5 JUNI 2008. - Decreet betreffende de opsporing, de vaststelling, de vervolging en de beteugeling van milieuovertredingen en de herstelmaatregelen inzake leefmilieu (1)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. Dit decreet beoogt de vastlegging van de bepalingen betreffende de opsporing, de vaststelling, de vervolging en de beteugeling van milieuovertredingen en de herstelmaatregelen inzake leefmilieu.

Afdeling I - Gemeenschappelijke bepalingen

Art. 2. Boek I van het Milieuwetboek wordt aangevuld met een deel VIII, luidend als volgt :

DEEL VIII. - Opsporing, vaststelling, vervolging en beteugeling van milieuovertredingen en herstelmaatregelen inzake leefmilieu

TITEL 1. - Algemene bepalingen

Art. D.138. Dit deel bevat de bepalingen inzake toezicht, dwangbevel en straffen die nodig zijn voor de toepassing van de volgende wetten en decreten, alsook van de desbetreffende uitvoeringsbesluiten :

- de wet van 28 december 1964 betreffende de bestrijding van de luchtverontreiniging;

- de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen;

- de wet van van 12 juli 1973 op het natuurbehoud;

- de wet van 18 juli 1973 betreffende de bestrijding van de geluidshinder;

- het decreet van 9 mei 1985 met betrekking tot de ontsluiting van steenbergen;

- het decreet van 7 juli 1988 op de mijnen;

- het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen;

- het decreet van 11 maart 1999 betreffende de milieuvergunning;

- het Milieuwetboek, met inbegrip van dit Boek en van Boek II van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt.

De titels V en VI van dit deel zijn toepasselijk op de wet van 28 februari 1882 op de jacht en op de wet van 1 juli 1954 op de riviervisserij.

Art. D.139. Er wordt verstaan onder :

1° "personeelslid" : het statutaire of contractuele personeelslid aangewezen :

- hetzij door de Regering, overeenkomstig artikel D.140, § 1;

- hetzij door een instelling van openbaar nut inzake leefmilieu, overeenkomstig artikel D.140, § 2;

- hetzij door de gemeenteraad, overeenkomstig artikel D.140, § 3;

2° "waarschuwing" : aanmaning waarbij een termijn wordt opgegeven;

3° "Waterwetboek" : Boek II van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt;

4° "sanctionerend ambtenaar" : de ambtenaar aangewezen om de administratieve boetes toe te passen; de gewestelijke sanctionerend ambtenaar wordt door de Regering aangewezen; de gemeentelijke sanctionerend ambtenaar wordt door de gemeenteraad aangewezen; de provinciale sanctionerend ambtenaar wordt door de gemeenteraad op de voordracht van de provincieraad aangewezen;

5° "overtreding" : elke misdaad, elk misdrijf en elke inbreuk bepaald bij de wetten en decreten bedoeld in artikel D.138;

6° "Dienst" : de "Office wallon des déchets" (Waalse Dienst voor Afvalstoffen) in de zin van het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen;

7° "interventieplan" : het geheel van de veiligheidsmaatregelen waarmee de dreiging of de gevolgen van een vervuiling bedwongen kunnen worden (bewarend beslag) tot de gevaar- of vervuilingsbronnen drooggelegd zijn, met inbegrip van een inschatting van de sanitaire risico's;

8° "SPAQuE" : de "Société publique d'aide à la qualité de l'environnement" bedoeld in artikel 39 van het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen.

TITEL II. - Opsporing en vaststelling van de overtredingen

HOOFDSTUK I. - Personeelsleden belast met gerechtelijke politieopdrachten

Art. D.140. § 1. Onverminderd de plichten van de officieren van de gerechtelijke politie, wijst de Regering de personeelsleden aan die zullen toezien op de naleving van de wetten en decreten bedoeld in artikel D.138 en van de regelgevende bepalingen die krachtens die wetten en decreten genomen worden.

De bevoegdheden van gerechtelijke politie kunnen slechts door beëdigde personeelsleden uitgeoefend worden. De personeelsleden leggen de eed af voor de rechbank van eerste aanleg van hun administratieve verblijfplaats. De hoofdgriffier maakt een afschrift van de commissie en van de akte van eedaflegging over aan zijn collega's van de rechtbanken van eerste aanleg van het ambtsgebied waar het personeelslid zijn functie moet uitoefenen.

In geval van wijziging van hun verblijfplaats zijn ze niet gehouden tot een nieuwe eedaflegging.

De gewestelijke milieuadministratie beschikt over een wacht- en noodinterventiedienst die alle dagen van het jaar 24 uur op 24 werkt.

§ 2. De Regering kan ervoor zorgen dat een instelling van openbaar nut inzake leefmilieu in het kader van haar maatschappelijk doel personeelsleden aanwijst om toe te zien op de naleving van de relevante bepalingen van de wetten en decreten bedoeld in artikel D.138, eerste lid, en van de regelgevende bepalingen die krachtens die wetten en decreten genomen worden.

Die personeelsleden moeten voldoen aan de volgende voorwaarden :

1° geen strafrechtelijke veroordeling opgelopen hebben;

2° beschikken over minstens :

- hetzij een getuigschrift van het hoger middelbaar onderwijs;

- hetzij een getuigschrift van het lager middelbaar onderwijs en een nuttige ervaring voor de uitoefening van de functie (vijf jaar) in dienst van een gemeente of een intercommunale;

3° voldoen aan de door de Regering gestelde vormingsvoorwaarden.

§ 3. Onverminderd de bevoegdheden toegewezen aan de burgemeester en de plaastelijke politie, kan de gemeenteraad in het kader van opdrachten met een regionaal karakter personeelsleden (gemeentelijke, intergemeentelijke en i.v.m. projectverenigingen) aanwijzen overeenkomstig het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie; die personeelsleden zullen toezien op de naleving van de wetten en decreten bedoeld in artikel D.138, eerste lid, en van de regelgevende bepalingen die krachtens die wetten en decreten genomen worden en de overtredingen vaststellen. Die personeelsleden moeten voldoen aan de voorwaarden bedoeld in § 2, tweede lid.

Een gemeentelijk personeelslid kan belast worden met de controle op de naleving van de wetten en decreten bedoeld in artikel D.138, eerste lid, en met de vaststelling van de overtredingen op het grondgebied van de gemeenten die deel uitmaken van dezelfde politiezone, voor zover de betrokken gemeenten daartoe een overeenkomst hebben gesloten.

§ 4. De Regering kan binnen de perken van de beschikbare kredieten een toelage toekennen indien een intercommunale of een projectvereniging daarom verzoekt met het oog op de indienstneming of de handhaving van de indienstneming van een personeelslid.

Art. D.141. De personeelsleden stellen de overtredingen vast bij proces-verbaal dat bewijskracht heeft, tenzij het tegendeel wordt bewezen.

Dat proces-verbaal wordt bij ter post aangetekend schrijven aan de overtreder overgemaakt binnen vijftien dagen na de vaststelling van de overtreding of na afloop van de termijn bedoeld in artikel D.148, § 1. Dat proces-verbaal en een bewijs van de verzending van het aangetekend schrijven naar de overtreder worden binnen dezelfde termijn aan de procureur des Konings overgemaakt.

Het personeelslid kan, indien hij het wenst, in de opgemaakte verslagen en processen-verbaal aan de procureur des Konings voorstellen dat toepassing gemaakt wordt van de artikelen 216bis en 216ter van het Wetboek van strafvordering. In voorkomend geval vermeldt hij het bedrag van de analyse- of expertisekosten.

Art. D142. Onverminderd de plichten van de officieren van de gerechtelijke politie, worden de controle op de naleving van de wetten en decreten bedoeld in artikel D.138, eerste lid, en de vaststelling van de overtredingen gezamenlijk verricht door de personeelsleden bedoeld in artikel D.140.

Art. D.143. De personeelsleden mogen het optreden van de openbare macht vorderen in de uitoefening van hun opdracht.

HOOFDSTUK II. - Onderzoeksmiddelen

Art. D.144. De Regering kan bepalingen i.v.m. de modaliteiten van het onderzoek vastleggen voor alle of sommige categorieën van installaties en activiteiten bedoeld in de wetgevingen opgenomen in artikel D.138.

Art. D.145. Onverminderd hun voor het overige vastgelegde inspectietaken mogen de personeelsleden in de uitoefening van hun opdrachten elk ogenblik de installaties, lokalen, terreinen en andere plaatsen binnentreden, behalve als het gaat om een woonplaats in de zin van artikel 15 van de Grondwet.

Indien het gaat om een woonplaats in de zin van artikel 15 van de Grondwet, mogen die personeelsleden er binnentreden met de voorafgaande toestemming van de onderzoeksrechter.

Art. D.146. In de uitoefening van hun opdracht kunnen de personeelsleden :

1° alle onderzoeken, controles, enquêtes uitvoeren en alle gegevens inwinnen die nuttig geacht worden om zich ervan te vergewissen dat de bepalingen bedoeld in artikel D.138, eerste lid, nageleefd worden en o.a. :

a. elke persoon ondervragen over elk feit waarvan de kennisneming nuttig is voor de uitoefening van het toezicht;

b. zich ter plaatse elk document, stuk of bewijsstuk laten overleggen of opsporen dat nuttig is voor de uitoefening van hun opdracht, er een fotokopie of een ander afschrift van maken, of tegen ontvangbewijs meenemen;

c. de identiteit van elke overtreder controleren;

2° monsters nemen volgens de door de Regering bepaalde modaliteiten;

3° analyses laten maken volgens de regels bepaald overeenkomstig artikel D.147. In geval van monsterneming met het oog op een analyse wordt de overtreder er onmiddellijk op gewezen dat hij de mogelijkheid heeft om een tegenanalyse te laten uitvoeren op zijn kosten. Indien uit het analyseprotocol blijkt dat een overtreding werd begaan, wordt overeenkomstig artikel D.141 proces-verbaal opgemaakt;

4° de voor het vervoer gebruikte voertuigen aanhouden, hun lading controleren;

5° elke bewarende maatregel nemen met het oog op de overlegging van het bewijs, meer bepaald gedurende een maximumtermijn van tweeenzeventig uren :

a. verbieden voorwerpen te verplaatsen of de inrichtingen of installaties verzegelen waar mogelijkerwijs een overtreding werd begaan;

b. de vervoermiddelen en andere tuigen die gediend zouden kunnen hebben om een overtreding te begaan aanhouden, tot stilstand brengen of verzegelen;

6° in de aanwezigheid van de betrokkene...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT