14 FEBRUARI 2014. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2013, gesloten in het Paritair Comité voor de socioculturele sector, betreffende de uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen en inzake het stelsel van aanmoedigingspremies in de socioculturele sector (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de socioculturele sector;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2013, gesloten in het Paritair Comité voor de socioculturele sector, betreffende de uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen en inzake het stelsel van aanmoedigingspremies in de socioculturele sector.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 14 februari 2014.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

Mevr. M. DE CONINCK

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de socioculturele sector

Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2013

Uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen en stelsel van aanmoedigingspremies in de socioculturele sector (Overeenkomst geregistreerd op 9 augustus 2013 onder het nummer 116514/CO/329)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de organisaties die ressorteren onder het Paritair Comité nr. 329 voor de socioculturele sector en met maatschappelijke zetel hetzij in het Vlaamse Gewest, hetzij in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, op voorwaarde van en beperkt tot de inschrijving op de Nederlandse taalrol bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Art. 2. § 1. Overeenkomstig artikel 2, § 3 van collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van de Nationale Arbeidsraad heeft het directiepersoneel slechts recht op tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbaan mits akkoord van de werkgever.

Wie onder het directiepersoneel valt voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst, kan worden bepaald in een collectieve arbeidsovereenkomst, gesloten op organisatieniveau, bij gebreke daarvan door de ondernemingsraad, bij gebreke daarvan in overleg tussen werkgever en vakbondsafvaardiging, bij gebreke daarvan door de werkgever in overleg met de werknemers.

De collectieve arbeidsovereenkomsten, de bepalingen in arbeidsreglementen en de overeenkomsten die voor de inwerkingtreding van deze collectieve arbeidsovereenkomst op organisatieniveau werden gesloten in het kader van artikel 2, § 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 februari 2002 ter uitvoering van collectieve arbeidsovereenkomst nr. 77bis van 19 december 2001, blijven gelden voor de toepassing van deze paragraaf.

Is er geen akkoord daarover op organisatieniveau, dan behoren tot het directiepersoneel :

- de directie, zijnde de algemene organisatieverantwoordelijken zoals de directeur, de onderdirecteur, de coördinator;

- de afdelingsverantwoordelijken en de diensthoofden met gezagsbevoegdheid over het geheel of een deel van het personeel.

§ 2. Overeenkomstig artikel 2, § 3 van collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van de Nationale Arbeidsraad worden in het kader van deze collectieve arbeidsovereenkomst niet beschouwd als werknemers : de leerlingen, de personen in een werkervaring- of doorstromingsprogramma (WEP- of DSP-statuut) met een anciënniteit van minder dan één jaar, de personen met een studentenovereenkomst en de personen tewerkgesteld in het kader van artikel 17 koninklijk besluit van 28 november 1969 ("occasionele socioculturele arbeid").

HOOFDSTUK II. - Recht op tijdskrediet

Art. 3. Tijdskrediet zonder motief

De werknemers hebben recht op een voltijds tijdskrediet, halftijdse of 1/5 loopbaanvermindering gelijk aan een equivalent van maximum 12 maanden volledige schorsing van de arbeidsprestaties over de gehele loopbaan, zoals geregeld in collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van de Nationale Arbeidsraad.

Art. 4. Tijdskrediet met motief 36 maanden

  1. Het recht op voltijds tijdskrediet, halftijdse of 1/5 loopbaanvermindering, zoals bedoeld in artikel 3, wordt uitgebreid met een bijkomend recht op voltijds tijdskrediet, halftijdse of 1/5 loopbaanvermindering tot maximaal 36 maanden voor :

    a° de werknemers die hun arbeidsprestaties volledig schorsen, halftijds of met 1/5 verminderen om voor hun kind te zorgen tot de leeftijd van acht jaar; in geval van adoptie kan de schorsing van de arbeidsprestaties aanvangen vanaf de inschrijving in het bevolking- of het vreemdelingenregister van de gemeente waar de werknemer zijn woonplaats heeft.

    Deze periode moet worden opgenomen per minimumperiode van 3 maanden als het een voltijds tijdskrediet of halftijdse loopbaanvermindering betreft en per minimumperiode van 6 maanden als het een 1/5 loopbaanvermindering betreft;

    De periode...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT