Koninklijk besluit tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk, wat de chemische, kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia en agentia met hormoonontregelende eigenschappen betreft en tot opheffing van artikel 723bis15 van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming, de 16 novembre 2023

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de omzetting van Richtlijn (EU) 2022/431 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2022 tot wijziging van Richtlijn 2004/37/EG betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk, en in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn (EU) 2017/2398 van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2017 tot wijziging van Richtlijn 2004/37/EG betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk.

Art. 2. In de bijlage I.1-1 van de codex over het welzijn op het werk worden de woorden "Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk (zesde bijzondere richtlijn in de zin van artikel 16, lid 1, van Richtlijn 89/391/EEG)" vervangen door de woorden "Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene, mutagene of reprotoxische agentia op het werk (zesde bijzondere richtlijn in de zin van artikel 16, lid 1, van Richtlijn 89/391/EEG van de Raad)".

Art. 3. Artikel I.4-98 van dezelfde codex, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 14 mei 2019, wordt aangevuld met de bepaling onder 5°:

"5° alle gevallen van kanker of andere geslachtsspecifieke schadelijke effecten op de seksuele functie en de vruchtbaarheid van werknemers of toxiciteit voor de ontwikkeling van hun nageslacht waarvan is vastgesteld dat zij het gevolg zijn van beroepsmatige blootstelling aan een carcinogeen, mutageen of reprotoxisch agens of een agens met hormoonontregelende eigenschappen.".

Art. 4. In de rubriek 'Activiteit met welbepaald risico' van de tabel van bijlage I.4-5 van dezelfde codex, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 14 mei 2019, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. de woorden "Blootstelling aan chemische, kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia" worden vervangen door de woorden "Blootstelling aan chemische, kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia en agentia met hormoonontregelende eigenschappen";

  2. de woorden "Blootstelling aan kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia, inclusief asbest" worden vervangen door de woorden "Blootstelling aan kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia en agentia met hormoonontregelende eigenschappen, inclusief asbest".

    Art. 5. Artikel VI.1-27 van dezelfde codex wordt aangevuld met een lid, luidende:

    "Voor diisocyanaten moet de opleiding eveneens voldoen aan de eisen, opgenomen in bijlage XVII bij Verordening (EG) nr. 1907/2006.".

    Art. 6. Artikel VI.1-37, eerste lid, van dezelfde codex wordt aangevuld met de volgende zin:

    "Dit passend gezondheidstoezicht kan biomonitoring en aanverwante vereisten omvatten.".

    Art. 7. In artikel VI.2-2 van dezelfde codex wordt paragraaf 2/1, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 21 juli 2017, vervangen als volgt:

    " § 2/1. Voor de toepassing van deze titel wordt onder reprotoxisch agens verstaan:

    een stof die of een mengsel dat voldoet aan de criteria om als voor de voortplanting giftig te worden ingedeeld in categorie 1A of 1B zoals bepaald in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 1272/2008.".

    Art. 8. In artikel VI.2-12 van dezelfde codex worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. in paragraaf 1 wordt het vijfde lid vervangen als volgt:

    "De opleiding moet worden vernieuwd wanneer de werkomstandigheden veranderen of wanneer er nieuwe of gewijzigde risico's ontstaan en moet worden aangepast aan de ontwikkeling van de risico's, inzonderheid wanneer:

  4. werknemers worden blootgesteld of kunnen worden blootgesteld aan nieuwe kankerverwekkende, mutagene of reprotoxische agentia of agentia met hormoonontregelende eigenschappen of aan een aantal verschillende kankerverwekkende, mutagene of reprotoxische agentia of agentia met hormoonontregelende eigenschappen in gevaarlijke geneesmiddelen;

  5. werknemers in de gezondheidszorg bij het gebruik van nieuwe gevaarlijke geneesmiddelen die kankerverwekkende, mutagene of reprotoxische agentia of agentia met hormoonontregelende eigenschappen bevatten, blootgesteld worden of kunnen worden aan deze agentia.".

  6. paragraaf 3 wordt aangevuld met een lid luidende:

    "Deze lijst wordt gedurende veertig jaar na het einde van de blootstelling bijgehouden door het departement of de afdeling van de interne of externe dienst, belast met het medisch toezicht.".

    Art. 9. In artikel VI.2-14 van dezelfde codex, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 21 juli 2017, 14 mei 2019 en 2 juli 2023, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  7. In 1° wordt de zin 'Deze gezondheidsbeoordeling omvat een biologisch toezicht, indien dat gepast is. De speciale onderzoeken die worden uitgevoerd bestaan in tests ter opsporing van de vroegtijdige en omkeerbare gevolgen na de blootstelling.' opgeheven.

  8. De bepaling onder 3° wordt vervangen als volgt:

    "3° Wanneer blijkt dat een werknemer is getroffen door een afwijking die het resultaat is van de blootstelling aan kankerverwekkende, mutagene of reprotoxische agentia of agentia met hormoonontregelende eigenschappen of indien vastgesteld wordt dat een biologische grenswaarde is overschreden, onderwerpt de preventieadviseur-arbeidsarts de werknemers die een analoge blootstelling hebben ondergaan, aan het gezondheidstoezicht. In dit geval wordt de analyse van het blootstellingsrisico herhaald overeenkomstig artikel VI.2-3.".

  9. Hetzelfde artikel wordt aangevuld met een lid luidende:

    'De gezondheidsbeoordeling bedoeld in dit artikel kan biomonitoring omvatten, indien dat gepast is, evenals aanvullende medische handelingen, die bestaan in tests ter opsporing van de vroegtijdige en omkeerbare gevolgen na de blootstelling.'

    Art. 10. In bijlage VI.1-1 van dezelfde codex worden in het punt A. "Lijst van de grenswaarden voor blootstelling aan chemische agentia" de wijzigingen aangebracht zoals opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

    Art. 11. Artikel 723bis15 van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming, goedgekeurd bij de besluiten van de Regent van 11 februari 1946 en 27 september 1947, ingevoegd bij koninklijk besluit van 9 april 1980 en gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 17 april 1990, 5 november 1990, 10 oktober 1991 en 11 maart 2002, wordt opgeheven.

    Art. 12. De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

    BIJLAGE.

    Art. N1. Bijlage 1.

    ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT