Koninklijk Besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 oktober 2011 betreffende de fysieke beveiliging van het kernmateriaal en de nucleaire installaties en het koninklijk besluit van 30 november 2011 houdende veiligheidsvoorschriften voor kerninstallaties, de 2 juin 2021

Artikel 1. Artikel 6 § 7 van het koninklijk besluit van 17 oktober 2011 betreffende de fysieke beveiliging van het kernmateriaal en de nucleaire installaties wordt aangevuld met een lid, luidende:

"De in het eerste lid vermelde evaluatie heeft eveneens betrekking op de negatieve effecten die enerzijds het fysiek beveiligingssysteem of zijn componenten en anderzijds de nucleaire veiligheid van de installatie op elkaar hebben of kunnen hebben, in het bijzonder de uitvoering van de voorschriften van het KB van 30 november 2011 houdende veiligheidsvoorschriften voor kerninstallaties. ".

Art. 2. Artikel 8 § 6 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met een lid, luidende:

"De evaluatie heeft tevens betrekking op de wijze waarop de exploitant evalueert en toeziet op de beperking van de negatieve effecten die enerzijds het fysiek beveiligingssysteem of zijn componenten en anderzijds de nucleaire veiligheid van de installatie op elkaar hebben of kunnen hebben, in het bijzonder de uitvoering van de voorschriften van het KB van 30 november 2011 houdende veiligheidsvoorschriften voor kerninstallaties."

Art. 3. In artikel 4.1., tweede lid van het koninklijk besluit van 30 november 2011 houdende veiligheidsvoorschriften voor kerninstallaties worden de woorden "en tussen de verantwoordelijken voor de fysieke beveiliging," ingevoegd tussen de woorden "nucleaire veiligheid van de installatie," en de woorden "duidelijk gedefinieerd en gedocumenteerd".

Art. 4. In artikel 5.1., eerste lid, van hetzelfde besluit, worden de woorden " en met betrekking tot de fysieke beveiliging," ingevoegd tussen de woorden "bij de uitvoering van hun werk" en de woorden "om te vermijden dat deze een mogelijk negatieve impact hebben".

Art. 5. In artikel 5.1. tweede lid, van hetzelfde besluit, worden de woorden "de fysieke beveiliging en" toegevoegd tussen de worden "met inbegrip van" en de woorden "de activiteiten die door de onderaannemers".

Art. 6. In artikel 5.2. tweede lid, zesde streepje, van hetzelfde besluit, worden de woorden "de fysieke beveiliging en" ingevoegd tussen de woorden "onder meer met betrekking tot" en de woorden "het welzijn van de werknemers".

Art. 7. In artikel 5.5. van hetzelfde besluit, wordt na het eerste lid een lid ingevoegd luidende:

"Het managementsysteem omvat een proces om conflicten tussen nucleaire veiligheid en fysieke beveiliging op te sporen en op te lossen.".

Art. 8. Na artikel 7.5. van hetzelfde besluit, wordt een artikel ingevoegd luidende:

"7.5./1 Fysieke beveiligingsmaatregelen

Fysieke beveiligingsmaatregelen worden in beschouwing genomen in de vroegste stadia van het ontwerp van nieuwe installaties of wijzigingen van bestaande installaties.".

Art. 9. In artikel 15.1 van hetzelfde besluit, wordt na het eerste lid een lid ingevoegd luidende:

"Wijzigingen met een gelijktijdige impact op de nucleaire veiligheid en de fysieke beveiliging moeten geïmplementeerd worden op een manier die het algemene risico voor de bevolking, de werknemers en het leefmilieu minimaliseert.".

Art. 10. In het tweede lid van artikel 15.1. van hetzelfde besluit, dat het derde lid wordt, wordt na het derde streepje een streepje ingevoegd luidende:

"- verandering met betrekking tot de fysieke beveiliging die een impact heeft op de nucleaire veiligheid;".

Art. 11. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag van de derde maand die volgt op de maand waarin het wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Art. 12. De Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele hervormingen en Democratische vernieuwing is belast met de uitvoering van dit besluit.

Handtekening

Gegeven te Brussel, op 2 juni 2021.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische vernieuwing,

  1. VERLINDEN

    Aanhef

    FILIP, Koning der Belgen,

    Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

    Gelet op de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT