Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 december 2008 houdende vaststelling van het regime en de regels toepasbaar op de overbrenging, uitgevoerd door veiligheidsmedewerkers-chauffeur van de Dienst Vreemdelingenzaken, van vreemdelingen bedoeld in artikel 74/8, § 1, van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, de 30 novembre 2021

Artikel 1. Artikel 3, tweede lid, van het koninklijk besluit van 8 december 2008 houdende vaststelling van het regime en de regels toepasbaar op de overbrenging, uitgevoerd door veiligheidsmedewerkers-chauffeur van de Dienst Vreemdelingenzaken, van vreemdelingen bedoeld in artikel 74/8, § 1, van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 7 maart 2012, wordt vervangen als volgt:

"De volgende overbrengingen worden uitgevoerd door de veiligheidsmedewerkers-chauffeur, voor zover zij niet om veiligheidsredenen of om redenen van operationaliteit uitgevoerd dienen te worden door de politiediensten:

  1. de overbrenging van vreemdelingen vanuit of naar een centrum;

  2. de overbrenging van vreemdelingen vanuit of naar een woonunit;

  3. de overbrenging van vreemdelingen vanuit een gevangenis naar een luchthaven of naar de grens in het kader van de procedure voor verwijdering uit het Rijk.".

    Art. 2. Artikel 5, eerste lid, van hetzelfde besluit, wordt aangevuld met de volgende zin:

    "Deze dienstkaart wordt vastgesteld overeenkomstig de door de minister bevoegd voor de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, bepaalde nadere regels.".

    Art. 3. In artikel 6 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 7 maart 2012, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  4. in het derde lid worden de woorden "het transitcentrum 127 of het INAD-centrum van Brussel-Nationaal of het Caricole-centrum" vervangen door de woorden "het repatriëringscentrum 127bis of het transitcentrum Caricole";

  5. artikel 6 wordt aangevuld met een lid, luidende:

    "Na het uitvoeren van een risicoanalyse kan het diensthoofd van het coördinatiebureau of zijn plaatsvervanger tevens beslissen om af te wijken van het minimum aantal veiligheidsmedewerkers-chauffeurs zoals voorzien in het tweede lid.".

    Art. 4. In artikel 17 van hetzelfde besluit wordt tussen het eerste en het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

    "Indien de overdracht plaatsvindt binnen de terreinen van een luchthaven, kan de veiligheidsmedewerker-chauffeur bijstand leveren aan de autoriteit aan wie de vreemdeling werd overgedragen tot aan de deur van het vliegtuig. De veiligheidsmedewerker-chauffeur kan, indien er zich problemen voordoen aan boord van het vliegtuig, enkel op vraag van de autoriteit aan wie de vreemdeling werd overgedragen, aan boord van het vliegtuig gaan om de vreemdeling van boord te halen of om bijstand te verlenen in noodsituaties.".

    Art. 5. In artikel 21, tweede lid, van hetzelfde besluit worden de woorden "of dat de vreemdeling de orde zal verstoren." vervangen door de woorden "dat de vreemdeling de orde zal verstoren of dat er een gevaar voor ontsnapping bestaat.".

    Art. 6. De minister die bevoegd is voor de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen is belast met de uitvoering van dit besluit.

    Handtekening

    Gegeven te Brussel, 30 november 2021.

    FILIP

    Van Koningswege :

    De Minister van Binnenlandse Zaken,

    A. VERLINDEN

    De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie,

    S. MAHDI

    Aanhef

    FILIP, Koning der Belgen,

    Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

    Gelet op de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, artikel 74/8, § 3, ingevoegd bij de wet van 15 juli 1996;

    Gelet op het koninklijk besluit van 8 december 2008 houdende vaststelling van het regime en de regels toepasbaar op de overbrenging, uitgevoerd door veiligheidsmedewerkers-chauffeur van de Dienst Vreemdelingenzaken, van vreemdelingen bedoeld in artikel 74/8, § 1, van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen;

    Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 28 september 2020;

    Gelet op de akkoordbevinding van de Staatssecretaris voor Begroting, gegeven op 15 juli 2021;

    Gelet op het advies nr. 70.068/4 van de Raad van State, gegeven op 11 oktober 2021 met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

    Op de voordracht van de Minister van Binnenlandse Zaken en de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie,

    Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

    Verslag aan de Koning

    VERSLAG AAN DE KONING

    Dit koninklijk besluit wijzigt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT