Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 25 juni 2014 tot vaststelling van de procedures, termijnen en voorwaarden inzake de tegemoetkoming van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen in de kosten van implantaten en invasieve medische hulpmiddelen, de 17 mai 2019

Artikel 1. In artikel 1 van het koninklijk besluit van 25 juni 2014 tot vaststelling van de procedures, termijnen en voorwaarden inzake de tegemoetkoming van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen in de kosten van implantaten en invasieve medische hulpmiddelen, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. De bepaling onder 9° /1 wordt ingevoegd, luidende :

    " 9° /1 "het Agentschap": het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG);".

  2. In de bepaling onder 12° wordt in de Nederlandse tekst het woord "geneesheren" telkens vervangen door het woord "artsen".

  3. In de bepaling onder 13° worden de woorden "door middel van een aanvraagformulier waarvan het model is opgenomen in bijlage bij dit besluit" vervangen door de woorden "door middel van een aanvraagformulier waarvan het model is opgesteld door het Verzekeringscomité overeenkomstig artikel 22, 11° van de Wet".

  4. De bepaling onder 13° /1 wordt ingevoegd, luidende: " 13° /1 "de aanvragende vereniging": de wetenschappelijke of beroepsvereniging van zorgverleners zoals bedoeld in artikel 35 septies/2, § 1, 1° bis van de wet, die een aanvraag tot aanpassing van de lijst indient door middel van een aanvraagformulier waarvan het model is opgesteld door het Verzekeringscomité overeenkomstig artikel 22, 11° van de Wet.

    Onder aanvragende vereniging wordt bedoeld een stichting van openbaar nut of een vereniging zonder winstoogmerk van zorgverleners, met onder andere als doel het verbeteren van de wetenschappelijke informatie en de kwaliteit van de zorg. Deze is representatief voor de sector. Om het wetenschappelijk aspect en de kwaliteit van de zorg te garanderen, organiseert de vereniging minstens eenmaal per 2 jaar een congres of een symposium of een opleidingscyclus.".

  5. In de bepaling onder 21° worden de woorden "met uitzondering van deze bedoeld in 18°, zoals bedoeld in bijlage IX van de Richtlijn 93/42/EEG van de Raad van 14 juni 1993, betreffende de medische hulpmiddelen" vervangen door de woorden "zoals bedoeld in hoofdstuk I van de bijlage VIII van de Verordening EU 2017/745 van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2017, betreffende de medische hulpmiddelen, met uitzondering van deze bedoeld in 18° ".

  6. In de bepaling onder 22° worden de woorden "zoals bedoeld in bijlage IX van de Richtlijn 93/42/EEG van de Raad van 14 juni 1993" vervangen door de worden "zoals bedoeld in hoofdstuk I van de bijlage VIII van de Verordening EU 2017/745 van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2017".

  7. In de bepaling onder 24° worden de woorden "1 maart 2009" telkens vervangen door de woorden "7 april 2019".

  8. In de bepaling onder 38°, h) wordt in de Nederlandse tekst het woord "geneesheer" vervangen door het woord "arts".

  9. In de bepaling onder 38°, i) wordt in de Nederlandse tekst het woord "geneesheren" vervangen door het woord "artsen".

  10. De bepaling onder 49° wordt ingevoegd, luidende :

    "49° "uit de handel nemen": het uit de handel nemen van een hulpmiddel zoals bedoeld in Hoofdstuk 1, artikel 2, 63) van de Verordening (EU) 2017/745 van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2017.".

  11. De bepaling onder 50° wordt ingevoegd, luidende:

    "50° "schorsing": tijdelijke schorsing van de terugbetaling van een hulpmiddel opgenomen op een nominatieve lijst wanneer dit uit de handel genomen is zoals bedoeld in 49°. "

    Art. 2. In artikel 2, § 1 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  12. Het eerste lid wordt aangevuld met de woorden "op basis van een voorschrift van een arts-specialist".

  13. Er wordt een tweede lid ingevoegd, luidende :

    "Het voorschrift bedoeld in het eerste lid wordt bewaard gedurende een periode van dertig jaar."

    Art. 3. In artikel 3 van hetzelfde besluit worden de woorden "1 maart 2009" vervangen door de woorden "7 april 2019".

    Art. 4. In artikel 4 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  14. Er wordt een paragraaf 1/1 ingevoegd, luidende:

    " § 1/1. Enkel de termijnen bedoeld in § 1, 1° tot 3°, zijn van toepassing op een aanvraag tot aanpassing van de lijst bedoeld in artikel 35septies/2, § 6, wanneer deze door een aanvrager of aanvragende vereniging is ingediend.".

  15. Paragraaf 2, 4° wordt aangevuld met de volgende woorden:

    "of de termijn van vijfenveertig dagen na de beslissing tot ontvankelijkheid wat betreft de aanvragen tot wijziging van de gegevens van een hulpmiddel bedoeld in artikel 153, 2°, 3° en 4° ;".

    Art. 5. Artikel 5 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt:

    "Art. 5 Behoudens andersluidende bepalingen wordt, wanneer de aanvrager, de aanvragende vereniging of de verdeler gevraagd wordt om een reactie en deze reactie niet of laattijdig gebeurt, het gebrek aan of de laattijdigheid van een reactie beschouwd als een instemming vanwege de aanvrager, de aanvragende vereniging of de verdeler.".

    Art. 6. In artikel 6 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  16. In het eerste lid worden de woorden "In geval een procedure wordt geschorst op initiatief van de aanvrager, en de aanvrager" vervangen door de woorden "In geval een procedure wordt geschorst op initiatief van de aanvrager of de aanvragende vereniging, en deze".

  17. In het tweede lid worden de woorden "van de aanvrager nodig is en de aanvrager" vervangen door de woorden "van de aanvrager of de aanvragende vereniging nodig is en deze".

    Art. 7. In artikel 7 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  18. In het tweede lid worden de woorden "De aanvrager" vervangen door de woorden "De aanvrager of de aanvragende vereniging".

  19. Een derde lid wordt toegevoegd, luidende:

    "In geval van elektronische handtekening van de aanvragen, moet voldaan zijn aan de bepalingen van de Verordening EU 910/2014 betreffende de geavanceerde elektronische handtekening.".

    Art. 8. In artikel 8, § 2, tweede lid, van hetzelfde besluit wordt het woord "dertigste" vervangen door het woord "eerste".

    Art. 9. In artikel 9, § 1, eerste lid, van hetzelfde besluit worden de woorden ", de aanvragende vereniging" ingevoegd tussen de woorden "de aanvrager" en de woorden "of de verdeler,".

    Art. 10. In artikel 10, § 1, tweede lid, van hetzelfde besluit worden de woorden "De aanvrager" vervangen door de woorden "De aanvrager of de aanvragende vereniging".

    Art. 11. In artikel 11, § 2 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  20. In het eerste lid worden de woorden "of de aanvragende vereniging" ingevoegd tussen de woorden "de aanvrager" en de woorden "de reden voor".

  21. Het tweede lid wordt aangevuld met de woorden "of de aanvragende vereniging".

    Art. 12. In artikel 12 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  22. De woorden de "aanvrager" worden telkens vervangen door de woorden de "aanvrager of de aanvragende vereniging".

  23. In de bepaling onder 3° worden de woorden "dat de aanvrager" vervangen door de woorden "dat de aanvrager of de aanvragende vereniging".

    Art. 13. In artikel 14 van hetzelfde besluit worden de woorden "van de aanvragende vereniging," ingevoegd tussen de woorden "van de aanvrager," en de woorden "van de Minister of van de Commissie".

    Art. 14. Artikel 15 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met een tweede lid, luidende:

    "Een aanvragende vereniging kan enkel een aanvraag indienen tot opname of tot wijziging van een verstrekking of vergoedingsmodaliteiten op de lijst, met uitzondering van een aanvraag tot schrapping.".

    Art. 15. In artikel 22 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  24. In de Nederlandse tekst van § 1, 5°, worden de woorden "het College van Geneesheren-directeurs" vervangen door de woorden "het College van artsen-directeurs".

  25. In de Nederlandse tekst van § 3 worden de woorden "het College van Geneesheren-directeurs" vervangen door de woorden "het College van artsen-directeurs".

  26. In § 4, 1ste lid, worden de woorden "of op het percentage voorzien in de aanvraag," ingevoegd tussen de woorden "20% van de vergoedingsbasis" en de woorden "behoudens de gevallen waarin de Commissie".

  27. In § 4 wordt tussen het eerste en het vroegere tweede lid, dat nu het derde lid wordt, een tweede lid ingevoegd, luidende:

    "In de aanvraag kan een percentage gelijk aan of lager dan 20% voorgesteld worden met opgave van de motivering.".

    Art. 16. In artikel 23 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  28. In § 1, tweede lid, worden de woorden ", de aanvragende vereniging" ingevoegd tussen de woorden "de aanvrager" en de woorden "of de verdeler".

  29. In § 2, eerste lid, wordt het woord "minister" vervangen door het woord "Minister".

  30. In § 2, tweede lid worden de woorden ", de aanvragende vereniging" ingevoegd tussen de woorden "de aanvrager" en de woorden "of de verdeler".

    Art. 17. In Titel 3 van hetzelfde besluit wordt het opschrift van Hoofdstuk 2 vervangen als volgt:

    "Hoofdstuk 2. Aanpassingen van de lijst op vraag van de aanvrager of de aanvragende vereniging".

    Art. 18. Artikel 24 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met een tweede lid, luidende:

    "De procedure tot aanpassing van de lijst bedoeld in het eerste lid, ingediend door een aanvragende vereniging zoals bedoeld in artikel 1, 13° /1, is het voorwerp van de onderafdeling 4/1 van deze afdeling.".

    Art. 19. In artikel 25 van hetzelfde besluit worden de woorden "artikel 24" vervangen door de woorden "artikel 24, eerste lid,".

    Art. 20. In artikel 26 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  31. In § 1, worden de woorden "overeenkomstig het aanvraagformulier waarvan het model is opgenomen in bijlage 3" vervangen door de woorden "overeenkomstig het aanvraagformulier waarvan het model is vastgesteld overeenkomstig artikel 1, 13° ".

  32. In paragraaf 2 worden de woorden "waarvan het model is opgenomen in bijlage 3" vervangen door de woorden "waarvan het model is vastgesteld overeenkomstig artikel 1, 13° ".

    Art. 21. In artikel 27, § 1, van hetzelfde besluit worden de woorden "artikel 26" vervangen door de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT