Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen, de 9 décembre 2021

Artikel 1. In artikel 1 van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit nr. 39 van 26 juni 2020, wordt het volgende codenummer ingevoegd tussen het codenummer "1.404.04" en het codenummer "1.6.":

"1.404.05 - Elke ziekte veroorzaakt door SARS-CoV-2 bij werknemers die tijdens hun beroepsactiviteiten betrokken waren bij een uitbraak van de besmetting in een onderneming.".

Art. 2. De bijlage bij dit besluit, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit nr. 39 van 26 juni 2020, wordt aangevuld als volgt:

"Criteria voor blootstelling betreffende de code 1.404.05

Een werknemer die getroffen is door een ziekte veroorzaakt door SARS-CoV-2 wordt geacht aan het beroepsrisico van de ziekte 1.404.05 blootgesteld te zijn geweest als de uitbraak van de infectie in de onderneming de volgende kenmerken vertoont:

- er doen zich binnen een periode van 14 dagen ten minste vijf bevestigde gevallen voor binnen een welomschreven groep van personen die dezelfde werkruimte delen en waarvan de getroffen werknemer deel uitmaakt;

- een bevestigd geval wordt gedefinieerd als een persoon, met of zonder symptomen, bij wie de aanwezigheid van het virus bevestigd werd door een moleculaire test of een antigeentest;

- uit de analyse van de uitbraak blijkt duidelijk een epidemiologische samenhang tussen de bevestigde gevallen;

- de arbeidsomstandigheden zijn van dien aard dat ze de overdracht van het virus sterk vergemakkelijken.

Een uitbraak wordt als beëindigd beschouwd als er geen bewijs meer is van een voortdurende overdracht van het virus in de omschreven groep van personen.

Een uitbraak wordt alleszins als beëindigd beschouwd als de leden van de omschreven groep van personen van de arbeidsplaats werden verwijderd (isolatie of quarantaine).

De leden van de omschreven groep van personen bij wie de ziekte wordt vastgesteld binnen de 14 dagen na het ingaan van de hierboven bedoelde quarantainemaatregel, worden eveneens geacht aan het beroepsrisico van de ziekte 1.404.05 blootgesteld te zijn geweest.".

Art. 3. De vergoeding vermeld in artikel 35, tweede lid, van de wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970, voor de aanvragen ingediend onder de code "1.404.05" kan vroeger ingaan dan 120 dagen voor de datum van het indienen van de aanvraag.

Art. 4. De terugbetaling van de kosten voor geneeskundige verzorging, vermeld in artikel 41, vijfde lid, van de voornoemde wetten, gecoördineerd op 3 juni 1970, kan worden toegekend voor een periode van meer dan 120 dagen voor de datum van de indiening van de aanvraag op basis van code "1.404.05".

Art. 5. Er wordt voor de aanvragen ingediend onder de code "1.404.05" afgeweken van artikel 52, vierde lid, van de voornoemde wetten, gecoördineerd op 3 juni 1970, in die zin dat de schadeloosstelling van de periode van tijdelijke arbeidsongeschiktheid mogelijk is, zelfs wanneer deze periode niet meer loopt op het ogenblik dat de aanvraag tot erkenning wordt ingediend of wanneer bij de aanvrager op dezelfde datum de symptomen van de beroepsziekte niet meer aanwezig zijn.

Art. 6. Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 18 mei 2020 en treedt buiten werking op 31 december 2021.

Art. 7. De minister bevoegd voor Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

Handtekening

Gegeven te Brussel, 9 december 2021.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Sociale Zaken,

F. VANDENBROUCKE

Aanhef

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970, artikel 30, eerste lid, artikel 32, derde lid, vervangen bij de wet van 21 december 1994 en gewijzigd bij de wet van 13 juli 2006, artikel 35, tweede lid, gewijzigd bij de wetten van 29 april 1996 en 23 november 2021, artikel 36, tweede lid, vervangen bij het koninklijk besluit nr.133 van 30 december 1982 en gewijzigd bij de wet van 23 november 2021, artikel 41, vijfde lid, gewijzigd bij het koninklijk...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT