Milieubeleidsovereenkomst betreffende de terugnameplicht voor versleten banden, de 20 février 2012

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Juridisch kader

De onderhavige milieuovereenkomst bepaalt de uitvoeringswijze van de terugnameplicht van versleten banden overeenkomstighoofdstuk IV van het Besluit van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 18 juli 2002 tot invoering van een terugnameplicht voor sommige afvalstoffen met het oog op hun nuttige toepassing of hun verwijdering.

De onderhavige milieuovereenkomst is verbindend voor de voornoemde partijen alsook voor de producenten/invoerders, tussenhandelaars en eindverkopers die onderworpen zijn aan de terugnameplicht inzake versleten banden en die hetzij lid zijn van de ondertekenende organisaties van de onderhavige milieuovereenkomst en hiertoe een mandaat hebben verleend aan deze organisaties, hetzij geen lid zijn van één van deze organisaties, maar een toetredingsovereenkomst hebben gesloten met het beheersorganisme. Een lijst van producenten/invoerders, tussenhandelaars en eindverkopers die verbonden zijn door de onderhavige milieuovereenkomst wordt ter beschikking gesteld van het BIM.

Art. 2. Definities en begrippen

§ 1. De begrippen en definities vermeld in de ordonnantie van de Raad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 7 maart 1991 betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen en het Besluit van de regering van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 18 juli 2002 tot invoering van een terugnameplicht voor sommige afvalstoffen met het oog op hun nuttige toepassing of hun verwijdering of het besluit dat dit besluit vervangt, zijn van toepassing op deze milieuovereenkomst, onverminderd de aanvullende definities in deze milieuovereenkomst omschreven.

§ 2. Voor de toepassing van deze milieuovereenkomst wordt verstaan onder :

  1. Beheersplan : een document dat minstens de volgende delen bevat :

    - Een preventieplan;

    - Een overzicht van de acties voor ondernemingen, tussenpersonen en gebruikers;

    - Een overzicht van de acties betreffende de inzameling en verwerking van versleten banden;

    - Een financieel plan;

    - De homologatiecriteria van de operatoren;

    - Een methode van opvolging.

  2. Hergebruik : het opnieuw aanwenden van een band voor hetzelfde doel of soortgelijk doel als waarvoor de band oorspronkelijk bestemd was en dit zonder loopvlakvernieuwing of andere fysieke of chemische wijziging.

  3. Voorbereiding voor hergebruik : elke controle-, schoonmaak- of reparatiehandeling met het oog op de valorisatie, via dewelke versleten banden die afvalstoffen geworden zijn, voorbereid worden om hergebruikt te worden zonder andere voorbehandeling.

  4. Band : elke volle of lucht rubberband met inbegrip van bandages met uitzondering van de fietsbanden.

  5. Herbruikbare band : elke band die voldoet aan de wettelijke normen inzake het aanwenden voor het doel waarvoor de band oorspronkelijk bestemd was, en dit zonder fysieke of chemische wijziging.

  6. Versleten band : elke band die, zonder voorbereiding voor hergebruik, niet of niet meer kan gebruikt worden voor het doel waarvoor de band oorspronkelijk bestemd was en waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is of verplicht is zich te ontdoen. Het betreft zowel rechapeerbare als valoriseerbare banden.

  7. Rechapeerbare band : elke versleten band die na demontage en in de staat waarin hij zich bevindt, niet meer in aanmerking komt voor hergebruik en waarvan het loopvlak kan vervangen worden zodat hij opnieuw voor het doel waarvoor hij oorspronkelijk bestemd was, kan aangewend worden.

  8. Valoriseerbare band : elke versleten band die, in de staat waarin hij zich bevindt, niet meer in aanmerking komt voor hergebruik en die niet meer kan worden gerechapeerd.

  9. Operator : elke natuurlijke of rechtspersoon die over de wettelijke vergunningen en erkenningen beschikt die vereist zijn voor de uitoefening van zijn dienstprestaties, in het cader van de huidige milieuovereenkomst, voor eigen rekening of voor rekening van derden.

  10. Gehomologeerde operator : elke operator aan wie het beheersorganisme een homologatie of certificatie heeft afgeleverd, gemeld aan het Instituut, en die hem toelaat al dan niet betaalde diensten te leveren, voor eigen rekening of voor rekening van derden, in opdracht van het beheersorganisme in het kader van de uitvoering van de huidige milieuovereenkomst en die de voor zijn activiteit relevante modelovereenkomst heeft afgesloten met het beheersorganisme.

  11. Ophaler : elke gehomologeerde operator waarvan de activiteit bestaat uit het ophalen van versleten banden bij de geregistreerde ophaalpunten in het cader van de huidige milieuovereenkomst.

  12. Geregistreerd ophaalpunt : elke verkooppunt dat toetreedt tot het ophalingssysteem dat werd opgezet door het beheersorganisme of een geregistreerde gebruiker of een plaats waar versleten banden kunnen worden gedeponeerd en waarvan de exploitant middels een toetredingsovereenkomst is toegetreden tot het ophalingssysteem dat door het beheersorganisme wordt opgezet.

  13. Sorteerder : elke gehomologeerde operator waarvan de activiteit bestaat uit het sorteren van versleten banden met het oog op hun hergebruik, loopvlakvernieuwing en recyclage of andere wijzen van nuttige toepassing.

  14. Voorbehandelingsbedrijf : elke gehomologeerde en vergunde operator, gemachtigd door de overheid conform de reglementering en waarvan de activiteit bestaat uit het behandelen van valoriseerbare versleten banden met het oog op hun gebruik in een industrieel proces of als vervangingsbrandstof (energetische valorisatie). Elk bedrijf dat granulaat of geshredderde banden produceert, wordt beschouwd als voorbehandelingsbedrijf.

  15. Verwerkingsbedrijf : elke gehomologeerde of erkende operator door het beheersorganisme en gemachtigd door de overheid conform de reglementering waarvan de activiteit bestaat uit de nuttige toepassing van niet-herbruikbare versleten banden, al dan niet na de voorbehandeling, ofwel om het gebruik van dergelijke banden mogelijk te maken in een industrieel proces of als vervangingsbrandstof (energetische valorisatie), of als karkas bestemd voor loopvlakvernieuwing en die de voor zijn activiteit relevante modelovereenkomst afgesloten heeft.

  16. Het Instituut : Het Brussels Instituut voor Milieubeheer of Leefmilieu Brussel.

  17. Beheersorganisme : vereniging zonder winstgevend doel, opgericht door één of meerdere organisaties en/of leden van een organisatie in uitvoering van het Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 18 juli 2002, en met het doel de doelstellingen van onderhavige overeenkomst en die van de met de deelnemende contractanten gesloten overeenkomst te verwezenlijken voor een overeengekomen productenlijst. Het beheersorganisme heeft als enig statutair doel de terugnameplicht toe te passen voor de overeengekomen productenlijst, voor rekening van de leden van ondertekenende federaties en van de aangeslotenen van het collectieve systeem.

    Art. 3. Doelstellingen

    § 1. In toepassing van het besluit " Terugnameplicht ", zijn de volgende bepalingen van toepassing :

  18. alle versleten banden die worden aangeboden, worden ingezameld met een maximum van 100 % van de hoeveelheid nieuwe banden die door de producenten die een toetredingsovereenkomst hebben gesloten met het beheersorganisme, op de markt gebracht worden;

  19. na inzameling bij het verkoopspunt, zal de eerste handeling een sortering zijn tussen herbruikbare en niet-herbruikbare banden;

  20. het totale percentage hergebruik, loopvlakvernieuwing en recyclage van de ingezamelde banden bedraagt minstens 55 %;

  21. de andere ingezamelde banden zullen energetisch worden gevaloriseerd;

  22. de verwijdering van versleten banden is niet toegelaten.

    Niettegenstaande de 100 % vermeld onder het punt 1° hierboven, zal er een minimum inzamelingspercentage van 85 % bereikt moeten worden van de door de producenten/invoerders die tot het beheersorganisme zijn toegetreden, op de Belgische markt gebrachte banden. Indien dit percentage niet bereikt wordt, zal het beheersorganisme een rapport opstellen voor de drie Gewesten met de redenen waarvoor deze drempel niet bereikt werd en waarin maatregelen worden voorgesteld om deze doelstelling te kunnen bereiken.

    § 2. Om deze doelstellingen maximaal te bereiken, sluit het beheersorganisme met de gehomologeerde operatoren enerzijds overeenkomsten af voor de ophaling en het sorteren van de versleten banden en anderzijds overeenkomsten voor de voorbehandeling en de verwerking van de versleten banden. Het is niet uitgesloten dat het beheersorganisme met eenzelfde gehomologeerde operator beide overeenkomsten afsluit. Daarbij zal het beheersorganisme gepaste stimuli uitwerken om de doelstellingen te bereiken.

    § 3. Het beheersorganisme zal in overleg met Leefmilieu Brussel - BIM een studie uitvoeren die toelaat de resultaten en het potentieel voor loopvlakvernieuwing correct in te schatten. Het beheersorganisme zet een monitoringsysteem op dat toelaat om de door de niet-gehomologeerde operatoren met het oog op loopvlakvernieuwing, hoeveelheid ingezamelde banden te registreren. De resultaten moeten geëvalueerd kunnen worden.

    § 4. Het beheersorganisme zal in overleg met Leefmilieu Brussel - BIM de milieu-impact van de verwerkingstechnieken laten evalueren met inbegrip van het logistieke aspect.

    Art. 4. Toepassingsgebied

    Deze milieuovereenkomst is van toepassing op alle banden bestemd voor de vervangmarkt en de banden bestemd voor eerste montage met uitzondering van banden die deel uitmaken van een voertuig zoals gedefinieerd in het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 15 april 2004 betreffende de erkenning van de exploitanten van verwijderingscentra voor afgedankte voertuigen die ertoe gemachtigd zijn een vernietigingsattest af te geven en betreffende de exploitatievoorwaarden van die centra, en waarvoor de terugnameplicht moet uitgevoerd worden door de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT