Raad voor de Mededinging. - Auditoraat. - Beslissing nr. 2007-V/M-25-AUD van 5 oktober 2007. - Zaak MEDE-V/M-07/0018 : Merck Generics Belgium BVBA, Generics UK/Merck Sharp & Dohme BV en MSD Overseas M

Raad voor de Mededinging. - Auditoraat. - Beslissing nr. 2007-V/M-25-AUD van 5 oktober 2007. - Zaak MEDE-V/M-07/0018 : Merck Generics Belgium BVBA, Generics UK/Merck Sharp & Dohme BV en MSD Overseas Manufacturing Company

  1. Procedure

    1. Op 22 juni 2007 werd bij het Auditoraat van de Raad voor de Mededinging een klacht ingediend door MERCK GENERICS BELGIUM BVBA (hierna « Merck ») en GENERICS UK (hierna « Generics ») tegen MERCK SHARP & DOHME BV en MSD OVERSEAS MANUFACTURING COMPANY (IRELAND) (hierna wordt naar deze ondernemingen verwezen als « MSD »).

    2. In aansluiting hierbij ontving het Auditoraat een verzoek tot het nemen van voorlopige maatregelen. Dit verzoek werd als volgt geformuleerd :

      1. MSD verbieden om Merck Generics te verplichten de beschikking van de Voorzitter van het Hof van beroep na te leven waarbij Merck Generics verboden wordt MerckR-Alendronate verder te commercialiseren en dit tot wanneer er een uitspraak ten gronde is geveld door de Raad voor de Mededinging en, indien van toepassing, het Hof van Beroep te Brussel zetelend in graad van beroep tegen de beslissing van de Raad voor de Mededinging.

      2. MSD verbieden om verdere procedures in te spannen of voort te zetten op basis van haar nietige octrooi en ABC omdat dit een prima facie misbruik uitmaakt van haar machtspositie en dit tot wanneer er een uitspraak ten gronde is geveld door de Raad voor de Mededinging en, indien van toepassing, het Hof van beroep te Brussel zetelend in graad van beroep tegen de beslissing van de Raad voor de Mededinging.

      3. Aan de voorlopige maatregelen opgesomd onder punt 1 en 2 hierboven een dwangsom te verbinden van 5 % van de omzet gerealiseerd door verkopen in België en export vanuit België van de gehele groep MSD en dit per dag vertraging in het naleven van deze voorlopige maatregelen te rekenen vanaf de kennisgeving voorzien in artikel 67, lid 1 van de WBEM.

    3. Het dossiernummer van de klacht is MEDE-P/K-07/0017. Het verzoek tot het nemen van voorlopige maatregelen kreeg het dossiernummer MEDE-V/M-07/0018.

    4. Deze beslissing heeft betrekking op het verzoek tot het nemen van voorlopige maatregelen, dat is ingesteld op grond van artikel 62 van de WBEM, gecoördineerd op 15 september 2006.

    5. Het onderzoek werd gevoerd door Mevr. Katrijn De Vliegher en de heer Karel Marchand, beiden attachés bij de Dienst voor de Mededinging.

  2. De partijen

    2.1. De verzoekers : Merck en Generics

    1. De verzoekers van de voorlopige maatregelen zijn respectievelijk Merck, met maatschappelijke zetel te 3090 Overijse, Brusselsesteenweg 288 en met ondernemingsnummer 0885 805 780 en Generics, met maatschappelijke zetel te Station Close, Potters Bar, Hertfordshire, EN6 1TL, Verenigd Koninkrijk.

      Merck (generics) werd in 2000 opgericht als divisie van Merck NV, dat tot op dat moment enkel actief was in het op de Belgische markt brengen van originele geneesmiddelen, al dan niet octrooirechtelijk beschermd. Eind 2006 werd besloten Merck NV te splitsen. Merck (generics) had in april 2006 een marktaandeel van om en bij de 21 % voor generische geneesmiddelen.

      De verzoekers worden vertegenwoordigd door de heren Ignace Vernimmen, Peter Wytinck en Hendrik Viaene, advocaten bij Advocatenkantoor Stibbe, Loksumstraat 25, 1000 Brussel.

      2.2. De verweerders : MSD en MSD Overseas

    2. De vraag om voorlopige maatregelen is gericht tegen Merck Sharp & Dohme BV met maatschappelijke zetel te Waarderweg 39, 2031 BN Haarlem, Nederland, met Belgisch filiaal te 1180 Brussel, Waaterloosesteenweg 1135 en tegen MSD Overseas Manufacturing Company met maatschappelijke zetel te Arthur Cox Building, Earlfort Terrace, Dublin 2, Ierland en met exploitatiezetel te Claredon House, 2 Church Street, Hamilton HM11, Bermuda.

      MSD is als onderneming wereldwijd actief als producent en verdeler van geneesmiddelen. In tegenstelling tot Merck produceert noch verkoopt MSD generische middelen.

      De verweerders worden vertegenwoordigd door de heren Dirk Vandermeersch en Bastiaan Ryckaert, advocaten bij Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton LLP, Wetstraat 57, 1040 Brussel.

  3. De klacht en de voorlopige maatregelen

    1. Merck en Generics hebben een klacht en een verzoek om voorlopige maatregelen ingediend tegen MSD. De klacht en de vraag om voorlopige maatregelen hebben betrekking op de vermeende schending van artikel 3 WBEM en artikel 82 EG-verdrag.

      3.1. De klacht

    2. De klacht kan als volgt worden samengevat :

      MSD beschikt over een octrooi voor het actieve bestanddeel van het geneesmiddel Fosamax met name alendronaat. Daarnaast beschikt zij over een aanvullend beschermingscertificaat voor geneesmiddelen (« ABC »).

      De klager is van mening dat het octrooi en het ABC waarover MSD beschikt nietig is. Het onrechtmatig handelen bestaat er volgens de klager dan ook in dat zij zich blijft beroepen op de Belgische kunstmatige octrooibescherming en dit louter en alleen om elke vorm van concurrentie door een generiek geneesmiddel, zoals Merck, op onrechtmatige wijze te belemmeren.

      De manifeste weigering van MSD om de nietigheid van het octrooi en het ABC te erkennen zorgt ervoor dat er geen concurrerende geneesmiddelen met als actie bestanddeel alendronaat in België kunnen aangeboden worden. Dit heeft tot gevolg dat MSD haar gevestigde positie op de markt rustig kan bestendigen.

      De klager is van mening dat MSD weet dat haar octrooi in België en dus ook het daaraan verbonden ABC nietig is. Dit vloeit volgens de klager voort uit het feit dat andere nationale octrooien die op een gelijkaardige wijze geformuleerd waren eerder reeds nietig werden verklaard. Ondanks deze wetenschap blijft MSD zich beroepen op het beweerdelijk nietige octrooi teneinde concurrentie van generische geneesmiddelen gebaseerd op alendronaat te verhinderen. Hierdoor worden de bestaande marktverhoudingen bestendigd en worden, volgens Merck, de consument en de maatschappij onterecht hogere prijzen aangerekend voor Fosamax.

      Merck is bovendien van mening dat MSD ook misbruik maakt van haar machtspositie door het onterecht inspannen van verschillende procedures voor de nationale rechter. Volgens Merck zou MSD maar één doel voor ogen namelijk het vermijden dat generische varianten van Fosamax op de markt komen, zelfs al is het octrooi en het ABC waarop MSD...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT