19 DECEMBER 2008. - Decreet houdende wijziging van het Mestdecreet van 22 december 2006 en houdende wijziging van het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen (1)

Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : decreet houdende wijziging van het Mestdecreet van 22 december 2006 en houdende wijziging van het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen.

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling

Artikel 1

Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK II. - Diverse wijzigingen van het Mestdecreet

Artikel 2

In artikel 3 van het Mestdecreet van 22 december 2006 worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. aan 25° wordt een c) toegevoegd, die luidt als volgt :

    "c) de export van dierlijke mest, andere dan pluimveemest of paardenmest, bestemd om behandeld te worden in een erkende installatie, die gebeurt op basis van een expliciete en voorafgaande toestemming van de bevoegde autoriteit van het land of de regio van bestemming;";

  2. in 38° wordt tussen het woord "schapen" en het woord "of" het woord ", geiten" ingevoegd.

    Artikel 3

    In artikel 8 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in § 1 worden tussen de woorden "kunstmest op" en het woord "landbouwgronden" de woorden "niet permanent overkapte" ingevoegd;

  4. § 3 wordt vervangen door wat volgt :

    § 3. In afwijking van § 1 is het toegelaten :

    1° stalmest of champost op of in de bodem te brengen vanaf 16 januari tot en met 14 november;

    2° dierlijke mest op of in de bodem te brengen op de zware kleigronden in de polders, zoals aangeduid door de Vlaamse Regering, vanaf 16 februari tot en met 14 oktober.

    .

    Artikel 4

    In artikel 12, § 1, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  5. in het eerste lid worden na het woord "landbouwgrond" telkens de woorden "of groeimedium" ingevoegd;

  6. in het derde lid worden de woorden "en parken" vervangen door de woorden ", parken en plantsoenen";

  7. aan het derde lid wordt een 5° toegevoegd, dat luidt als volgt :

    5° gehygiëniseerde eindproducten afkomstig uit installaties die erkend zijn overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1774/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 3 oktober 2002 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten, aan installaties die meststoffen bewerken of verwerken.

    ;

  8. een vijfde lid wordt toegevoegd, dat luidt als volgt :

    De Vlaamse Regering kan extra voorwaarden verbinden aan de afwijkingen vermeld in het tweede en derde lid en kan nader bepalen welke meststoffen bedoeld zijn in het tweede lid, 3°, en het derde lid, 4° en 5°.

    Artikel 5

    In artikel 13 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  9. in § 4, eerste zin, wordt tussen de woorden "voor tuinbouwteelten" en de woorden "de toegelaten hoeveelheid" de woorden "en voor graszodenteelt" ingevoegd;

  10. een § 11 wordt toegevoegd, die luidt als volgt :

    § 11. De Vlaamse Regering kan bepalen dat onder welbepaalde voorwaarden voor wetenschappelijke proefnemingen de toelating gegeven kan worden om af te wijken van voorgaande paragrafen.

    Artikel 6

    In artikel 18, § 1, van hetzelfde decreet wordt, na het eerste lid, een nieuw lid ingevoegd, dat luidt als volgt :

    Op landbouwgronden die voor een deel gelegen zijn in meerdere gebieden met verschillende bemestingsregels of bemestingsnormen, worden voor de beperkingen voor difosforpentoxide, stikstof, stikstof uit dierlijke mest, stikstof uit andere meststoffen en stikstof uit kunstmest, de bepalingen die van toepassing zijn op het grootste gedeelte van het perceel van toepassing op het volledige perceel.

    Artikel 7

    In artikel 22 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  11. in § 1, eerste lid, 2°, a), worden de woorden "zode-injectie of sleepslangtechniek" vervangen door de woorden "zode-injectie, sleepslangtechniek of sleufkouter";

  12. een § 3 wordt toegevoegd, die luidt als volgt :

    § 3. De Vlaamse Regering kan bepalen dat onder welbepaalde voorwaarden voor wetenschappelijke proefnemingen de toelating gegeven kan worden om af te wijken van voorgaande paragrafen.

    Artikel 8

    In artikel 24, § 1, van hetzelfde decreet worden tussen de woorden "elke landbouwer" en de woorden "die dieren houdt" de woorden "als vermeld in artikel 23, § 1," ingevoegd.

    Artikel 9

    In artikel 26, § 4, eerste lid, van hetzelfde decreet wordt het woord "mestuitscheidingsbalans" vervangen door het woord "nutriëntenbalans".

    Artikel 10

    In de tabel van artikel 27, § 1, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de woorden "Kwekerij (per vrouwelijk konijn)" en de woorden "Kwekerij (per moederdier)" telkens vervangen door de woorden "Kwekerij (per volwassen dier)".

    Artikel 11

    In artikel 29, § 3, derde lid, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  13. de woorden "pluimveemest of van paardenmest" worden vervangen door de woorden "dierlijke mest";

  14. de woorden "pluimveemest of paardenmest" worden vervangen door de woorden "dierlijke mest".

    Artikel 12

    In de tabel van artikel 30, § 3, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de woorden "Kwekerij (per vrouwelijk konijn)" en de woorden "Kwekerij (per moederdier)" telkens vervangen door de woorden "Kwekerij (per volwassen dier)".

    Artikel 13

    In artikel 48, § 3, tweede lid, van hetzelfde decreet worden de woorden "uiterlijk de werkdag," vervangen door de woorden "uiterlijk de zevende dag".

    Artikel 14

    In artikel 60, § 1, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  15. in het derde lid wordt het woord "veertig" vervangen door het woord "zestig";

  16. na het derde lid worden vijf nieuwe leden ingevoegd, die luiden als volgt :

    De regeling, vermeld in dit artikel, kan enkel gebruikt worden door aanbieders van meststoffen die daartoe door de Mestbank erkend zijn.

    De Vlaamse Regering stelt de criteria en de voorwaarden voor de erkenning vast.

    De Vlaamse Regering kan tevens een bedrag aan de aanvrager van de erkenning opleggen ter delging van de administratieve kosten.

    De Mestbank kan de erkenning van aanbieders, die de bepalingen van dit decreet overtreden of verzuimen na te leven, schorsen of intrekken.

    De Vlaamse Regering kan nadere regels vaststellen, ondermeer met betrekking tot het indienen van een beroep tegen deze maatregel en met betrekking tot het verhalen van de kosten van dit beroep.

    Artikel 15

    In artikel 63, § 22, eerste lid, van hetzelfde decreet wordt het woord "mestuitscheidingsbalans" vervangen door het woord "nutriëntenbalans".

    Artikel 16

    In artikel 64, § 1, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  17. de woorden "§ 5 tot en met § 20" worden vervangen door de woorden "§ 5 tot en met § 7, § 9 tot en met § 12, en § 14 tot en met § 20";

  18. een vierde zin wordt toegevoegd, die luidt als volgt :

    De administratieve geldboetes, vermeld in artikel 63, § 8 en § 13, worden opgelegd voor 1 november van het kalenderjaar volgend op het productiejaar waarin de overtreding werd begaan.

    HOOFDSTUK III. - Bemesting in natuur

    Artikel 17

    Artikel 15bis van het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen, ingevoegd bij het decreet van 11 mei 1999, wordt opgeheven.

    Artikel 18

    Artikel 15ter van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 11 mei 1999 en gewijzigd bij de decreten van 3 maart 2000, 19 juli 2002, 28 maart 2003 en 7 december 2007, wordt vervangen door wat volgt :

    Artikel 15ter.

    § 1. Met het oog op het behoud en de versterking van natuurwaarden is op landbouwgronden gelegen in natuurgebieden, natuurontwikkelingsgebieden of natuurreservaten, zoals aangeduid op de plannen vastgesteld met toepassing van het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996, vanaf 1 januari 2000 elke vorm van bemesting verboden met uitzondering van bemesting door rechtstreekse uitscheiding bij begrazing, waarbij twee grootvee-eenheden (GVE) per ha op jaarbasis worden toegelaten.

    Met landbouwgronden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT