Koninklijk besluit tot wijziging van het KB/WIB 92 met betrekking tot de aanvraag tot verrekening en de terugbetaling van de roerende voorheffing op de in artikel 21, eerste lid, 14°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 bedoelde eerste schijf van dividenden, de 28 avril 2019

Artikel 1. Artikel 123 van het KB/WIB 92, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 september 2014, wordt aangevuld met een lid, luidende:

"De roerende voorheffing die is ingehouden op dividenden waarvoor overeenkomstig artikel 307, § 1/1, derde lid, en § 1/5, eerste lid, van het voormelde Wetboek de toepassing van artikel 21, eerste lid, 14°, van datzelfde Wetboek wordt gevraagd, wordt eveneens verrekend met de personenbelasting en de belasting van niet-inwoners.".

Art. 2. In hoofdstuk III, van hetzelfde besluit, wordt een afdeling VIII/1 ingevoegd, die een artikel 178/2 bevat, luidende:

"Afdeling VIII/1 - Bewijs te leveren in het kader van de aanvraag tot verrekening van de roerende voorheffing die is ingehouden op de in artikel 21, eerste lid, 14°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 bedoelde eerste schijf van dividenden (artikel 307, § 1/1, derde lid, en § 1/5 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Art. 178/2. De belastingplichtige die bij toepassing van artikel 307, § 1/1, derde lid, of § 1/5, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 de verrekening en, desgevallend, de terugbetaling vraagt van de roerende voorheffing die overeenkomstig artikel 261 van hetzelfde Wetboek is ingehouden op de in artikel 21, eerste lid, 14°, van dat Wetboek bedoelde eerste schijf van dividenden, houdt de documenten ter beschikking van de administratie waaruit de onderstaande gegevens blijken:

- de naam van de vennootschap die de dividenden heeft toegekend;

- het bruto bedrag van de dividenden;

- voor de aan de personenbelasting onderworpen belastingplichtigen, desgevallend, het land van oorsprong van de dividenden en het bedrag van de buitenlandse belasting;

- het tarief van de roerende voorheffing, desgevallend, voor de belastingplichtigen onderworpen aan de belasting van niet-inwoners, rekening houdende met verminderingen op grond van een verdrag tot vermijden van dubbele belasting;

- het bedrag van de ingehouden roerende voorheffing, desgevallend opgesplitst per tarief;

- wat de inkomsten van Belgische oorsprong betreft, de datum waarop de dividenden door de vennootschap zijn betaald of toegekend;

- de datum waarop de dividenden door de belastingplichtige zijn geïnd.

De in het eerste lid bedoelde documenten zijn afgeleverd door de financiële instelling waarbij de belastingplichtige de rekening aanhoudt waarop de dividenden zijn gestort, door een andere financiële instelling die als tussenpersoon tussenbeide is gekomen bij de uitbetaling van de dividenden of door de vennootschap die de dividenden heeft toegekend.".

Art. 3. In hoofdstuk III van hetzelfde besluit, wordt een afdeling XII/1 ingevoegd, die een artikel 206/1 bevat, luidende:

"Afdeling XII/1 - Aanvraag tot terugbetaling van de roerende voorheffing die is ingehouden op in artikel 21, eerste lid, 14°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 bedoelde eerste schijf van dividenden (artikel 376/1 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Art. 206/1. § 1. De belastingplichtige die bij toepassing van artikel 376/1 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 de terugbetaling wil bekomen van de roerende voorheffing die overeenkomstig artikel 261 van hetzelfde Wetboek is ingehouden op de in artikel 21, eerste lid, 14°, van dat Wetboek bedoelde eerste schijf van dividenden dient hiertoe een gewaarmerkte, gedagtekende en ondertekende schriftelijke aanvraag in bij de adviseur-generaal van het Centrum Buitenland.

§ 2. De in paragraaf 1 bedoelde aanvraag vermeldt:

- de naam, de voornaam, de geboortedatum en het volledige adres van de belastingplichtige;

- het buitenlands fiscaal identificatienummer van de belastingplichtige;

- het inkomstenjaar waarvoor de aanvraag wordt ingediend;

- het nummer van de financiële rekening op naam van de belastingplichtige waarop de terugbetaling moet worden gestort, evenals de naam en het adres van financiële instelling waarbij die rekening wordt aangehouden.

Bij de in het eerste lid bedoelde aanvraag worden de volgende documenten gevoegd:

  1. een attest van het statuut van niet-inwoner;

  2. de documenten waaruit de volgende gegevens blijken:

- de naam van de vennootschap die de dividenden heeft toegekend;

- het bruto bedrag van de dividenden;

- het tarief van de roerende voorheffing, rekening houdende met de verminderingen op grond van een verdrag tot het vermijden van dubbele belasting;

- het bedrag van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT