Ministerieel besluit houdende vaststelling van de maximumprijzen voor de levering van elektriciteit. (NOTA : raadpleging van vroegere versies vanaf 15-12-2001 en tekstbijwerking tot 24-12-2004), de 12 décembre 2001

HOOFDSTUK I. - Algemeen.

Artikel 1. De verkoopprijzen van elektriciteit, geleverd in laag- en in hoogspanning, die, door het distributienet, aan de eindafnemers, die geen in aanmerking komende afnemers zijn, wordt geleverd, mogen niet hoger zijn dan de maximumprijzen die zijn vastgesteld overeenkomstig de tarieven die als bijlagen 1 en 2 bij dit besluit zijn toegevoegd.

Art. 2. Voor de laagspanningsaansluitingen, bepaald in de schaal vermeld in bijlage 3, mag de tussenkomst in de aansluitingskosten van de eindafnemer, die geen in aanmerking komende afnemer, is de respectieve bedragen, die door deze schaal zijn vastgesteld, niet overschrijden.

Zowel voor de in lid 1 bedoelde aansluitingen als voor de overige, mag deze tussenkomst nooit de kostprijs van de aansluiting overschrijden.

HOOFDSTUK II. - Prijsvariatieparameters.

Art. 3. De in artikel 1 bedoelde verkoopprijzen van de elektriciteit in laag- en in hoogspanning variëren maandelijks volgens de prijsherzieningsparameters NC en NE.

De waarden van de prijsherzieningsparameters NC en NE worden maandelijks in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt door de Minister die de energie in zijn bevoegdheid heeft.

Art. 4. De parameters NC en NE beantwoorden aan de volgende formules :

  1. (Formules niet opgenomen om technische redenen. Zie B.S. 19-03-2004, p. 15817-15818).

    s Mx

  2. Ne = 0,425 + 0,390 -- + 0,185 ---.

    so Mxo

    In deze formule,

    s karakteriseert het niveau van de lonen die een weerslag hebben op de kostprijs van de door de elektriciteitssector verkochte energie en is gelijk aan het nationaal gemiddelde, in EUR per uur, van de referteloonkosten van de metaal-, machine- en elektrische constructies nijverheid, gedurende het trimester dat de maand waarin de energie wordt geleverd één maand voorafgaat;

    So is gelijk aan 8,88131;

    MX is gelijk aan het rekenkundig gemiddelde van de twee waarden die, enerzijds, de kostprijs van de niet energetische delfstoffen en hun derivaten, van de producten van de chemische nijverheid en de chemische vezels voorstellen, evenals anderzijds, die van de producten uit metaal, de producten uit mechanische, elektrische of fijnmechanische bouw en de transportmiddelen (afdelingen 2 en 3 van de prijsindex van de industriële productie, basis 1980 = 100), gedurende het trimester dat de maand waarin de energie wordt geleverd één maand voorafgaat; deze werd op definitieve wijze berekend op basis van de meest recent gepubliceerde waarden;

    Mxo is gelijk aan 141,151.

    De afrondingen gebeuren :

    - op drie decimalen voor Mx;

    - op vier decimalen voor :

    Mx s

    ---, --, NC en NE,

    Mxo so

    evenals voor de componenten van deze laatste parameter;

    - op vijf decimalen voor s;

    - op zeven decimalen voor Ce.

    Zij gebeuren in de richting van de dichtstbijzijnde waarde en, in geval van een gelijke afstand, de afronding gebeurt naar de onderste waarde toe.

    HOOFDSTUK III. - Opheffings-, overgangs-, en eindbepalingen.

    Art. 5. Opgeheven worden :

  3. het ministerieel besluit van 5 november 1955 houdende de reglementering der prijzen van elektrische laagspanningsenergie;

  4. het ministerieel besluit van 16 mei 1977 tot afwijking van de bepalingen van het ministerieel besluit van 5 november 1955 houdende reglementering der prijzen van de elektrische laagspanningsenergie en tot bekrachtiging van algemene tarieven met een vaste term;

  5. het ministerieel besluit van 6 september 1994 houdende reglementering van de prijzen van de elektrische hoogspanningsenergie.

    Art. 6. Gedurende de periode die begint op de datum van inwerkingtreding van dit besluit en eindigt op (31 december 2001), wordt het totaal bedrag van de regularisatiefacturen en van tussenliggende facturen uitgedrukt in frank en in euro.

    Art. 7. Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 juli 2001, met uitzondering van artikel 5 dat in werking treedt op 1 januari 2002.

    Brussel, 12 december 2001.

    De Vice-Eerste Minister en Minister van Mobiliteit en Vervoer,

    Mevr. I. DURANT

    De Minister van Economie,

    Ch. PICQUE

    De Staatssecretaris voor Energie,

    O. DELEUZE

    BIJLAGEN.

    Art. N1. Bijlage 1. Tarieven laagspanning.

    Tarieven laagspanning

    1. NORMAAL TARIEF

      Dit tarief wordt toegepast op de afnemers in laagspanning, zonder beperking van het ter beschikking gesteld vermogen.

      Dit tarief omvat :

      - een vaste term van :

      9,72 NE EUR/jaar;

      - voor de afnemers die beschikken over een vermogen van meer dan 10 kVA, een bijkomende vaste term van :

      3,50 NE EUR/jaar per kVA hoger dan 10.

      Voor de leveringspunten die bestonden voor 1 september 1999 wordt deze term niet toegepast op de kVA waarvoor een vergoeding voor aansluiting voor groot vermogen werd betaald.

      - een proportionele term van :

      (8,214 NE + 1,698 NC) c/kWh.

    2. TWEE-URENTARIEF

      Dit tarief is, op aanvraag, van toepassing voor eender welk ter beschikking gesteld vermogen en omvat :

      - een vaste term van :

      (9,72 NE + (18,51) NE) EUR/jaar;

      met inbegrip van de vergoeding voor de klok of het op afstand bediende ontvangstrelais;

      - voor afnemers die beschikken over een vermogen van meer dan 10 kVA, een bijkomende vaste term van :

      3,50 NE EUR/jaar per kVA hoger dan 10.

      Voor leveringspunten die bestonden voor 1 september 1999 wordt deze term niet toegepast op de kVA waarvoor een vergoeding voor aansluiting voor groot vermogen werd betaald.

      - een proportionele term voor dagverbruik van :

      (8,214 NE + 1,698 NC) c/kWhd.

      - een proportionele term voor nachtverbruik van :

      (3,581 NE + 1,396 NC) c/kWhn.

      De prijs voor nachtverbruik wordt enkel toegepast gedurende negen uren per nacht en de keuze van de uurregeling wordt aan de verdeler overgelaten.

    3. TARIEVEN 30 kVA

      3.1. Normaal tarief 30 kVA

      Het normaal tarief 30 kVA wordt toegepast op afnemers met ten minste 30 ter beschikking gestelde kVA en voorzover het normaal tarief, bedoeld in punt 1, niet voordeliger is. Dit tarief is eveneens van toepassing voor de klanten waarvan het ter beschikking gesteld of aan te rekenen vermogen kleiner is dan 30 kVA voorzover een minimum vermogen van 30 kVA wordt aangerekend.

      Dit tarief omvat :

      - een vaste term van :

      39,99 NE EUR/jaar;

      - een bijkomende vaste term van :

      20,33 NE EUR/jaar per kVA, met een minimum van 30 gefactureerde kVA.

      Voor leveringspunten die bestonden voor 1 september 1999 wordt deze term niet toegepast op de kVA waarvoor een vergoeding voor krachtige aansluiting voor groot vermogen werd betaald.

      - een proportionele term van :

      (5,532 NE + 1,698 NC) c/kWh.

      3.2. Het twee-urentarief 30 kVA

      Het twee-urentarief 30 kVA wordt, op aanvraag, toegepast op afnemers waarvan het ter beschikking gesteld vermogen ten minste gelijk is aan 30 kVA en voor zover het twee-urentarief, bedoeld in punt 2, niet voordeliger is. Dit tarief is eveneens van toepassing voor de klanten waarvan het ter beschikking gesteld of aan te rekenen vermogen kleiner is dan 30 kVA voorzover een minimum vermogen van 30 kVA wordt aangerekend.

      Dit tarief omvat :

      - een vaste term van :

      (39,99 NE + 26,00 NE) EUR/jaar;

      met inbegrip van de vergoeding voor de klok of het op afstand bediende ontvangstrelais;

      - een bijkomende vaste term van :

      20,33 NE EUR/jaar per kVA, met een minimum van 30 gefactureerde kVA.

      Voor leveringspunten die bestonden voor 1 september 1999 wordt deze term niet toegepast op de kVA waarvoor een vergoeding voor krachtige aansluiting voor groot vermogen werd betaald.

      - een proportionele term voor dagverbruik van :

      (5,532 NE + 1,698 NC) c/kWhd.

      - een proportionele term voor nachtverbruik van :

      (3,581 NE + 1,396 NC) c/kWhn.

      De prijs voor nachtverbruik wordt enkel toegepast gedurende negen uren per nacht en de keuze van de uurregeling wordt aan de verdeler overgelaten.

    4. TARIEF VOOR UITSLUITEND NACHTAANWENDINGEN

      Dit tarief omvat :

      - een vergoeding voor bijzondere meetapparatuur van :

      26,00 NE EUR/jaar, wanneer het bij de afnemer geassocieerd is met het normaal tarief of het normaal tarief 30 kVA;

      12,39 NE EUR/jaar, wanneer het bij de afnemer geassocieerd is met het twee-urentarief of met het twee-urentarief 30 kVA;

      - een proportionele term van :

      (2,577 NE + 1,396 NC) c/kWh.

      Dit tarief is voorbehouden aan toestellen die uitsluitend tijdens de nacht worden gebruikt.

      Dit tarief wordt toegepast gedurende negen uren per nacht waarbij de keuze van de uurregeling aan de verdeler wordt overgelaten; het kan, op aanvraag van de afnemer, worden toegepast gedurende 15 uren overdag op zondag waarbij de verdeler evenwel over de mogelijkheid beschikt de bevoorrading te onderbreken gedurende de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT