22 MEI 2005. - Wet houdende instemming met de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Republiek der Filippijnen, ondertekend te Manilla op 7 december 2001 (1) (2)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 77 van de Grondwet.

Art. 2. De Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk BelgiÎ en de Republiek der Filippijnen, ondertekend te Manilla op 7 december 2001, zal volkomen gevolg hebben.

Kondigen deze wet af, bevelen dat zij met 's Lands zegel zal worden bekleed en door het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Gegeven te Brussel, 22 mei 2005.

ALBERT

Van Koningswege :

De Minister van Buitenlandse Zaken,

K. DE GUCHT

De Minister van Sociale Zaken,

R. DEMOTTE

De Minister van Middenstand,

Mevr. S. LARUELLE

Met 's Lands zegel gezegeld :

De Minister van Justitie,

Mevr. L. ONKELINX

_______

Nota's

(1) Zitting 2004-2005.

Senaat.

Documenten. - Ontwerp van wet ingediend op 14 december 2004, nr. 3-958/1. - Verslag, nr. 3-958/2.

Parlementaire Handelingen. - Bespreking en stemming. Vergadering van 17 februari 2005.

Kamer van volksvertegenwoordigers.

Documenten. - Ontwerp overgezonden door de Senaat, nr. 51-1620/1. Tekst aangenomen in plenaire vergadering en aan de Koning ter bekrachtiging voorgelegd, nr. 51-1620/2.

Parlementaire Handelingen. - Bespreking en stemming. Vergadering van 17 maart 2005.

(2) Deze overeenkomst treedt in werking op 1 augustus 2005.

Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk BelgiÎ en de Republiek der Filippijnen

Het Koninkrijk BelgiÎ en de Republiek der Filippijnen, bezield met het verlangen onderlinge relaties te regelen op het gebied van de sociale zekerheid, zijn daaromtrent de hiernavolgende bepalingen overeengekomen :

TITEL I. - Algemene bepalingen

Artikel 1

Definities

  1. Voor de toepassing van deze Overeenkomst :

    (

    1. Verstaat men onder de term "BelgiÎ" : het Koninkrijk BelgiÎ;

    verstaat men onder de term "Filippijnen" : de Republiek der Filippijnen.

    (b) Verstaat men onder de term "onderdaan" :

    voor wat betreft BelgiÎ : een persoon van Belgische nationaliteit;

    voor wat betreft de Filippijnen : een persoon van Filippijnse nationaliteit.

    (c) Verstaat men onder de term "wetgeving" : de wetten en verordeningen bedoeld in artikel 2.

    (d) Verstaat men onder de term "bevoegde autoriteit" :

    voor wat betreft BelgiÎ : de Ministers die, ieder wat hem betreft, belast zijn met de toepassing van de wetgeving bedoeld in artikel 2, paragraaf 1, (a);

    voor wat betreft de Filippijnen : de Voorzitter en Chief Executive officer van het Sociale-Zekerheidssysteem.

    (e) Verstaat men onder de term "orgaan" :

    voor wat betreft BelgiÎ : de instelling, het orgaan of de autoriteit die ermede belast is de in artikel 2, paragraaf 1, (a) bedoelde wetgeving geheel of gedeeltelijk toe te passen;

    voor wat betreft de Filippijnen : het Sociale-Zekerheidssysteem.

    (f) Verstaat men onder de term "verzekeringstijdvak" : elke periode die als dusdanig wordt erkend door de wetgeving onder dewelke dat tijdvak werd vervuld, alsmede elke periode die door deze wetgeving wordt erkend als gelijkgesteld met een verzekeringstijdvak.

    (g) Verstaat men onder de term "pensioen" :

    voor wat betreft BelgiÎ : elk pensioen of elke uitkering in geld, inclusief alle aanvullingen of verhogingen die van toepassing zijn krachtens de in artikel 2 bedoelde wetgevingen;

    voor wat betreft de Filippijnen : elk pensioen, inclusief alle aanvullingen of verhogingen die van toepassing zijn krachtens de in artikel 2 bedoelde wetgevingen

    (h) Verstaat men onder de term "nagelaten betrekking" : iedere persoon die als dusdanig wordt aangemerkt of erkend door de wetgeving krachtens welke de uitkeringen worden toegekend.

    (i) Verstaat men onder de term "gezinslid" : iedere persoon die als gezinslid wordt aangemerkt of erkend of als huisgenoot wordt aangeduid door de wetgeving krachtens welke de uitkeringen worden toegekend.

    (j) Verstaat men onder de term "staatloze" : iedere persoon die als staatloze wordt aangemerkt in artikel 1 van de Overeenkomst van 28 september 1954 betreffende de status van staatlozen.

    (k) Verstaat men onder de term "vluchteling" : iedere persoon van wie het statuut van vluchteling erkend is in toepassing van de Overeenkomst van 28 juli 1951 betreffende het statuut van vluchtelingen, alsook van het aanvullend protocol van 31 januari 1967.

  2. Elke term die niet in de 1ste paragraaf van dit artikel is omschreven, heeft de betekenis die eraan wordt toegekend door de wetgeving die van toepassing is.

    Artikel 2

    Materieel toepassingsgebied

  3. Deze Overeenkomst is van toepassing :

    (a) voor wat betreft BelgiÎ, op de wetgevingen betreffende :

    (i) de rust- en overlevingspensioenen van werknemers en zelfstandigen;

    (ii) de invaliditeitsuitkeringen van werknemers, mijnwerkers, zeelieden ter koopvaardij en zelfstandigen;

    en, uitsluitend voor Titel II, op de wetgevingen betreffende :

    (iii) de sociale zekerheid van werknemers;

    (iv) het sociaal statuut van de zelfstandigen;

    (b) voor wat betreft de Filippijnen :

    (i) op de Social Security Law inzake ouderdoms-, invaliditeits- en overlevingspensioenen;

    en, uitsluitend voor Titel II, op de wetgevingen betreffende :

    (ii) de sociale zekerheid;

    (iii) de uitkeringen voor werknemers.

  4. Deze Overeenkomst is ook van toepassing op alle wetgevende of reglementaire akten die de in paragraaf 1 van dit artikel vermelde wetgevingen zullen wijzigen of aanvullen.

    Deze Overeenkomst is van toepassing op wetgevende of reglementaire akten die de bestaande regelingen tot nieuwe categorieÎn van gerechtigden zullen uitbreiden, indien de overeenkomstsluitende Staat die zijn wetgeving heeft gewijzigd zich daartegen niet verzet; in geval van verzet moet dit binnen een termijn van zes maanden vanaf de officiÎle publicatie van bedoelde akten betekend worden aan de andere Staat.

    Artikel 3

    Persoonlijk toepassingsgebied

    Behoudens andersluidende bepalingen, is deze Overeenkomst van toepassing :

    (a) op de personen op wie de wetgeving van ÈÈn van beide overeenkomstsluitende Staten van toepassing is of geweest is en die :

    (i) onderdanen zijn van ÈÈn van beide overeenkomstsluitende Staten, dan wel

    (ii) staatlozen of vluchtelingen die door een van beide overeenkomstsluitende Staten zijn erkend,

    alsmede op hun gezinsleden en op hun nagelaten betrekkingen;

    (b) op de nagelaten betrekkingen en op de gezinsleden van personen op wie de wetgeving van een van beide overeenkomstsluitende Staten van toepassing is geweest, ongeacht de nationaliteit van deze laatsten, wanneer deze nagelaten betrekkingen of deze gezinsleden onderdanen zijn van ÈÈn van beide overeenkomstsluitende Staten, dan wel staatlozen of vluchtelingen die erkend zijn door ÈÈn van beide overeenkomstsluitende Staten.

    Artikel 4

    Gelijkheid van behandeling

    Tenzij anders vermeld in deze Overeenkomst, hebben de in artikel 3 bedoelde personen de rechten en verplichtingen voortvloeiende uit de wetgeving van elk der beide overeenkomstsluitende Staten onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van deze Staat.

    Artikel 5

    Export van de pensioenen

  5. De pensioenen verworven ingevolge de wetgeving van ÈÈn van beide overeenkomstsluitende Staten, mogen verminderd noch gewijzigd worden op grond van het feit dat de begunstigde verblijft of woont op het grondgebied van de andere overeenkomstsluitende Staat.

  6. Rust- en overlevingspensioenen die door ÈÈn van beide overeenkomstsluitende Staten verschuldigd zijn, worden aan de onderdanen van de andere Staat, die wonen op het grondgebied van een derde land, uitbetaald onder dezelfde voorwaarden als gold het onderdanen van de eerste Staat, wonend op het grondgebied van deze derde Staat.

    Artikel 6

    Bepalingen betreffende vermindering of schorsing

    De bepalingen inzake vermindering of schorsing waarin de wetgeving van een overeenkomstsluitende Staat voorziet in geval van samenloop van een pensioen met andere sociale zekerheidsuitkeringen of met andere inkomsten of door het feit van de uitoefening van beroepsarbeid, zijn op de rechthebbende van toepassing zelfs indien het gaat om uitkeringen welke op grond van een stelsel van de andere Staat zijn verkregen of om inkomsten verworven of een beroepsarbeid uitgeoefend op het grondgebied van de andere Staat.

    TITEL II. - Bepalingen betreffende de toepasselijke wetgeving

    Artikel 7

    Algemene regel

    Onder voorbehoud van artikelen 8 tot 10 wordt de toepasselijke wetgeving bepaald overeenkomstig navolgende bepalingen :

    (a) op personen die een beroepsarbeid verrichten op het grondgebied van een overeenkomstsluitende Staat is de wetgeving van deze Staat van toepassing;

    (b) op personen die ononderbroken beroepsarbeid verrichten aan boord van een schip dat onder de vlag vaart van een overeenkomstsluitende Staat, is de wetgeving van deze Staat van toepassing.

    Artikel 8

    Bijzondere regels

  7. Een werknemer die, in dienst zijnde van een onderneming welke op het grondgebied van ÈÈn der overeenkomstsluitende Staten een vestiging heeft waar hij normaal onder ressorteert, door deze onderneming gedetacheerd wordt naar het grondgebied van de andere overeenkomstsluitende Staat om een werk voor haar rekening uit te voeren, blijft samen met zijn hem vergezellende gezinsleden, onder de toepassing vallen van de wetgeving van de eerste Staat...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT