Koninklijk besluit tot wijziging van het RPPol als gedeeltelijke omzetting van Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad, de 14 décembre 2023

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad.

Art. 2. In deel VI, titel I, RPPol wordt een hoofdstuk VI ingevoegd dat het artikel VI.I.16 bevat, luidende:

"HOOFDSTUK VI. - FLEXIBELE WERKREGELING.

Art. VI.I.16. § 1. Het personeelslid, met uitzondering van de aspirant en het contractuele personeelslid, heeft het recht om voor een aaneengesloten periode van maximum twaalf maanden een flexibele werkregeling aan te vragen voor zorgdoeleinden.

De bevoegde overheid en het personeelslid kunnen, in afwijking van het eerste lid, in onderling akkoord een flexibele werkregeling overeenkomen voor een aaneengesloten periode van meer dan twaalf maanden.

Dit hoofdstuk is niet van toepassing op de aanvragen van personeelsleden die kaderen in wettelijke of reglementaire bepalingen die voorzien in een recht op de aanpassing van de bestaande arbeidsregeling of in andere wettelijke of reglementaire bepalingen die voorzien in een recht om dergelijke aanpassing aan te vragen.

Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt verstaan onder:

  1. "flexibele werkregeling": een aanpassing van het bestaande dienstrooster van het personeelslid;

  2. "zorgdoeleinden":

    1. de zorg voor het kind van het personeelslid vanaf de geboorte of in het kader van de adoptie van een kind door het personeelslid, vanaf de inschrijving van het kind als deel uitmakend van zijn gezin in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister van de gemeente waar het personeelslid zijn verblijfplaats heeft, en dit tot het kind twaalf jaar wordt.

      Deze leeftijdsgrens wordt vastgesteld op eenentwintig jaar wanneer het kind voor ten minste 66 % getroffen is door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid of een aandoening heeft die tot gevolg heeft dat ten minste 4 punten toegekend worden in pijler 1 van de medisch-sociale schaal overeenkomstig de regelgeving betreffende de kinderbijslag of dat ten minste 9 punten toegekend worden in alle drie de pijlers samen van de medisch-sociale schaal overeenkomstig de regelgeving betreffende de kinderbijslag.

      Aan de voorwaarde van de twaalfde of eenentwintigste verjaardag moet zijn voldaan uiterlijk gedurende de overeenkomstig paragraaf 3 aangevraagde periode;

    2. het verlenen van persoonlijke zorg of steun aan een welbepaald gezins- of familielid dat om een ernstige medische reden behoefte heeft aan aanzienlijke zorg of steun;

  3. "gezinslid": elke persoon die samenleeft met het personeelslid op dezelfde woonplaats;

  4. "familielid": een bloedverwant in de eerste graad van het personeelslid die niet met het personeelslid op dezelfde woonplaats samenleeft;

  5. "een ernstige medische reden als gevolg waarvan men behoefte heeft aan aanzienlijke zorg of steun": elke gezondheidstoestand, al dan niet het gevolg van een ziekte of een medische ingreep, die door de behandelende arts van het gezins- of familielid als ernstige medische reden wordt beschouwd en waarbij deze arts oordeelt dat er behoefte is aan aanzienlijke zorg of steun, zijnde elke vorm van bijstand of verzorging op sociaal, familiaal of emotioneel vlak.

    § 2. Het personeelslid maakt gebruik van het recht om een flexibele werkregeling aan te vragen voor het doel waarvoor het is ingesteld. Het personeelslid onthoudt zich van elk misbruik ervan.

    § 3. Het personeelslid dat een flexibele werkregeling wenst te bekomen voor zorgdoeleinden, bezorgt de bevoegde overheid hiertoe minstens twee maanden en hoogstens drie maanden vóór de gewenste aanvang van de flexibele werkregeling een schriftelijke aanvraag. Deze termijn kan worden ingekort op vraag van het personeelslid en in onderling akkoord met de bevoegde overheid.

    Het personeelslid dient de aanvraag bij aangetekende brief of tegen ontvangstbewijs in bij de bevoegde overheid.

    Uit de aanvraag moet blijken dat het personeelslid zich beroept op het recht om een flexibele werkregeling aan te vragen, zoals bepaald in dit hoofdstuk. De aanvraag bevat minstens de volgende elementen:

  6. de gewenste flexibele werkregeling;

  7. de begin- en einddatum van de aaneengesloten periode waarvoor de flexibele werkregeling wordt gevraagd;

  8. het bewijs dat aan de voorwaarde vermeld in paragraaf 1, vierde lid, 3° of 4°, is voldaan.

    § 4. De bevoegde overheid beoordeelt deze aanvraag en geeft er gevolg aan rekening houdend met de behoeften van de overheid en die van het personeelslid. De bevoegde overheid bezorgt het personeelslid binnen de maand volgend op de aanvraag of bij inkorting van de aanvraagtermijn bedoeld in paragraaf 3, eerste lid, ten laatste de dag voorafgaand aan de gewenste aanvang van de flexibele werkregeling een schriftelijk antwoord.

    De bevoegde overheid kan de aanvraag toestaan, weigeren of een met redenen omkleed tegenvoorstel doen bestaande uit een andere flexibele werkregeling of een andere periode die beter aansluit bij de behoeften van de overheid.

    Indien de bevoegde overheid de aanvraag weigert, bevat het in het eerste lid bedoelde schriftelijk antwoord een omstandige motivering van deze weigeringsbeslissing. Daarbij wordt onder meer aangegeven op welke wijze bij de beoordeling van de aanvraag rekening werd gehouden met de behoeften van de overheid en die van het personeelslid.

    Het uitblijven van een antwoord van de bevoegde overheid, binnen de in het eerste lid vermelde termijn, wordt gelijkgesteld met een akkoord.

    § 5. Uiterlijk op het moment dat de flexibele werkregeling een aanvang neemt, verstrekt het personeelslid aan de bevoegde overheid het document of de documenten tot staving van het ingeroepen zorgdoeleinde.

    Ingeval de aanvraag is ingediend met het oog op het verlenen van persoonlijke zorg of steun aan een welbepaald gezins- of familielid dat om een ernstige medische reden behoefte heeft aan aanzienlijke zorg of steun wordt het bewijs hiervan geleverd aan de hand van een attest dat ten vroegste in het kalenderjaar van de aanvraag is afgeleverd door de behandelende arts van het gezins- of familielid en waaruit blijkt dat dit gezins- of familielid om een ernstige medische reden behoefte heeft aan aanzienlijke zorg of steun. Dit attest mag de medische reden zelf niet vermelden.

    Tenzij anders wordt bepaald, moet aan alle voorwaarden in het kader van dit hoofdstuk zijn voldaan op het moment waarop de flexibele werkregeling een aanvang neemt.

    § 6. Op zijn schriftelijk verzoek aan de bevoegde overheid en mits inachtname van een opzegperiode van tien werkdagen kan het personeelslid zijn oorspronkelijke arbeidsregeling opnieuw opnemen voor de voorziene einddatum van de periode van flexibele werkregeling.

    De bevoegde overheid beoordeelt dit verzoek en geeft er binnen de vijf werkdagen, na ontvangst van het in het eerste lid vermelde verzoek, schriftelijk gevolg aan, rekening houdend met de behoeften van de overheid en die van het personeelslid.

    Het personeelslid hervat na afloop van de flexibele werkregeling zijn oorspronkelijke arbeidsregeling.".

    Art. 3. Artikel VIII.I.1 RPPol, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 31 augustus 2005 en van 12 januari 2023, wordt aangevuld met de bepalingen onder 5° en 6°, luidende:

    "5° "kortdurende pleegzorg": alle vormen van pleegzorg die niet voldoen aan de voorwaarden van de langdurige pleegzorg;

  9. "pleegvader en -moeder": de pleegouder die in het raam van de pleegzorg is aangesteld door de rechtbank, door een door de bevoegde gemeenschap erkende dienst voor pleegzorg of door de bevoegde gemeenschapsdiensten inzake...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT