2 AUGUSTUS 2002. - Koninklijk besluit waarbij de « Association liégeoise du Gaz », afgekort : « A.L.G. », gemachtigd wordt toegang te hebben tot de informatiegegevens van het Rijksregister van de natuurlijke personen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit dat wij de eer hebben ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen, strekt ertoe de « Association liégeoise du Gaz », afgekort : « A.L.G. », te machtigen toegang te hebben tot de informatiegegevens van het Rijksregister van de natuurlijke personen, overeenkomstig artikel 5, tweede lid, a) , van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

De « A.L.G. » is een intercommunale die opgericht is in de vorm van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en onderworpen is aan het decreet van de Waalse Gewestraad van 5 december 1996 betreffende de waalse intercommunales.

De « A.L.G. » heeft als maatschappelijk doel de studie, de opstelling en de uitbating van openbare diensten inzake distributie van gas of van andere energievormen die het gas kunnen vervangen.

Zij kan derhalve beschouwd worden als een instelling van publiek recht die een opdracht van algemeen belang vervult in de zin van artikel 5, tweede lid, a) , van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

In het kader van haar activiteit betreffende de gasdistributie, wenste de « A.L.G. » toegang te hebben tot de informatiegegevens van het Rijksregister voor de vervulling van de hieronder opgesomde taken :

- het bijhouden en bijwerken van haar klantenbestand;

- de facturering van het gasverbruik;

- de informatie van de huurders of de eigenaars met betrekking tot de gevaarlijke installaties die vastgesteld zouden zijn bij het opnemen van de stand van de meettoestellen;

- het innen, ten gunste van de Federale Staat, van de energiebijdrage die ingesteld is door de wet van 22 juli 1993 ter vrijwaring van het concurrentievermogen en de werkgelegenheid - de « A.L.G. » is immers belast, door een omzendbrief van de Minister van Financiën van 30 juli 1993, met de inning van deze bijdrage.

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is echter van mening, in haar advies uitgebracht op 12 november 2001, dat enkel de opdracht betreffende het innen, ten gunste van de Federale Staat, van de energiebijdrage, beschouwd kan worden als een opdracht van algemeen belang, ten aanzien van het finaliteitsprincipe dat vermeld wordt in artikel 4, § 1, van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens. Dit ontwerp van koninklijk besluit geeft bijgevolg enkel machtiging tot toegang tot het Rijksregister voor de uitvoering van dit enige doeleinde.

De gevraagde toegang heeft betrekking op de informatiegegevens bedoeld in artikel 3, eerste lid, 1° tot 3°, 5° en 6°, van de voormelde wet van 8 augustus 1983. Die aanvraag wordt als volgt gemotiveerd :

De informatiegegevens bedoeld in 1° (naam en voornaam) en in 5° (hoofdverblijfplaats) maken de identificatie van de abonnee mogelijk. De informatiegegevens betreffende de geboortedatum (2°) en het geslacht (3°) maken het mogelijk iedere verwarring tussen personen met dezelfde naam te vermijden.

De kennis van de datum van overlijden van de abonnee (6°) is eveneens noodzakelijk om het verschuldigde bedrag te innen bij de erfgenamen.

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer herinnert eraan dat de informatie betreffende het beroep (7°) van weinig betrouwbare aard is, voor zover er geen wettelijke verplichting bestaat om beroepswijzigingen te melden aan de gemeenten.

Artikel 1, tweede lid, van het ontworpen besluit heeft betrekking op de aanwijzing van de personeelsleden die gemachtigd kunnen worden om toegang te hebben tot de informatiegegevens van het Rijksregister, namelijk de Directeur-generaal van de « A.L.G. » en de personeelsleden van de Intercommunale die hij bij naam en schriftelijk aanwijst, omwille van hun functie en binnen de grenzen van hun respectieve bevoegdheden.

Artikel 2 bepaalt dat de lijst van die personen jaarlijks opgesteld wordt en volgens dezelfde periodiciteit bezorgd wordt aan de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Bovendien hebben die personeelsleden een verklaring ondertekend waarin zij zich ertoe verbinden de veiligheid en de vertrouwelijkheid van de informatiegegevens die hen meegedeeld worden, te bewaren.

Artikel 3 bepaalt dat die informatiegegevens uitsluitend gebruikt mogen worden voor de doeleinden vermeld in artikel 1 en dat zij niet meegedeeld mogen worden aan derden. Die bepaling omschrijft tevens de personen, overheden en instellingen die, in het kader van dit verbod, niet beschouwd moeten worden als derden.

Er werd rekening gehouden met hetgeen bepaald is in artikel 11 van de wet van 8 augustus 1983 en artikel 4, § 1, van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens. Zo wordt er verwezen naar de wet van 8 december 1992 in de aanhef van het besluit, en in het bijzonder naar artikel 4, § 1, ervan, dat betrekking heeft op de naleving van het finaliteitsprincipe.

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer heeft haar advies nr. 40/2001 uitgebracht op 12 november 2001. Er werd rekening gehouden met de door deze Commissie geformuleerde opmerkingen, in het bijzonder met die betreffende de doeleinden waarvoor de toegang toegekend kan worden.

Bovendien wenst de Commissie dat de lijst van de personen die gemachtigd zijn om toegang te hebben tot het Rijksregister, haar niet meer opgestuurd zou worden, maar permanent ter haar beschikking gesteld en bijgewerkt zou worden.

In talrijke adviezen is de Raad van State nochtans van mening dat, ten opzichte van het gelijkheidsbeginsel, deze wens enkel zou kunnen worden ingewilligd op voorwaarde dat het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT