Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 13 november 2011 betreffende vervoerbare drukapparatuur en het koninklijk besluit van 2 november 2017 betreffende het vervoer van gevaarlijke goederen per spoor, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen, de 29 août 2021

Hoofdstuk 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de gedeeltelijke omzetting van de gedelegeerde richtlijn (EU) 2020/1833 van de Commissie van 2 oktober 2020 tot aanpassing aan de wetenschappelijke en technische vooruitgang van de bijlagen bij richtlijn 2008/68/EG van het Europees Parlement en de Raad.

Hoofdstuk 2. - Wijziging van het koninklijk besluit van 13 november 2011

Art. 2. In artikel 2, 2°, van het koninklijk besluit van 13 november 2011 betreffende vervoerbare drukapparatuur, worden de woorden "bijlage bij het RID, dat is opgenomen in aanhangsel C bij het COTIF, als van toepassing met ingang van 1 januari 2011, met dien verstande dat de woorden "overeenkomstsluitende staat bij het RID" worden vervangen door het woord "lidstaat"", vervangen door de woorden "bijlage II, deel II.1 bij richtlijn 2008/68/EG".

Hoofdstuk 3. - Wijziging van het koninklijk besluit van 2 november 2017

Art. 3. Artikel 1 van het koninklijk besluit van 2 november 2017 betreffende het vervoer van gevaarlijke goederen per spoor, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen, wordt vervangen als volgt:

"Artikel 1. Dit besluit voorziet in de gedeeltelijke omzetting van richtlijn 2008/68/EG van het Europees Parlement en van de Raad van 24 september 2008 betreffende het vervoer van gevaarlijke goederen over land voor wat betreft het vervoer van gevaarlijke goederen per spoor, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen, zoals laatst gewijzigd bij de richtlijn (EU) 2020/1833 van 2 oktober 2020 tot aanpassing aan de wetenschappelijke en technische vooruitgang van de bijlagen bij richtlijn 2008/68/EG van het Europees Parlement en de Raad.".

Art. 4. Artikel 2, § 3, van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt:

" § 3. Bijlage 2 voorziet in bepalingen inzake:

1° het toezicht op de vervaardiging, reconstructie of reconditionering van verpakkingen, IBC's en grote verpakkingen;

2° de periodieke beproevingen op IBC's;

3° de constructie van tanks waarvan het goedkeuringscertificaat in België wordt opgesteld;

3/1° de verlenging van het interval tussen periodieke beproevingen van gasflessen;

4° vervoersbeperkingen;

5° preciseringen.".

Art. 5. In artikel 3 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° de bepaling onder 22° wordt vervangen als volgt:

"22° "inspectiedienst beveiliging": de inspectiedienst bedoeld in het koninklijk besluit van 19 februari 2016 tot uitvoering van de artikelen 13, 24 en 25 van de wet van 1 juli 2011 betreffende de beveiliging en bescherming van de kritieke infrastructuren, voor de sector Vervoer, deelsector spoorvervoer;";

2° de bepalingen onder 23° en 24° worden ingevoegd, luidende:

"23° "Xa-instelling": een controle-instelling conform de onderafdelingen 1.8.6.2, 1.8.6.4, 1.8.6.5 en 1.8.6.8 van het RID en geaccrediteerd volgens de norm EN ISO/IEC 17020:2012 (behalve artikel 8.1.3), type A;";

24° "ontlader": de ontlader zoals gedefinieerd in afdeling 1.2.1 van het RID.".

Art. 6. In artikel 16 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° paragraaf 3 wordt vervangen als volgt:

" § 3. In overeenstemming met de afdeling 1.3.3 van het RID, houdt de werkgever de opleidingsstaten van zijn werknemers bij gedurende een periode van vijf jaar te rekenen vanaf de datum waarop hij die staten ontvangt, onverminderd eventuele langere bewaartermijnen opgelegd aan werkgevers in het licht van andere wettelijke of reglementaire bepalingen. De werkgever deelt die staten op verzoek mee aan de veiligheidsinstantie.

De werkgever, als verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens waarover hij beschikt, waakt erover de gegevens die hij verwerkt in het kader van zijn personeelsbeheer te bewaren in een speciaal en beveiligd bestand.

In het kader van de huidige verwerking van persoonsgegevens hebben personen niet het recht om bezwaar te maken. Dit recht is inderdaad onverenigbaar met de doeleinden die met de huidige verwerking van persoonsgegevens worden nagestreefd, namelijk de veiligheidsinstantie in staat stellen haar toezichthoudende taak ten aanzien van personen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke goederen naar behoren uit te voeren. Het doel van deze toezichthoudende taak is het waarborgen van een belangrijke doelstelling van algemeen belang, namelijk de spoorwegveiligheid."

2° het artikel wordt aangevuld met de paragrafen 4, 5 en 6, luidende:

" § 4. De veiligheidsinstantie beschikt over een administratieve procedure voor het beheer en de archivering en is verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens die haar worden meegedeeld op grond van § 3, eerste lid.

Zij bewaart die gegevens in een speciaal en beveiligd bestand, waartoe enkel de leden van de veiligheidsinstantie gemachtigd zijn om toegang tot te hebben.

De verwerking van persoonsgegevens in het kader van deze paragraaf heeft als doelstelling de veiligheidsinstantie in staat te stellen haar toezichthoudende taak ten aanzien van personen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke goederen naar behoren uit te voeren. Het doel van deze toezichthoudende taak is het waarborgen van een belangrijke doelstelling van algemeen belang, namelijk de spoorwegveiligheid.

In het kader van de huidige verwerking van persoonsgegevens hebben personen niet het recht om bezwaar te maken. Dit recht is inderdaad onverenigbaar met de doeleinden die met de huidige verwerking van persoonsgegevens worden nagestreefd, namelijk de veiligheidsinstantie in staat stellen haar toezichthoudende taak ten aanzien van personen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke goederen naar behoren uit te voeren. Het doel van deze toezichthoudende taak is het waarborgen van een belangrijke doelstelling van algemeen belang, namelijk de spoorwegveiligheid.

De veiligheidsinstantie bewaart de gegevens bedoeld in het eerste lid, gedurende een periode van tien jaar.

§ 5. De werkgever houdt de opleidingsstaten van de werknemer zoals bepaald in de onderafdeling 1.10.2.4 van het RID bij gedurende een periode van vijf jaar te rekenen vanaf de datum waarop hij die staten ontvangt, onverminderd eventuele langere bewaartermijnen opgelegd aan werkgevers in het licht van andere wettelijke of reglementaire bepalingen. De werkgever deelt die staten op verzoek mee aan de inspectiedienst beveiliging.

De werkgever, als verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens waarover hij beschikt, waakt erover de gegevens die hij verwerkt in het kader van zijn personeelsbeheer te bewaren in een speciaal en beveiligd bestand.

In het kader van de huidige verwerking van persoonsgegevens hebben personen niet het recht om bezwaar te maken. Dit recht is inderdaad onverenigbaar met de doeleinden die met de huidige verwerking van persoonsgegevens worden nagestreefd, namelijk de veiligheidsinstantie in staat stellen haar toezichthoudende taak ten aanzien van personen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke goederen naar behoren uit te voeren. Het doel van deze toezichthoudende taak is het waarborgen van een belangrijke doelstelling van algemeen belang, namelijk de spoorwegbeveiliging.

§ 6. De inspectiedienst beveiliging beschikt over een administratieve procedure voor het beheer en de archivering en is verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens die hem worden meegedeeld op grond van § 5, eerste lid.

Hij bewaart die gegevens in een speciaal en beveiligd bestand, waartoe enkel de leden inspectiedienst beveiliging gemachtigd zijn om toegang tot te hebben.

De verwerking van persoonsgegevens in het kader van deze paragraaf heeft als doelstelling de inspectiedienst beveiliging in staat te stellen zijn toezichthoudende taak ten aanzien van personen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke goederen naar behoren uit te voeren. Het doel van deze toezichthoudende taak is het waarborgen van een belangrijke doelstelling van algemeen belang, namelijk de spoorwegbeveiliging.

In het kader van de huidige verwerking van persoonsgegevens hebben personen niet het recht om bezwaar te maken. Dit recht is inderdaad onverenigbaar met de doeleinden die met de huidige verwerking van persoonsgegevens worden nagestreefd, namelijk de inspectiedienst beveiliging in staat stellen zijn toezichthoudende taak ten aanzien van personen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke goederen naar behoren uit te voeren. Het doel van deze toezichthoudende taak is het waarborgen van een belangrijke doelstelling van algemeen belang, namelijk de spoorwegbeveiliging.

De inspectiedienst beveiliging bewaart de gegevens bedoeld in het eerste lid, gedurende een periode van tien jaar"."

Art. 7. Artikel 17 van hetzelfde besluit, wordt vervangen als volgt:

"Art. 17. § 1. De belader, de vuller, de vervoerder, de ontlader of de geadresseerde en, eventueel, de beheerder van de spoorweginfrastructuur maken respectievelijk de ongevalsrapporten opgesteld in toepassing van de afdeling 1.8.5 van het RID over aan de veiligheidsinstantie en aan het onderzoeksorgaan.

§ 2. Indien nodig kunnen de veiligheidsinstantie en het onderzoeksorgaan bijkomende inlichtingen vragen.

§ 3. De veiligheidsinstantie beschikt over een administratieve procedure voor het beheer en de archivering en is verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens die haar worden meegedeeld op grond van paragraaf 1.

Zij bewaart die gegevens in een speciaal en beveiligd bestand, waartoe enkel de leden van de veiligheidsinstantie gemachtigd zijn om toegang tot te hebben.

De verwerking van persoonsgegevens in het kader van deze paragraaf heeft als doelstelling de veiligheidsinstantie in staat te stellen haar toezichthoudende taak ten aanzien van personen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke goederen naar behoren uit te voeren. Het doel van deze toezichthoudende taak is het waarborgen van een belangrijke doelstelling van algemeen belang, namelijk de spoorwegveiligheid.

In het kader van de huidige verwerking van persoonsgegevens hebben personen niet het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT