Administratie van de ondernemings- en inkomensfiscaliteit. - Directe belastingen. - Bericht aan de schuldenaars van commissies, makelaarslonen, restorno's, vacatiegelden, erelonen, gratificaties, verg

Administratie van de ondernemings- en inkomensfiscaliteit. - Directe belastingen. - Bericht aan de schuldenaars van commissies, makelaarslonen, restorno's, vacatiegelden, erelonen, gratificaties, vergoedingen of voordelen van alle aard

INLEIDING

  1. Krachtens artikel 57, 1°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 worden de betaalde of toegekende commissies, makelaarslonen, handels- of andere restorno's, toevallige of niet-toevallige vacatiegelden of erelonen, gratificaties, vergoedingen of voordelen van alle aard, die voor de verkrijgers al dan niet in België belastbare beroepsinkomsten zijn (bezoldigingen van meewerkende echtgenoten uitgezonderd), slechts als beroepskosten aangenomen wanneer ze worden verantwoord door individuele fiches en een samenvattende opgave.

    Dit bericht bevat de richtlijnen die gelden inzake het bestellen, opstellen en indienen van die documenten.

    De hiernavolgende richtlijnen betreffen de in 2007 betaalde of toegekende beroepsinkomsten.

    MODEL VAN FORMULIEREN

  2. Het model van de te gebruiken fiches en samenvattende opgave is opgemaakt in uitvoering van artikel 30 van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992.

  3. Het betreft de individuele fiches 281.50 en de samenvattende opgave 325.50.

    De opgave 325.50 bestaat, enerzijds, uit een "titelblad 325" en, anderzijds, uit "tussenbladen 325.50" die naar believen kunnen toegevoegd worden.

    Een model van de te gebruiken formulieren is aan onderhavig bericht toegevoegd (zie bijlagen I tot III). De formulieren zelf zijn evenwel op A4 formaat gemaakt.

    DIENSTEN WAAR DE FORMULIEREN MOETEN AANGEVRAAGD WORDEN

  4. De vereiste fiches en samenvattende opgaven moeten door de gebruikers worden aangevraagd bij het Documentatiecentrum-Bedrijfsvoorheffing :

    - ofwel te 1040 Brussel, Belliardstraat 45 (tel. : 02-287 13 18 en 02-287 13 11);

    - ofwel te 9470 Denderleeuw, Kruisstraat 28 (tel. : 053-64 04 00);

    - ofwel te 7000 Mons, Centre administratif de l'Etat, Chemin de l'Inquiétude (tel. : 065-34 12 10),

    naargelang zij gevestigd zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in het Vlaamse of in het Waalse Gewest.

    Opmerkingen

    De individuele fiche 281.50 en de samenvattende opgave 325.50 (titelblad en tussenblad) zijn eveneens beschikbaar op de site "Finform" van de Federale Overheidsdienst Financiën (http://www.myminfin.be).

    Het volstaat onder identificatienummer respectievelijk 281.50, 325 TI of 325.50 te vermelden de formulieren kunnen gedownload, met de computer ingevuld en afgedrukt worden.

    GEBRUIK VAN NIET-OFFICIELE FORMULIEREN

  5. Indien niet-officiële fiches en samenvattende opgaven worden gebruikt, moeten de gebruikte formulieren :

    - alle vermeldingen bevatten die op de officiële modellen voorkomen (met inbegrip van het nummer van het drukwerk);

    - hetzelfde formaat hebben als de officiële modellen;

    - vervaardigd worden uit papier waarvan het gewicht niet minder dan 60g/m2 mag bedragen.

    Bovendien moeten de samenvattende opgaven van een niet-officieel model subtotalen vermelden onderaan iedere bladzijde of tenminste om de 35 inschrijvingen indien de opgave uit één enkele lijst bestaat.

    Exemplaren van de officiële modellen kunnen verkregen worden bij de in nr. 4 bedoelde diensten.

    Het gebruik van niet-officiële fiches en samenvattende opgaven is niet afhankelijk van een voorafgaande machtiging vanwege de Administratie.

    INVULLEN VAN DE FORMULIEREN

  6. De in nr. 3 bedoelde formulieren moeten juist en met zorg worden ingevuld, rekening houdende met de bijzondere richtlijnen die erop zijn vermeld en met de verduidelijkingen die hierna worden verstrekt.

    MUNTEENHEID

  7. De formulieren mogen alleen in EUR worden ingevuld.

    De bedragen moeten steeds tot twee cijfers na de komma, d.w.z. tot de cent, worden vermeld (250 EUR moet dus als volgt worden ingevuld : 250,00).

    NUMMERING VAN DE INDIVIDUELE FICHES

  8. Alle individuele fiches die op eenzelfde samenvattende opgave moeten voorkomen, moeten volgens een doorlopende reeks worden genummerd (1, 2, 3, enz.). Zij moeten zo mogelijk eerst worden gegroepeerd per postnummer van de gemeenten van de betrokkenen, en daarna...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT