Milieubeleidsovereenkomst betreffende de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen, de 17 mai 2018

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen Doelstellingen

Artikel 1. § 1. Deze milieuobeleidsvereenkomst heeft tot doel om de doelstellingen en toepassingsregels vast te leggen van de algemene en specifieke bepalingen op het vlak van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor fotovoltaïsche zonnepanelen die beoogd wordt bij artikel 26 van de Ordonnantie van 14 juni 2012 betreffende afvalstoffen en het besluit van 1 december 2016 betreffende het beheer van afvalstoffen.

§ 2. De overeenkomst wil het collectieve beheer van afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen optimaliseren, het ontstaan van afval voorkomen en de hoeveelheid te verwijderen afvalstoffen stroomafwaarts verminderen alsook minstens de doelstellingen verwezenlijken, die door de reglementering worden vastgelegd. Dit door het stimuleren van de preventie, de selectieve inzameling en de passende verwerking van de hierboven beoogde afvalstoffen, waarbij rekening wordt gehouden met organisatorische, technische, economische, ecologische en maatschappelijke aspecten en dit vanuit een perspectief van duurzame ontwikkeling.

§ 3. De overeenkomst tracht de modaliteiten betreffende de uitvoering van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid tussen de drie Gewesten te harmoniseren en kadert in de Europese regelgeving ter zake.

Definities

Art. 2. § 1. De concepten en definities die in de Ordonnantie van 14 juni 2012 betreffende afvalstoffen en het besluit van 1 december 2016 betreffende het beheer van afvalstoffen vermeld worden, zijn van toepassing op de huidige overeenkomst.

§ 2. Daarnaast gelden ook de volgende aanvullende definities in het kader van de huidige milieubeleidsovereenkomst:

  1. Aangeslotene: de derde die is aangesloten bij een collectief systeem dat is ingevoerd in overeenstemming met deze overeenkomst;

  2. Besluit: het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 1 december 2016 betreffende het beheer van afvalstoffen;

  3. Leefmilieu Brussel: het Brussels Instituut voor Milieubeheer;

  4. Lid: de natuurlijke of rechtspersoon die lid is van een ondertekenende organisatie en die een mandaat heeft gegeven aan deze organisatie met het oog op de uitvoering van zijn uitgebreide producentenverantwoordelijkheid;

  5. Ordonnantie: de Ordonnantie van 14 juni 2012 betreffende het beheer van afvalstoffen;

  6. Beheersorganisme: vereniging zonder winstgevend doel, opgericht door één of meerdere organisaties en/of leden van de organisatie in uitvoering van de Ordonnantie betreffende de milieubeleidsovereenkomsten van 29 april 2004, en met het doel de doelstellingen en verbintenissen van onderhavige overeenkomst en de uitvoering van de met de aangesloten deelnemers gesloten overeenkomst te verwezenlijken voor een overeengekomen productenlijst. De vzw heeft als enig statutair doel de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid toe te passen voor de overeengekomen productenlijst, voor rekening van de leden die hun federatie hiertoe volmacht gaven en van de aangeslotenen van het collectieve systeem.

  7. Fotovoltaïsch zonnepaneel: een elektrisch apparaat dat is ontworpen met als doel om elektriciteit op te wekken uit (zon)licht voor openbare, commerciële, industriële, landelijke en residentiële toepassingen.

    Deze definitie omvat niet de apparatuur met geïntegreerde fotovoltaïsche cellen, die als functie hebben om elektriciteit te genereren die nodig is om die apparatuur te laten werken. De volgende niet-limitatieve lijst illustreert apparatuur met fotovoltaïsche zonnecellen, die niet moeten worden beschouwd als fotovoltaïsche zonnepanelen: zonne-energie airconditioning, zonne-energie rugzak, zonne-energie mobiele telefoonoplader, zonne-energie ventilator, zonne-energie toetsenbord, zonne-energie lamp, zonne-energie notebook, zonne-energie rekenmachine, zonne-energie fontein, zonne-energie radio, zonne-energie koelkast, zonne-energie horloge, zonne-energie wegmarkering en zonne-energie tuinverlichting. Deze apparaten zijn geen fotovoltaïsche zonnepanelen.

    Soorten fotovoltaïsche zonnepanelen:

    - "Do it yourself" of DIY fotovoltaïsch zonnepaneel: zonnepaneel dat door de verbruiker zelf geïnstalleerd wordt en niet gekoppeld is aan het elektrisch distributienet;

    - Regulier zonnepaneel: standaard fotovoltaïsch zonnepaneel dat wordt geïnstalleerd door een professioneel installateur en al dan niet gekoppeld is aan het elektrisch distributienet;

    - BIPV zonnepaneel: bouwkundig geïntegreerd fotovoltaïsch zonnepaneel (BIPV, Engelse afkorting van 'Building Integrated Photovoltaics') dat een vervangend bouwkundig element is in plaats van en met dezelfde bouwkundige functie als een traditioneel bouwkundig element. PV-installaties die geïntegreerd zijn in straatmeubilair of transportinfrastructuur (schuilhokjes, overkappingen voor perrons of parkings, overdekking van sportveld) worden ook beschouwd als BIPV.

  8. Verwerking: depollutie, voorbereiding voor hergebruik, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van fotovoltaïsche zonnepanelen.

  9. Transport: alle activiteiten in verband met het laden, lossen en overbrengen van fotovoltaïsche zonnepanelen van de ene naar de andere locatie.

    Toepassingsgebied

    Art. 3. § 1 Deze milieubeleidsovereenkomst heeft betrekking op fotovoltaïsche zonnepanelen, dus zowel DIY zonnepanelen en reguliere zonnepanelen als BIPV zonnepanelen, waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen.

    § 2. Leefmilieu Brussel stelt, op voorstel van en in overleg met de betrokken organisaties, een productenlijst op van de fotovoltaïsche zonnepanelen waarvoor de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid geldt, en zorgt voor de jaarlijkse actualisering van deze lijst.

    § 3. Het beheersorganisme stelt een lijst op van de producten waarvoor het beheersorganisme de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid uitvoert.

    De lijst wordt gebruikt om te bepalen of voor de fotovoltaïsche zonnepanelen moet aangesloten worden bij het beheersorganisme.

    De wijzigingen zullen door het beheersorganisme gecommuniceerd worden aan de leden en de aangeslotenen, de distributiesector en aan Leefmilieu Brussel, en dit zes maanden voor de datum van inwerkingtreding.

    Alle ondertekenende organisaties zullen betrokken worden bij het opstellen van deze productenlijst.

    § 4. Voor elk product waarvoor een lid van een organisatie geen aangifte doet bij het beheersorganisme, omdat het niet voorkomt op de in § 3 bedoelde lijsten, onderzoekt het beheersorganisme, op verzoek van het betrokken lid, de mogelijkheid om het product op te nemen op de lijst. Bij gebrek aan opname op de lijst moet de houder van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid overeenkomstig artikel 2.1.2, § 2, 1° van het Besluit over een goedgekeurd individueel plan voor afvalpreventie en -beheer beschikken of lid zijn van een organisatie die gebonden is door een andere milieubeleidsovereenkomst.

    § 5. De in § 3 vermelde lijst van de producten die het beheersorganisme terugneemt, is in zijn officiële versie beschikbaar bij het beheersorganisme en bij Leefmilieu Brussel. Het beheersorganisme stelt aan iedereen die daarom verzoekt, een kopie van de in § 4 vermelde productenlijst ter beschikking. Leefmilieu Brussel stelt aan iedereen die daarom verzoekt, een kopie van de in § 3 vermelde lijst van de producten die onder het toepassingsgebied van de wetgeving vallen, ter beschikking.

    Juridisch kader

    Art. 4. § 1. De huidige overeenkomst bindt de ondertekenende partijen overeenkomstig de Ordonnantie betreffende de milieubeleidsovereenkomsten van 29 april 2004, alsook de leden van de organisaties die hun organisatie hiertoe volmacht gaven en die in het kader van deze overeenkomst "de leden" genoemd worden. Ook anderen die in het kader van deze overeenkomst "de aangeslotenen" genoemd worden, kunnen tot het collectieve systeem toetreden.

    § 2. De lijst van de aangeslotenen en de leden van de organisaties die volmacht verleenden, wordt ter beschikking gesteld van Leefmilieu Brussel. Het beheersorganisme verbindt er zich toe om deze lijst regelmatig te actualiseren in samenspraak met de organisatie en deze, in geval van wijziging, onverwijld ter beschikking te stellen van Leefmilieu Brussel.

    § 3. De organisaties verbinden zich ertoe om hun leden te informeren over de verplichtingen die uit de huidige overeenkomst voortvloeien.

    § 4. Leefmilieu Brussel stelt het beheersorganisme en de organisaties op hun vraag een lijst ter beschikking van de bedrijven die een individueel plan voor afvalpreventie en -beheer indienden.

    HOOFDSTUK 2. - Preventie en producthergebruik Preventie inclusief ecodesign

    Art. 5. § 1. Het beheersorganisme en de producenten nemen de nodige initiatieven inzake kwalitatieve en kwantitatieve preventie. Met dat doel voor ogen voeren ze de volgende acties uit:

  10. De producenten en het beheersorganisme moeten in de mate van het mogelijke inspanningen leveren met het oog op het verhogen van het ecodesign en de recycleerbaarheid (design for recycling, design for disassembly) van nieuw op de markt gebrachte fotovoltaïsche zonnepanelen.

  11. Om ervoor te zorgen dat producenten en consumenten degelijk geïnformeerd kunnen worden inzake de recycleerbaarheid en het ecodesign van de verschillende op de markt beschikbare fotovoltaïsche zonnepanelen, moet het beheersorganisme de verschillende technologieën in kaart brengen vanuit een levenscyclusperspectief. Ook moet er in de mate van het mogelijke rekening gehouden worden met de duurzaamheid op het vlak van milieu-, gezondheids- en sociale aspecten bij de productie van de fotovoltaïsche zonnepanelen. Leefmilieu Brussel wordt betrokken bij de studies ter zake. De producenten moeten in de mate van het mogelijke rekening houden met deze aspecten bij hun aankoopbeleid. De consumenten moeten bij de aankoop van fotovoltaïsche zonnepanelen geïnformeerd worden over de duurzaamheid van het fotovoltaïsch paneel.

  12. Het beheersorganisme moet in de mate van het mogelijke aan haar leden informatie verschaffen over de mogelijkheden aangaande preventie (gericht op...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT