Koninklijk besluit tot wijziging van bijlage 1 van het koninklijk besluit van 20 december 2007 tot bepaling van de modaliteiten van de vereenvoudigde administratieve procedure van betaling van geldboetes ingesteld door de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, de 20 mai 2022

Artikel 1. In het koninklijk besluit van 20 december 2007 tot bepaling van de modaliteiten van de vereenvoudigde administratieve procedure van betaling van geldboetes ingesteld door de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle wordt bijlage I vervangen door de bijlage gevoegd bij dit besluit.

Art. 2. De minister bevoegd voor Binnenlandse Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

BIJLAGE.

Art. N1. Bijlage 1 tot vaststelling van de lijst met bepalingen waarvan de inbreuk aanleiding kan geven tot een procedure van vereenvoudigde administratieve boetes

  1. Het bedrag van de vereenvoudigde administratieve boete wordt vastgesteld op 250 euro per inbreuk.

  2. De inbreuken die het voorwerp kunnen uitmaken van een vereenvoudigde administratieve boete worden opgenomen in de volgende tabellen:

Tabel 1: Inbreuken op het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen

Artikels Beschrijving van de inbreuk
Art. 5.5 Wijziging van de aanstelling van het hoofd van de inrichting/ het hoofd van de fysische controle werd niet meegedeeld aan het Agentschap.
16bis. Langdurige onderbreking van een vergunde activiteit werd niet gemeld aan het Agentschap.
17.1 Stopzetting van (een) vergunde activiteit(en) werd niet gemeld aan het Agentschap en/of NIRAS en/of aan de in artikel 6.8, 7.5 of 9.5 aangeduide autoriteiten.
De melding van de stopzetting van de activiteiten bevat geen aanwijzing van de bestemming die de verwijdering, de recyclage of het hergebruik van het radioactief afval onder bevredigende voorwaarden waarborgt.
23.1.6. De documentatie wordt niet gedurende dertig jaar op de zetel van de onderneming bewaard.
De documentatie werd niet aan het Agentschap bij stopzetting van alle activiteiten overgemaakt.
De exploitant beschikt niet over een inventaris van alle in de inrichting aanwezige toestellen die ioniserende straling kunnen uitzenden.
De exploitant beschikt niet over een inventaris van alle in de inrichting aanwezige toestellen voor radiotherapie en nucleaire geneeskunde die geen ioniserende straling uitzenden.
De exploitant beschikt niet over een inventaris van alle radioactieve afvalstoffen die zijn afgevoerd, met inbegrip van de afvalstoffen die kunnen worden verwijderd, gerecycleerd of hergebruikt met toepassing van artikel 35.2 van het ARBIS.
De exploitant beschikt niet over een permanent documentatiesysteem.
23.1.7 § 2 De in artikel 23.1.5, b), 1. bedoelde goedgekeurde risicoanalyse gericht op de stralingsbescherming en/of de in artikel 23.1.5, b), 2. bedoelde programma's voor het individueel dosimetrisch toezicht en programma's voor de basisopleiding en permanente vorming werden niet aan de erkende arbeidsarts overgemaakt.
25.1.1 De informatie wordt niet minstens éénmaal per jaar opgefrist.
De exploitant verstrekt geen enkele informatie in het kader van de stralingsbescherming voor het gebruik van zijn werknemers of zijn externe werkers.
De informatie wordt niet schriftelijk ter beschikking gesteld.
25.1.3 De onderrichtingen betreffende de bediening en de uitbating van de installatie worden niet zichtbaar aangeplakt.
25.2 De informatie wordt niet minstens eens om de drie jaar opgefrist.
27ter.5 1° De exploitant beschikt niet over een geactualiseerde inventaris van de radioactieve stoffen die een overzicht bevat van de opname en verwijdering van elke radioactieve stof in de buitenopslag en die de volledige duurtijd van de buitenopslag beslaat.
29.3 De grondplannen worden niet zichtbaar aangeplakt bij de ingang van de lokalen van de gebouwen waar een gecontroleerde zone bestaat en/of in de administratieve gebouwen.
De plannen duiden niet alle gecontroleerde zones, plaatsen van de vaste bronnen van ioniserende straling en/of alle normale uitgangen en nooduitgangen aan.
31.1 Het waarschuwingspaneel staat niet bij elke toegang tot een gecontroleerde zone.
Het waarschuwingspaneel komt niet voor op alle toegangsdeuren van de lokalen waarin één of meerdere radioactieve stoffen worden gebruikt.
Het waarschuwingspaneel komt niet voor op alle containers met radioactieve stoffen.
Het waarschuwingsteken komt niet voor op elk toestel dat ioniserende stralingen uitzendt, met uitzondering van de toestellen die de inrichtingen waar zij in bezit gehouden of aangewend worden kunnen doen indelen onder de inrichtingen van klasse IV bedoeld bij artikel 3.1.d).
31.2 Het waarschuwingsteken komt niet voor op alle door artikel 31.2 voorgeschreven plaatsen.
31.3 De vermeldingen ''Zeer hoge stralingsintensiteit'', ''Hoge stralingsintensiteit'', ''Ioniserende stralingen'' en/of ''Gevaar voor radioactieve besmetting'' werden niet zichtbaar en leesbaar onder het waarschuwingsteken aangebracht.
In geval van ''Zeer hoge stralingsintensiteit'' en wanneer de toegang tot het lokaal niet alleen mogelijk is na toelating van een bevoegd persoon of onder toezicht van de dienst voor fysische controle en de vermelding niet gepaard gaat met een geluids- en/of visuele signalisatie die permanent werkt of in werking treedt van zodra iemand het lokaal binnentreedt.
31.4 Op het recipiënt dat radioactieve stoffen bevat werden de door artikel 31.4 vereiste inlichtingen niet op zichtbare wijze aangebracht.
31.6 De informatie voor vrouwen tijdens hun zwangerschap en borstvoeding werden niet uitgehangen op de daartoe in overleg met de deskundige erkend in fysische controle en de erkende arts geschikt geachte plaatsen.
34.3 Vloeibare radioactieve afvalstoffen werden niet opgeslagen in hermetisch gesloten recipiënten.
34.4 De maatregelen die noodzakelijk zijn om elk risico op verspreiding van vloeibare radioactieve stoffen te vermijden, werden niet getroffen.
De maatregelen die noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de radioactieve vloeistoffen ongecontroleerd zouden gaan gisten, werden niet getroffen.
35.1 De vaste radioactieve afvalstoffen worden niet zorgvuldig verzameld in hermetisch gesloten recipiënten waardoor er geen voldoende bescherming wordt geboden.
De verwijdering van de vaste radioactieve afvalstoffen gebeurt via de oppervlaktewateren, de riolen en de collectoren.
35.5 De in artikel 35.5 vermelde informatie werd niet systematisch geïnventariseerd door de exploitant.
Het overzicht van de afvalstoffen die tijdens het voorbije jaar werden vrijgegeven, werd niet voor 1 maart overgemaakt.
37.1 De radioactieve vloeibare of vaste afvalstoffen worden opgeslagen en bewaard in niet goed gesloten recipiënten.
37.3 Recipiënt(en) voor radioactieve afvalstoffen werden niet hermetisch afgesloten.
37.4 De exploitant houdt geen inventaris bij van de radioactieve afvalstoffen die werden ondergebracht in de opslagplaatsen en evenmin van deze die werden verwijderd.
75/2.1 De inventaris bedoeld in artikel 27bis bevat niet de gegevens van een of meerdere ingekapselde bronnen.
75/2.2 De afgedankte ingekapselde bron(nen) werd(en) niet binnen de vijf jaar na de uitgebruikname opnieuw in gebruik genomen of fysiek overgedragen.
75/2.3 In het geval van een fysieke overdracht van een ingekapselde bron van de ene houder naar de andere is de exploitant niet voor elke afgedankte ingekapselde bron in het bezit van een overnamecertificaat.
75/2.4 Een afgedankte ingekapselde bron waarvan de geldigheid van het 'speciale vorm'-certificaat dreigt te vervallen binnen de evacuatieperiode van 5 jaar na uitgebruikname, waarvan sprake in art. 75/2.2, werd niet vóór het verval van de effectieve geldigheid van het 'speciale vorm'-certificaat overgedragen.
75/2.6 Het uniek bronnummer waarvan sprake in artikel 75/1, 1° werd niet aangebracht op de broncontainer die de bron bevat en er werd geen alternatieve aanpak gehanteerd die de identificatie van de aanwezige bron in de broncontainer mogelijk maakt.
75/2.7 Er werd door de exploitant geen uniek bronnummer toegekend voor een bron waaraan door de fabrikant evenmin een uniek bronnummer werd toegekend.

Tabel 2 : Inbreuken op het koninklijk besluit van 24 maart 2009 tot regeling van de invoer, de doorvoer en de uitvoer van radioactieve stoffen

Artikels Beschrijving
4 Niet-naleving van de modaliteiten voor het opstellen en overmaken van de invoerrapporten.
5 Niet-naleving van de bepalingen m.b.t. de door het FANC aangeduide douanekantoren.
14.1 Niet-verzending of niet naleving van de termijn voor de verzending van de ontvangstbevestiging voor radioactief afval of verbruikte splijtstof door de bestemmeling.
15.2 Niet-verzending of niet naleving van de termijn voor de verzending van de ontvangstbevestiging voor radioactief afval of verbruikte splijtstof door de bestemmeling.

Tabel 3 : Inbreuken op het koninklijk besluit van 14 oktober 2011 betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen, en betreffende het beheer van weesbrongevoelige inrichtingen

Artikels Beschrijving
Art. 5. § 1 Register van de opgeslagen radioactieve stoffen:
Een register van alle radioactieve stoffen die tijdelijk op site worden opgeslaan, wordt niet bijgehouden.
Art. 5. § 2 Register van de opgeslagen radioactieve stoffen:
Het register van de radioactieve stoffen aanwezig op site is onvolledig.
Art. 7. § 1 Maatregelen betreffende interventies - Terugsturen verboden:
De lading werd - na het herkennen van een radioactieve of het vermoeden van herkennen ervan, of in voorkomend geval, een alarm van een meetinstrument, teruggestuurd naar de aanbieder van de lading, de leverancier, de vervoerder of de afzender.
Art. 7. § 3 Maatregelen betreffende interventies - Melding van het terugsturen:
De terugzending van de lading werd niet ter kennis gebracht aan het Agentschap.
Art. 8. § 1
...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT