26 SEPTEMBER 2001. - Koninklijk besluit waarbij de 'Université libre de Bruxelles' en de Universiteit Gent gemachtigd worden mededeling te verkrijgen van bepaalde informatiegegevens uit het Rijksregister van de natuurlijke personen om de levenstoestand te volgen van de personen die meegewerkt hebben aan vorige onderzoeken betreffende de relatie tussen stress op het werk, werkverzuim en hart- en vaatziekten

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het koninklijk besluit dat wij de eer hebben aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, strekt ertoe de "Université libre de Bruxelles" en de Universiteit Gent te machtigen om mededeling te verkrijgen van bepaalde informatiegegevens uit het Rijksregister van de natuurlijke personen, ten behoeve van een onderzoeksactiviteit genaamd "relatie tussen stress op het werk, werkverzuim en hart- en vaatziekten" (BELSTRESS studie).

De rechtsgrond van het besluit wordt gevormd door artikel 5, tweede lid, b), van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

De "Unité d'épidémiologie et de Prévention des Affections cardio-vasculaires" die opgericht is binnen het "Laboratoire d'Epidémiologie et de Médecine Sociale" van de "Université libre de Bruxelles" is, samen met de Eenheid Epidemiologie en Preventie Gezondheidskunde, die opgericht is binnen de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde van de Universiteit Gent, in het bijzonder belast met de uitvoering van deze onderzoeksactiviteit.

Het gaat om een longitudinale studie op het gebied van de epidemiologie en de preventie van hart- en vaatziekten, die in de tijd gevolgd moet worden door middel van de informatiegegevens uit het Rijksregister waarvan de mededeling gevraagd wordt.

Deze studie met als opschrift "Relatie tussen stress op het werk, werkverzuim en hart- en vaatziekten" (BELSTRESS) kan in het kort als volgt omschreven worden :

De studie strekt ertoe het verband te onderzoeken tussen de KARASEK-variabelen, die de perceptie van jobstress meten, en de incidentie van fataal en niet-fataal myocardinfarct, onafhankelijk van leeftijd, totaal cholesterol, serum HDL-cholesterol, fibrinogeen, rookgewoonten, bloeddruk en body mass index.

Deze variabelen werden gemeten tussen 1995 en 1998, bij vrijwilligers die tussen 35 en 59 jaar oud waren, en die geworven werden in 20 verschillende ondernemingen en instellingen :

  1. wat de "Université libre de Bruxelles" betreft, werden 10 014 personen gezien;

  2. wat de Universiteit Gent betreft, werden er 11 405 personen gezien.

    De resultaten van deze verzamelde informatie moeten vergeleken worden met de huidige levenstoestand van de personen die onderworpen werden aan de studie waarvan sprake.

    De personen die deelgenomen hebben aan het vorige onderzoek en die nog in leven zijn, zullen ondervraagd worden over de evolutie van hun gezondheidstoestand, in het bijzonder over het eventuele uitbreken van een hart- en vaatziekte.

    Wanneer de personen die deelgenomen hebben aan het vorige onderzoek, overlijden, zullen de verantwoordelijken van de studie en de behandelende geneesheer, of de geneesheer die het overlijden vastgesteld heeft, samenwerken, in het kader van het gedeelde beroepsgeheim, teneinde zekerheid te krijgen wat betreft de cardio-vasculaire oorzaak van het overlijden. Deze geneesheren zullen per brief en eventueel telefonisch gecontacteerd worden, op initiatief van de betrokken onderzoeksinstellingen. De verkregen informatiegegevens zullen in verband gebracht worden met de oorspronkelijke gegevens van het onderzoek door een specifiek identificatienummer en er zal geen nominale gegevensbank bestaan over de oorzaak van overlijden.

    De ondervragingsinstrumenten die gebruikt zullen worden bij de onderzoeken en de schriftelijke informatie die opgestuurd wordt aan de personen die vóór het onderzoek ondervraagd zijn, evenals de brieven gericht aan de geneesheren die het overlijden vastgesteld hebben of die deze patiënten behandelden, zullen door de onderzoeksverantwoordelijken, overeenkomstig artikel 1, laatste lid, van het ontwerp van besluit, ter beschikking gehouden worden van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

    Om hun werkzaamheden tot een goed einde te brengen, vragen de twee betrokken onderzoekseenheden de mededeling van de informatiegegevens die opgesomd worden in artikel 3, eerste lid, 1° (naam en voornamen), 5° (hoofdverblijfplaats) en 6° (plaats en datum van overlijden), van de voormelde wet van 8 augustus 1983. Deze informatiegegevens blijken onontbeerlijk te zijn om zich te vergewissen van de levenstoestand van de personen die deelgenomen hebben aan de vorige onderzoeken, en om zich te richten tot die personen die niet meer bereikt zouden kunnen worden in de onderneming waar zij werkten tijdens de aanvang van de studie.

    Overeenkomstig artikel 6, eerste lid, 3° van het koninklijk besluit van 3 april 1995 tot vaststelling van de voorwaarden waaraan de instellingen bedoeld in artikel 5, tweede lid, b), van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen moeten voldoen om mededeling te verkrijgen van informatiegegevens die in dit register opgenomen zijn, preciseert artikel 4 van het ontworpen besluit, wat de bewaring van de informatiegegevens van het Rijksregister betreft, dat die slechts voor een beperkte tijd bewaard mogen worden : wat de overleden personen betreft, uitsluitend gedurende de periode die nodig blijkt om de informatie in verband met de plaats en datum van het overlijden in verband te brengen met de gegevens van wetenschappelijke aard van het onderzoek, en wat de andere personen betreft, gedurende de periode die nodig blijkt om contact met hen op te nemen om hen een vragenlijst op te sturen.

    In de voormelde bepaling wordt bovendien vastgelegd dat de informatiegegevens die verkregen zijn uit het Rijksregister, ten laatste op 30 september 2002 uitgewist of vernietigd moeten worden.

    De Regering heeft zich ervan vergewist dat de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen zijn om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de personen op wie de informatiegegevens die verkregen zijn uit het Rijksregister betrekking hebben, te waarborgen :

  3. de aanvraag tot mededeling van informatiegegevens uit het Rijksregister blijkt te voldoen aan de voorwaarden die bepaald zijn door het voormelde koninklijk besluit van 3 april 1995, namelijk :

    - de Minister van Wetenschapsbeleid heeft het wetenschappelijke belang van het onderzoek erkend op 14 juli 1998;

    - de "Université libre de Bruxelles" en de Universiteit Gent beschikken over de rechtspersoonlijkheid;

    - de "Unité d'Epidémiologie et de Médecine Sociale" en de Eenheid van de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde beschikken over het nodige personeel en materieel;

    - er zal geen gebruik gemaakt worden van onderaanneming;

    - de voormelde onderzoekseenheden hebben zich ertoe verbonden zich te onderwerpen aan de controle die georganiseerd zal worden door zowel het Ministerie van Binnenlandse Zaken als de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

    - er zal alleen informatie van anonieme aard verspreid worden;

    - het personeel dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het onderzoeksproject is onderworpen aan de naleving van de regels inzake medische deontologie (in het bijzonder het medisch geheim);

    - er worden twee afzonderlijke bestanden bijgehouden : een bestand met de gegevens vermeld in artikel 3, eerste lid, 1° (naam en voornamen) en 5° (hoofdverblijfplaats), van de voormelde wet van 8 augustus 1983, en een ander bestand met de gegevens van wetenschappelijke aard.

    De "Université libre de Bruxelles" en de Universiteit Gent bezitten tevens bestanden met de namen, de adressen en de serienummers van de personen die vroeger op vrijwillige wijze deelgenomen hebben aan het onderzoek.

    Alleen de promotors van het onderzoek en de medewerkers van de onderzoekseenheden die speciaal daartoe aangewezen zijn, zullen toegang hebben tot die bestanden. De lijst van de namen en adressen van de personen die vroeger deelgenomen hebben aan het onderzoek, zal bezorgd worden aan de diensten van het Rijksregister, die deze lijst zullen verbeteren op basis van de wijzigingen die inmiddels plaatsvonden. Er zal een vragenlijst met de standaardvragen over de gezondheidstoestand van de deelnemers...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT