4 MAART 2008. - Ministeriële omzendbrief inzake de bevoegdheid van de brandweer tot het regelen van het wegverkeer bij een interventie op de openbare weg

Aan Mevrouwen en heren Provinciegouverneurs

Mevr. de Gouverneur,

Mijnheer de Gouverneur,

Op 9 mei 2007 is in het Belgisch Staatsblad het koninklijk besluit verschenen van 27 april 2007 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Op basis van artikel 1 van dit koninklijk besluit zijn de leden van de openbare brandweerkorpsen voortaan bevoegd om het wegverkeer te regelen.

Omdat ik tot de vaststelling ben gekomen dat er nog heel wat vragen zijn omtrent deze nieuwe bevoegdheid, heb ik het nuttig geacht deze regeling op een aantal punten te verduidelijken.

  1. Algemeen :

    Bij een ongeval op de openbare weg is het vaak zo dat de brandweerdiensten als eerste ter plaatse zijn. Omwille van hun eigen veiligheid en de veiligheid van de eventuele slachtoffers, dient de brandweer in afwachting van de komst van de politie vaak zelf over te gaan tot de regeling van het wegverkeer. Voor de inwerkingtreding van het koninklijk besluit van 27 april 2007, was de brandweer hiertoe juridisch gezien niet bevoegd. Om aldus deze lacune op te vullen en om problemen inzake de aansprakelijkheid te vermijden, is de brandweer voortaan bevoegd om het wegverkeer te regelen.

    Ik wens erop te wijzen dat de bevoegdheid inzake de verkeersregeling niet beperkt is tot het optreden van de brandweer bij een verkeersongeval, maar dat deze bevoegdheid eveneens geldt voor alle interventies van de brandweer, die een effect kunnen hebben op het normale verloop van het wegverkeer.

    Alvorens wordt ingegaan op de concrete afbakening van deze nieuwe bevoegdheid van de brandweer, wens ik te beklemtonen dat de regeling van het wegverkeer in de eerste plaats nog steeds een taak blijft van de politie. Slechts in geval de politie niet als eerste ter plaatse is, moet de brandweer de regeling van het wegverkeer verzekeren. Enkel bij kleine interventies op de openbare weg, waarbij het normale verloop van het wegverkeer niet wordt verstoord en er geen gevaar is voor de veiligheid van de brandweerlieden of van eventuele slachtoffers, kan de leider van de operaties beslissen niet tot de verkeersregeling over te gaan.

  2. Draagwijdte van de bevoegdheid :

    2.1. Inzake de bevoegde personen :

    Het koninklijk besluit van 27 april 2007 kent aan alle leden van de brandweerdiensten die op de plaats van een interventie aanwezig zijn, de bevoegdheid toe het wegverkeer te regelen.

    Dit betekent dat ook...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT