Milieuovereenkomst betreffende de terugnameplicht voor afgedankte fotovoltaïsche panelen, de 3 mars 2021

HOOFDSTUK I. - Algemene bapalingen

Artikel 1. Doelstellingen

§ 1. Deze milieubeleidsovereenkomst heeft tot doel de doelstellingen en toepassingsregels van de algemene en specifieke regelingen vast te leggen inzake de terugnameplicht voor de afgedankte fotovoltaïsche panelen bedoeld in het decreet van 26 juni 1996 betreffende de afvalstoffen en in het besluit van de Waalse Regering van 23 september 2010 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen, zoals gewijzigd.

§ 2. De overeenkomst strekt ertoe het gezamenlijk beheer van de afgedankte fotovoltaïsche panelen te optimaliseren, de afvalproductie aan de bron en de hoeveelheid te verwijderen eindafval te verminderen en om de minimumdoelstellingen vastgelegd bij de reglementering te bereiken door de preventie, de selectieve inzameling en de aangepaste behandeling van bovengenoemd afval te stimuleren, door rekening te houden met organisatorische, technische, economische, ecologische en sociale aspecten met het oog op duurzame ontwikkeling.

§ 3. De overeenkomst strekt er eveneens toe de modaliteiten betreffende de uitvoering van de terugnameplicht tussen de drie Gewesten te harmoniseren en in lijn te brengen met de Europese regelgeving.

Art. 2. Begripsomschrijvingen

§ 1. De begrippen en definities bedoeld in het decreet van 26 juni 1996 betreffende de afvalstoffen en in het besluit van de Waalse Regering van 23 september 2010 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen zijn van toepassing op deze overeenkomst.

§ 2. De volgende bijkomende definities zijn van toepassing in het kader van deze milieubeleidsovereenkomst:

  1. aangeslotene: de derde die zich bij het tot stand gebrachte collectieve systeem aansluit overeenkomstig deze overeenkomst;

  2. besluit: besluit van de Waalse Regering van 23 september 2010 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen;

  3. Administratie: de administratie in de zin van artikel 2, 22°, van het decreet van 26 juni 1996;

  4. lid: de natuurlijke of rechtspersoon lid van een ondertekenende organisatie, die een mandaat aan deze organisatie heeft verleend om zijn terugnameplicht uit te voeren;

  5. decreet: het decreet van 26 juni 1996 betreffende de afvalstoffen;

  6. beheersorgaan: vereniging zonder winstgevend doel, opgericht door een of meerdere organisaties en/of leden van de organisaties overeenkomstig het decreet van 26 juni 1996 betreffende de afvalstoffen, die tot doel heeft de doelstellingen en verbintenissen van onderhavige overeenkomst en de overeenkomst met toetredende contractanten te verwezenlijken voor een overeengekomen productenlijst. De vzw heeft uitsluitend tot statutair doel, voor rekening van de leden van de organisaties die hun federatie hiertoe een volmacht hebben gegeven en van de aangeslotenen tot het collectieve systeem, de terugnameplicht uit te voeren voor de overeengekomen productenlijst.

  7. fotovoltaïsch paneel: elektrisch apparaat ontworpen om elektriciteit te produceren uit (zonne)licht voor openbare, commerciële, industriële, landelijke en residentiële toepassingen.

    Deze begripsomschrijving geldt niet voor apparaten met geïntegreerde fotovoltaïsche cellen die tot doel hebben de voor de werking van het apparaat benodigde elektriciteit te produceren. De volgende niet-limitatieve lijst illustreert apparaten met fotovoltaïsche cellen, die niet als fotovoltaïsche panelen moeten worden beschouwd: zonne-energie airconditioning, zonne-energie rugzak, zonne-energie mobiele telefoonoplader, zonne-energie ventilator, zonne-energie toetsenbord, zonne-energie lamp, zonne-energie notebook, zonne-energie rekenmachine, zonne-energie fontein, zonne-energie radio, zonne-energie koelkast, zonne-energie horloge, zonne-energie wegmarkering en zonne-energie tuinverlichting. Die apparaten zijn geen fotovoltaïsche panelen.

    Types fotovoltaïsche panelen:

    - "doe het zelf" fotovoltaïsch paneel: paneel dat door de consument zelf is geïnstalleerd en dat niet op het elektriciteitsnet is aangesloten.

    - conventioneel fotovoltaïsch paneel: standaard paneel dat door een professionele installateur wordt geïnstalleerd, ongeacht of het al dan niet op het elektriciteitsnet aangesloten wordt.

    - BIPV (Building Integrated Photovoltaics) fotovoltaïsch paneel: een in een gebouw (BIPV) geïntegreerd fotovoltaïsch paneel, als architecturaal element ter vervanging van het conventionele architecturaal element, met dezelfde functie als dit laatste. De fotovoltaïsche installaties die geïntegreerd zijn in het straatmeubilair of de vervoersinfrastructuur (schuilhokjes, overkappingen voor perrons of parkings, overdekking van sportvelden...) worden ook als BIPV beschouwd;

  8. vervoer: alle handelingen voor het laden, lossen en verplaatsen van de fotovoltaïsche panelen van de ene plaats naar de andere.

  9. behandeling: sanering, voorbereiding voor hergebruik, recycling, valorisatie en verwijdering van de fotovoltaïsche panelen;

  10. PRRP (publiekrechtelijke rechtspersoon): de gemeente of de vereniging van gemeenten belast met afvalbeheer of het Waalse Gewest.

    Art. 3. Toepassingsgebied

    § 1. Deze milieuovereenkomst heeft betrekking op fotovoltaïsche panelen, waaronder "doe-het-zelf" panelen, conventionele panelen en BIPV-panelen, waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is of verplicht is zich te ontdoen.

    § 2. De administratie stelt, op voorstel van en in overleg met de betrokken organisaties, een productenlijst op die jaarlijks bijgewerkt wordt, van de fotovoltaïsche panelen waarvoor de terugnameplicht geldt.

    § 3. Het beheersorganisme stelt in overleg met de betrokken organisaties een lijst op van producten waarvoor het de terugnameplicht uitvoert.

    De lijst wordt gebruikt om de toetreding te bepalen tot het beheersorganisme voor de fotovoltaïsche panelen.

    De wijzigingen worden 6 maanden voor hun inwerkingtreding door het beheersorganisme aan de leden en de aangeslotenen, aan de distributiesector en aan de administratie meegedeeld.

    Alle overeenkomstsluitende organisaties worden geraadpleegd voor het opstellen van die productenlijsten.

    § 4. Voor elk product waarvoor een lid van een organisatie geen aangifte kan doen bij het beheersorganisme, omdat het niet voorkomt op de in § 3 bedoelde lijsten, onderzoekt het beheersorganisme de mogelijkheid om het op te nemen, op verzoek van het betrokken lid. Bij gebrek aan opname op de lijst moet de titularis van de terugnameplicht, overeenkomstig artikel 4, § 1, 1°, van het besluit, beschikken over een goedgekeurd individueel plan inzake preventie- en afvalbeheer, of zich aansluiten bij een organisatie aangesloten bij een andere milieubeleidsovereenkomst.

    § 5. De officiële versie van de lijst van de in § 3 bedoelde producten die het beheersorganisme overneemt, is beschikbaar bij het beheersorganisme en de administratie. Het beheersorganisme stelt aan iedereen die daarom verzoekt, een afschrift van de in § 4 vermelde productenlijst ter beschikking. De administratie stelt aan iedereen die daarom verzoekt, een afschrift van de in §§ 3 vermelde lijst van de producten die onder het toepassingsgebied van de wetgeving vallen, ter beschikking.

    Art. 4. Wettelijke kader

    § 1. Deze overeenkomst bindt de ondertekenende partijen overeenkomstig het decreet, evenals de leden van de organisaties die hun organisatie een mandaat hebben gegeven, in deze overeenkomst aangeduid als de "leden". Derden kunnen tot het collectieve systeem toetreden, in deze overeenkomst aangeduid als de "aangeslotenen".

    § 2. De lijst van de aangeslotenen en leden van de instellingen die een mandaat gegeven hebben, ligt ter inzage van de administratie. Het beheersorganisme verbindt zich ertoe deze lijst regelmatig te actualiseren in samenspraak met de organisaties en deze, in geval van wijziging, onverwijld aan de administratie mee te delen.

    § 3. De organisaties verbinden zich ertoe hun leden te informeren over de verplichtingen die deze overeenkomst oplegt.

    § 4. De administratie stelt het beheersorganisme en de organisaties op verzoek een lijst ter beschikking van de bedrijven die een individueel afvalpreventie- en -beheersplan hebben ingevoerd.

    HOOFDSTUK II. - Preventie en hergebruik van de producten

    Art. 5. Preventie inclusief ecodesign

    § 1. Het beheersorganisme en de producenten nemen de nodige initiatieven inzake kwalitatieve en kwantitatieve preventie. Daartoe voeren zij de volgende acties uit:

  11. De producenten en het beheersorganisme geven, voor zover mogelijk, de nodige impulsen om het ecodesign en de recycleerbaarheid (design for recycling, design for disassembly) van de nieuwe fotovoltaïsche panelen die op de markt worden gebracht, te verbeteren.

  12. Om ervoor te zorgen dat producenten en consumenten goed geïnformeerd zijn over de recycleerbaarheid en het ecodesign van de verschillende fotovoltaïsche panelen die op de markt worden gebracht, moet het beheersorganisme de verschillende technologieën evalueren vanuit het perspectief van de levenscyclusanalyse. Ook bij de productie van fotovoltaïsche panelen moet zoveel mogelijk rekening gehouden worden met duurzaamheid in de milieu-, sociale en gezondheidsaspecten. De administratie is betrokken bij de onderzoeken terzake. De producenten moeten in hun aankoopbeleid zoveel mogelijk rekening houden met deze aspecten. Op het moment van aankoop moet de consument worden geïnformeerd over de duurzaamheid van het fotovoltaïsche paneel.

  13. het beheersorganisme verstrekt zijn leden, voor zover mogelijk, informatie over preventie (met het oog op het minimaliseren van de milieueffecten) en moedigt zijn leden aan en ondersteunt hen waar mogelijk bij initiatieven ter bevordering van die preventie.

  14. het beheersorganisme volgt de marktontwikkelingen met betrekking tot product-servicecombinaties in België en in het buitenland op.

  15. het beheersorganisme houdt bij het ontwerpen van inzamelrecipiënten rekening met aspecten in verband met duurzaam materiaalbeleid, ecodesign en het gebruik van gerecycleerde materialen.

    § 2. Om de in § 1 omschreven preventiedoelstellingen te halen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT