25 APRIL 2008. - Decreet tot bevordering van de kosteloosheid in het onderwijs van de Franse Gemeenschap door de afschaffing van de homologatierechten voor diploma's en door de vereenvoudiging van de procedures voor hun uitreiking (1)

Het Parlement van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

TITEL I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Dit decreet is van toepassing op het leerplichtonderwijs met volledig leerplan of op het alternerend onderwijs en op het onderwijs voor sociale promotie.

TITEL II. - Afschaffing van de rechten voor homologatie van diploma's en getuigschriften van het onderwijs

Art. 2. In artikel 100 van het decreet van 24 juli 1997 dat de prioritaire taken bepaalt van het basisonderwijs en van het secundair onderwijs en de structuren organiseert die het mogelijk maken ze uit te voeren, wordt een § 5 toegevoegd, luidend als volgt :

§ 5. In het leerplichtonderwijs kan geen enkel rechtstreeks of onrechtstreeks recht of schoolgeld gevraagd worden aan de leerling, zijn ouders of de persoon die het ouderlijk gezag uitoefent voor de uitreiking van zijn diploma's en getuigschriften van het onderwijs of van zijn schoolresultaten

.

Art. 3. In het decreet van 16 april 1991 houdende organisatie van het onderwijs voor sociale promotie, wordt een artikel 30bis toegevoegd, luidend als volgt :

Art. 30bis. In het secundair onderwijs voor sociale promotie, kan geen enkel rechtstreeks of onrechtstreeks recht of schoolgeld gevraagd worden aan de leerling voor de uitreiking van zijn diploma's, getuigschriften van het onderwijs, slaagattesten of schoolresultaten.

TITEL III. - Optimalisering en vereenvoudiging van de procedure

voor de uitreiking van diploma's en getuigschriften van het onderwijs

Art. 4. De overheden en instanties van de Franse Gemeenschap, namelijk de schoolinrichtingen, de diensten van het Ministerie van de Franse Gemeenschap, de algemene inspectiedienst, zoals bedoeld in het decreet van 8 maart 2007 betreffende de algemene inspectiedienst, de dienst voor pedagogische raadgeving en begeleiding van het door de Franse Gemeenschap georganiseerde onderwijs, de cellen voor pedagogische raadgeving en begeleiding van het door de Franse Gemeenschap gesubsidieerde onderwijs en betreffende het statuut van de personeelsleden van de algemene inspectiedienst en van de pedagogische adviseurs, ieder wat haar betreft, kijken na of de studies van de leerlingen gevolgd worden overeenkomstig de geldende wettelijke voorschriften binnen de Franse Gemeenschap.

Het Ministerie van de Franse Gemeenschap drukt het zegel van de Franse Gemeenschap op de getuigschriften van het hoger secundair onderwijs die uitgereikt worden door de schoolinrichtingen georganiseerd of gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap overeenkomstig de geldende wettelijke voorschriften binnen de Franse Gemeenschap.

Wanneer een getuigschrift van het hoger secundair onderwijs niet aan die voorschriften beantwoordt of geen voldoende oprechtheid vertoont, kan het Ministerie van de Franse Gemeenschap aan de inrichtende macht of aan het inrichtingshoofd een termijn opleggen om de nodige bewijzen te leveren.

Wanneer het nodige bewijs bedoeld in het vorige lid niet geleverd wordt, wordt het zegel van de Franse Gemeenschap niet gedrukt op het getuigschrift van het secundair onderwijs.

Art. 5. De artikelen 9 en 10 van het Regentsbesluit van 31 december 1949 tot coördinatie van de wetten op het toekennen van de academische graden en het programma van de universitaire examens, worden opgeheven.

Art. 6. De artikelen 23, 48 en 49 van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving, worden opgeheven.

Art. 7. In de wet van 7 juli...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT