Wet tot organisatie van de openbare kredietsector en van het bezit van de deelnemingen van de openbare sector in bepaalde privaatrechtelijke financiële vennootschappen. (KB 1993-09-29/30, art. 1, 007;, de 17 juin 1991

BOEK I. - ORGANISATIE VAN DE OPENBARE KREDIETSECTOR (EN VAN DE DEELNEMINGEN VAN DE OPENBARE SECTOR IN BEPAALDE PRIVAATRECHTELIJKE FINANCIELE VENNOOTSCHAPPEN.)

TITEL I. - De groep van (de N.V. Federale Participatiemaatschappij).

HOOFDSTUK I. - (De N.V. Federale Participatiemaatschappij).

AFDELING I. - Oprichting - Statuten - Kapitaal - Doel.

Artikel 1. (De N.V. Federale Participatiemaatschappij, in het Frans "SA Société fédérale de Participations", in het Duits "Föderale Partizipationsgesellschaft A.G.", voorheen "Algemene Spaar- en Lijfrentekas-Holding", in het Frans "Caisse générale d'Epargne et de Retraite-Holding" en in het Duits "Allgemeine Spar- und Rentenkasse-Holding", is een publiekrechtelijke naamloze vennootschap, ontstaan uit de omvorming, zonder onderbreking van haar rechtspersoonlijkheid, van de Algemene Spaar- en Lijfrentekas, een openbare instelling opgericht bij wet van 16 maart 1865.)

Op de Algemene Spaar- en Lijfrentekas-Holding zijn de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen van toepassing, voor zover hiervan niet wordt afgeweken door deze wet of, wegens de speciale aard van de vennootschap, door haar statuten.

Haar maatschappelijke zetel en hoofdbestuur zijn gevestigd in het bestuursrechtelijke arrondissement Brussel-Hoofdstad.

Art. 2. De statuten van de vennootschap en de wijzigingen ervan worden vastgesteld door de algemene vergadering. Ten minste vijftien dagen vóór de vergadering wordt samengeroepen, wordt het ontwerp van de beraadslagingen van deze vergadering meegedeeld aan de regeringscommissaris als bedoeld in artikel 12. De statutaire bepalingen die afwijken van de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen treden pas in werking na goedkeuring door de Koning.

De algemene vergadering brengt de statuten in overeenstemming met de wet binnen de hierin vastgestelde termijn. Zoniet worden zij gewijzigd bij een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit.

(derde lid opgeheven) .

Art. 3. (...)

(tweede lid opgeheven)

(Tot verhoging of verlaging van het maatschappelijk kapitaal wordt besloten door de algemene vergadering volgens de regels gesteld voor de wijziging van de statuten. De artikelen 72 en 72bis van de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen zijn niet van toepassing, zolang alle aandelen in handen zijn van de Staat, noch wanneer de Staat opnieuw de enige aandeelhouder zou worden.)

Alle stemrechtverlenende aandelen, die al dan niet het kapitaal vertegenwoordigen, zijn op naam. De verwerving ervan of inschrijving erop is voorbehouden aan de Staat en de instellingen van openbaar nut die ervan afhangen en een financieel bedrijf voeren.

Behalve wat de Staat betreft, is voor de verwerving van de stemrechtverlenende aandelen en effecten via overdracht, inschrijving of omzetting, de goedkeuring vereist van de Minister van Financiën, na advies van de raad van bestuur; de weigeringen van goedkeuring worden gemotiveerd en samen met de motieven ter kennis gebracht van de betrokkenen.

De Staat moet steeds meer dan 50 pct. bezitten van het totaal aantal stemrechten verbonden aan de door de vennootschap uitgegeven effecten.

In afwijking van het (tweede lid, tweede zin, kunnen de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen, de Société régionale d'Investissement pour la Wallonie en de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel aandeelhouder zijn van de vennootschap. Voornoemde vennootschappen (...), mogen gezamenlijk, op welke grond ook, niet meer bezitten dan 20 pct. van het totaal aantal stemrechten.

Art. 4. De vennootschap heeft tot doel :

  1. (in haar hoedanigheid van holding van openbaar nut, deelnemingen verwerven, bezitten, beheren en overdragen in het kapitaal van de Algemene Spaar- en Lijfrentekas-Bank, de Algemene Spaar- en Lijfrentekas-Verzekeringen, (de N.V. Beroepskrediet), (...), de Federale Investeringsmaatschappij (...), alsmede in het kapitaal van financiële, industriële of commerciële vennootschappen van om het even welke aard waarvan de activiteit ressorteert onder de bevoegdheid van de federale Staat, rechten verwerven op effecten uitgegeven door deze vennootschappen en alle verrichtingen verwezenlijken die, rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met het nemen van deze deelnemingen;)

  2. (...) zowel in België als in het buitenland, alle deelnemingen nemen, houden en beheren :

    1. in vennootschappen waarvan het doel in het verlengde ligt van het hoofdbedrijf van de sub 1° bedoelde vennootschappen alsook van hun dochters (...);

    2. in vennootschappen of verenigingen waarvan het doel de uitvoering kan vergemakkelijken van de opdrachten van de sub 1° bedoelde vennootschappen alsook van hun dochters (...);

    3. (...)

  3. (overeenkomstig de voorschriften van deze wet, instaan voor de uitstippeling van de algemene strategie en coördinatie alsook voor de controle op het bedrijf van vennootschappen waarvan de vennootschap minstens 50 pct. bezit van het totaal aantal aandelen en andere stemrechtverlenende effecten, de aandelen zonder stemrecht in de zin van artikel 48 van de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen niet meegerekend;)

  4. aan de sub 1° en 2° bedoelde vennootschappen in eender welke vorm alle nuttige steun verlenen.

    (5° Bovendien oefent zij de activiteiten van financiële aard en de verzekeringsactiviteiten uit die haar door of krachtens bijzondere wetten zijn opgedragen.)

    Art. 4bis. De Koning kan bij een in Ministerraad overlegd besluit en onder de voorwaarden die Hij bepaalt de waarborg van de federale Staat toekennen voor elke lening van om het even welke aard die door (de N.V. Federale Participatiemaatschappij) wordt aangegaan met het doel om het even welke verrichting te financieren die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt met de overdrachten van activa van de federale Staat.

    De in het eerste lid bedoelde waarborg van de federale Staat mag niet hoger zijn dan een bedrag van dertig miljard Belgische frank.

    AFDELING II. - Bestuur.

    Onderafdeling I. - Algemeen.

    Art. 5. De vennootschap wordt bestuurd door een raad van bestuur. De raad draagt het dagelijks bestuur en de algemene vertegenwoordiging van de vennootschap in alle akten en in rechte op aan de twee gedelegeerde bestuurders als bedoeld in artikel 6, tweede lid, 2°, gezamenlijk handelend.

    Onderafdeling II. - De raad van bestuur.

    Art. 6. (De raad van bestuur telt tenminste 12 leden.)

    Hij bestaat uit :

  5. (een voorzitter die is benoemd bij een in Ministerraad overlegd besluit en die met bijzondere opdrachten mag worden belast, zonder nochtans vaste functies in de vennootschap te kunnen uitoefenen, noch een functie van dagelijks bestuur in haar dochters (...));

  6. twee bestuurders (die de titel dragen van gedelegeerd bestuurder), die benoemd zijn bij een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit, op voordracht van de raad van bestuur (...);

  7. (...)

  8. (opgeheven lid)

    (De overige leden van de raad van bestuur worden benoemd door de algemene vergadering. Zij worden benoemd voor zes jaar en zijn herbenoembaar.)

    De duur van de mandaten van de voorzitter en van de leden als bedoeld in het tweede lid, 2° (...) is zes jaar. Zij zijn vernieuwbaar. Zij kunnen worden herroepen bij een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit (...) (...) (en van de Controledienst voor de Verzekeringen).

    De raad van bestuur stelt een ondervoorzitter aan onder de (in het derde lid). De voorzitter en de ondervoorzitter behoren tot een verschillend taalstelsel.

    De raad van bestuur telt evenveel Nederlandstalige als Franstalige leden.

    Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van het lid dat hem overeenkomstig de statuten vervangt, doorslaggevend.

    Art. 6bis. De gedelegeerd bestuurders en de bestuurders belast met bijzondere opdrachten mogen tegelijkertijd met en gedurende een periode van drie jaar na het beëindigen van hun mandaat, geen bezoldigde activiteit uitoefenen in dienst van een onderneming met dewelke de Federale Participatiemaatschappij onderhandelt over de overdracht van activa of aan dewelke de Federale Participatiemaatschappij activa heeft overgedragen, of van een vennootschap die verbonden is met zulk een onderneming.

    Art. 7. De voorzitter, de ondervoorzitter en de leden van de raad van bestuur ontvangen een vaste vergoeding of presentiegeld, waarvan het bedrag door de algemene vergadering wordt vastgesteld.

    Art. 8. De raad van bestuur legt het algemeen beleid vast voor de vennootschap.

    Hij beschikt over alle bevoegdheden die niet aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. Hij kan aan de gedelegeerde bestuurders handelend gezamenlijk bepaalde bestuursbevoegdheden overdragen.

    De gedelegeerde bestuurders brengen geregeld verslag uit bij de raad. Laatstgenoemde of zijn voorzitter kan steeds aan de gedelegeerde bestuurders een bijzonder verslag vragen over de werkzaamheden van de vennootschap of bepaalde daarvan.

    De raad keurt het financiële programma voor het boekjaar goed.

    De raad heeft het recht om aan de gedelegeerde bestuurders alle nuttige informatie en stukken te vragen en alle nodige controles uit te voeren.

    Op verzoek van de raad van bestuur brengen de raden van bestuur van de in artikel 4, eerste lid, 3° bedoelde vennootschappen hem binnen de termijn die hij vaststelt, verslag uit over hun werkzaamheden of bepaalde daarvan.

    De raad van bestuur kan aan de raden van bestuur van de in artikel 4, eerste lid, 3° bedoelde vennootschappen dergelijke gemotiveerde voorstellen ter beraadslaging voorleggen die hij nuttig acht in het belang van de groep; binnen de termijn die hij vaststelt, geven deze vennootschappen hem kennis van hun gemotiveerde beslissingen over deze voorstellen.

    De raad van bestuur vergadert zoals voorzien in de statuten en tenminste zes maal per jaar.

    Onderafdeling III. - (De gedelegeerd bestuurders) (en de bestuurders belast met bijzondere opdrachten)

    Art. 9. De gedelegeerde bestuurders behoren tot een verschillend taalstelsel.

    De leeftijdsgrens voor de gedelegeerde bestuurders is 65...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT