Milieubeleidsovereenkomst betreffende de terugnameplicht voor de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, de 11 mai 2010

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Doelstellingen.

§ 1. Deze milieubeleidsovereenkomst heeft tot doel de toepassingsregels van de algemene en specifieke regelingen vast te leggen inzake de terugnameplicht voor de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur bedoeld in artikel 8bis van het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen en in het besluit van de Waalse Regering van 25 april 2002 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen met het oog op de valorisatie of het beheer ervan. Ze wordt gesloten overeenkomstig het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen en het decreet van 27 mei 2004 betreffende Boek I van het Milieuwetboek.

§ 2. De overeenkomst strekt ertoe het gezamenlijk beheer van de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur te optimaliseren, de afvalproductie aan de bron en de hoeveelheid te verwijderen eindafval te verminderen en om de minimumdoelstellingen vastgelegd bij de reglementering te bereiken door de preventie te stimuleren overeenkomstig artikel 5 van deze overeenkomst, het hergebruik van de producten, de selectieve inzameling en de aangepaste behandeling van de afval van elektrische of elektronische toestellen. In het perspectief van de duurzame ontwikkeling houdt zij rekening met de organisatorische, technische, economische, ecologische en sociale aspecten.

§ 3. De overeenkomst strekt er eveneens toe de modaliteiten betreffende de uitvoering van de aanvaardingsplicht tussen de drie Gewesten te harmoniseren en in lijn te brengen met de Europese regelgeving.

§ 4. Deze overeenkomst bevordert de ontwikkeling van sociale economiebedrijven gespecialiseerd in het inzamelen, het sorteren voor hergebruik, de verwerking en het hergebruik van AEEA.

Art. 2. Begripsomschrijving.

§ 1. De begrippen en definities bedoeld in het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen, alook in het besluit van de Waalse Regering van 25 april 2002 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen met het oog op de valorisatie of het beheer zijn van toepassing op deze overeenkomst.

§ 2. De volgende bijkomende definities zijn van toepassing in het kader van deze milieubeleidsovereenkomst :

  1. beheersorgaan : vereniging zonder winstgevend doel, opgericht door een of meerdere organisaties en/of leden van de organisaties overeenkomstig het besluit van de Waalse Regering van 25 april 2002, die tot doel heeft de doelstellingen en verbintenissen van onderhavige overeenkomst en de overeenkomst met toetredende contractanten te verwezenlijken voor een overeengekomen productenlijst. De VZW heeft uitsluitend tot statutair doel, voor rekening van de leden van de organisaties die hun federatie hiertoe een volmacht hebben gegeven en van de aangeslotenen tot het collectieve systeem, de terugnameplicht uit te voeren voor de overeengekomen productenlijst.

  2. publiekrechtelijke rechtspersoon (PRRP) : de publiekrechtelijke rechtspersoon die territoriaal verantwoordelijk is voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen;

  3. hergebruiksector : geheel van de bedrijven die actief zijn op het vlak van het hergebruik;

  4. sociale economiebedrijf : vereniging of bedrijf actief in de hergebruiksector zoals omschreven in of krachtens het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen.

    In afwachting van de uitvoeringsmaatregelen moet het aan de vijf volgende criteria voldoen :

    1. de dienstverlening aan de leden of aan de gemeenschap;

    2. de beheersautonomie;

    3. het democratisch besluitvormingsproces;

    4. de voorrang aan personen en arbeid bij de inkomstenverdeling;

    5. ondernemerschap in de zin van een milieubewuste duurzame ontwikkeling;

  5. EEA : elektrische en elektronische apparatuur;

  6. huishoudelijke EEA : elektrische en elektronische apparatuur bestemd voor een huishoudelijk gebruik of een commercieel, industrieel of institutioneel gebruik dat vergelijkbaar is met een huishoudelijk gebruik;

  7. professionele EEA : elektrische en elektronische apparatuur andere dan huishoudelijke EEA;

  8. AEEA : afgedankte elektrische en elektronische apparatuur;

  9. huishoudelijke AEEA : afgedankte elektrische en elektronische apparatuur van gezinnen en commerciële, industriële, institutionele en andere AEEA die gezien de aard en hoeveelheid ervan, vergelijkbaar zijn met de huishoudelijke AEEA;

  10. huishoudelijke AEEA : de afval van de huishoudelijke AEEA;

  11. professionele AEEA : afgedankte elektrische en elektronische apparatuur andere dan huishoudelijke AEEA;

  12. uitvoeringsorganisme : vereniging waaraan een beheersorganisme op algemene wijze de praktische uitvoering in overeenstemming met de bepalingen van onderhavige overeenkomst van één of meerdere van de volgende opdrachten delegeert :

    - de organisatie van de inzameling van AEEA;

    - de organisatie van de verwerking van AEEA;

    - de verstrekking van informatie aan de bij de uitvoering van deze overeenkomst betrokken actoren;

    - de opvolging van de resultaten van inzameling en/of verwerking van AEEA;

  13. fijnmazige ophaling : de inzameling van AEEA bij de inzamelpunten, met inbegrip van opslag en sortering in fracties;

  14. Vervoer : bulkvervoer van AEEA naar een verwerker;

  15. verwerking : depollutie, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van AEEA;

  16. decreet : decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen;

  17. besluit : besluit van 25 april 2002 tot invoering van een terugnameplicht voor bepaalde afvalstoffen met het oog op de valorisatie of het beheer ervan, of het besluit dat het vervangt;

  18. lid : de natuurlijke of rechtspersoon lid van een ondertekenende organisatie, die een mandaat aan deze organisatie heeft verleend om zijn terugnameplicht uit te voeren;

  19. aangeslotene : de derde die zich bij het tot stand gebrachte collectieve systeem aansluit overeenkomstig onderhavige overeenkomst.

    Art. 3. Toepassingsgebied.

    § 1. Voorliggende milieubeleidsovereenkomst heeft betrekking op de categorieën van elektrische en elektronische apparaten die worden opgesomd in bijlage I bij het besluit.

    § 2. De huishoudelijke AEEA en de professionele AEEA vallen onder het toepassingsgebied van deze overeenkomst.

    De terugname van afgedankte lampen en verlichtingsapparatuur maakt het voorwerp uit van bijkomende of afwijkende bijzondere bepalingen opgenomen in bijlage 1;

    De terugname van afgedankte elektrische en elektronische medische hulpmiddelen en van elektrische en elektronische laboratoriumapparatuur maakt het voorwerp uit van bijkomende of afwijkende bijzondere bepalingen opgenomen in bijlage 2.

    De terugname van rookdetectoren maakt het voorwerp uit van bijzondere bepalingen opgenomen in bijlage 3.

    § 3. De Dienst stelt, op voorstel van en in overleg met de betrokken organisaties, een productenlijst op van de apparaten die onder de definitie van EEA vallen en waarvoor een aanvaardingsplicht geldt. Deze lijst wordt jaarlijks bijgewerkt.

    § 4. Elk beheersorganisme stelt in overleg met de betrokken organisaties en de Dienst lijsten op van producten waarvoor het beheersorganisme de terugname voor producenten en invoerders uitvoert. Deze lijsten worden opgesteld en bijgewerkt op basis van de lijst opgesteld overeenkomstig § 3, en ze onderscheiden de huishoudelijke EEA en de professionele EEA.

    De criteria op basis waarvan een onderscheid wordt gemaakt tussen de huishoudelijke AEEA en de professionele AEEA worden ter goedkeuring aan de Dienst voorgelegd. De rangschikking wordt gemaakt onverminderd de toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen, desgevallend specifieke, betreffende huishoudelijke en niet-huishoudelijke afvalstoffen.

    De lijsten bepalen de mogelijkheid om zich bij het beheersorganisme aan te sluiten voor deze EEA. De wijzigingen worden zes maanden voor hun inwerkingtreding door de beheersorganismen aan de leden en de aangeslotenen, aan de distributiesector en aan de dienst meegedeeld.

    § 5. Als een product niet voorkomt op de overeenkomstig § 4 opgestelde lijsten, onderzoekt het beheersorganisme, op verzoek van de betrokken sector, de mogelijkheid om het product op te nemen op de lijst. Zijn met redenen omklede beslissing wordt aan de aanvrager en aan de Dienst meegedeeld. Bij gebrek aan opname op de lijst moet de titularis van de terugnameplicht, teneinde de terugnameplicht na te leven, en overeenkomstig artikel 8bis, § 33, 1°, van het decreet, beschikken over een goedgekeurd plan inzake preventie- en afvalbeheer, zich aansluiten bij een andere milieubeleidsovereenkomst of een beroep doen op een erkend organisme.

    § 6. De in § 4 vermelde lijst van de producten die de beheersorganismen terugnemen, is in zijn officiële versie beschikbaar bij elk beheersorganisme en bij de Dienst. De beheersorganismen stellen aan iedereen die daarom verzoekt, een afschrift van de in § 4 vermelde productenlijst ter beschikking. De Dienst stelt aan iedereen die daarom verzoekt, een afschrift van de in § 3 vermelde lijst van de producten die onder het toepassingsgebied van de wetgeving vallen, ter beschikking.

    Art. 4. Leden en aangeslotenen.

    § 1. Deze overeenkomst bindt de ondertekenende partijen evenals de leden van de organisaties die hun organisatie volmacht hebben gegeven, in deze overeenkomst aangeduid als de "leden". Derden kunnen tot het collectieve systeem toetreden, in deze overeenkomst aangeduid als de "aangeslotenen". De Dienst bepaalt op welke wijze de aangeslotenen in kennis gesteld worden

    § 2. De lijst van de leden van de organisaties die volmacht hebben verleend, wordt door de organisaties aan de Dienst meegedeeld. De organisaties verbinden zich ertoe deze lijst regelmatig te actualiseren in samenspraak met de beheersorganismen en deze, in geval van wijziging, onverwijld aan de Dienst mee te delen.

    De organisaties verbinden zich ertoe hun leden te informeren over de verplichtingen die deze overeenkomst oplegt.

    § 3. Ter uitvoering van de milieubeleidsovereenkomst wordt tussen, enerzijds, de leden of de aangeslotenen en, anderzijds, de beheersorganismen een toetredingsovereenkomst ondertekend.

    De...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT