties, respecteert.

    § 3. De Directeur-generaal neemt ten laatste 4 maanden na het indienen van de aanvraag bedoeld in artikel 4 terzake een beslissing.

    § 4. De goedkeuring wordt voor een onbepaalde duur afgeleverd.

    § 5. De Directeur-generaal kan de goedkeuring intrekken of schorsen als de onderneming om redenen die haar aan te rekenen zijn duidelijk niet langer voldoet aan de criteria vermeld in dit besluit.

    Inventaris essentieel en rollend materieel

    Art. 7. § 1. De onderneming houdt een bijgewerkte gedetailleerde inventaris ter beschikking van het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT