Koninklijk besluit tot wijziging van diverse koninklijke besluiten betreffende het operationeel personeel van de hulpverleningszones, de 13 avril 2019

HOOFDSTUK I. - Wijzigingen aan het koninklijk besluit van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones

Artikel 1. Artikel 30 van het koninklijk besluit van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones, wordt aangevuld met een tweede en derde lid, luidende:

"In afwijking van het eerste lid, wordt de toestemming voor de cumulatie met de functie van vrijwillig personeelslid van een andere zone, zoals bedoeld in artikel 26, § 2, tweede streepje, toegekend voor de duur van de tijdelijke benoeming, desgevallend met inbegrip van de stage. De toestemming kan vernieuwd worden via een nieuwe aanvraag. De machtiging tot cumulatie mag geen terugwerkende kracht hebben.

De raad kan de cumulmachtiging met onmiddellijke ingang intrekken, wanneer zij vaststelt dat de uitoefening van de cumulatie de correcte uitoefening van de functie verhindert."

Art. 2. In artikel 35, § 6, van hetzelfde besluit, gewijzigd door het koninklijk besluit van 26 januari 2018, wordt het tweede lid vervangen als volgt :

"De geschiktheidsproeven worden georganiseerd onder de vorm van drie modules:

  1. module 1: de competentietest;

  2. module 2 : de operationele handvaardigheidstest;

  3. module 3: de lichamelijke geschiktheidsproeven."

    Art. 3. In artikel 57, § 1, van hetzelfde besluit, gewijzigd door het koninklijk besluit van 18 november 2015 en het koninklijk besluit van 26 januari 2018 wordt het eerste lid vervangen als volgt:

    "Het bevorderingsexamen wordt georganiseerd door een opleidingscentrum voor de civiele veiligheid. Zij omvat geschiktheidsproeven waaronder één praktische proef. De Minister kan de inhoud en de modaliteiten van deze bevorderingsproeven bepalen. Het bevorderingsexamen voor de graad van sergeant bevat, vanaf 1 januari 2021, minstens de competentietest voor het middenkader zoals bedoeld in artikel 35, § 3, 1°. Het bevorderingsexamen voor de graad van kapitein bevat, vanaf 1 januari 2021, minstens de competentietest voor het hoger kader zoals bedoeld in artikel 35, § 3, 1°. In geval van bevordering van luitenant tot majoor slaagt de kandidaat, vanaf 1 januari 2021, in de competentietest voor het hoger kader zoals bedoeld in artikel 35, § 3, 1° vooraleer het bevorderingsexamen voor de graad van majoor af te leggen."

    Art. 4. In artikel 150 van hetzelfde besluit, gewijzigd door het koninklijk besluit van 18 november 2015 en het koninklijk besluit van 26 januari 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  4. paragraaf 1, eerste lid wordt vervangen als volgt :

    "Het personeelslid volgt minimaal 120 uur voortgezette opleiding per vijf jaar om zijn vroeger verworven competenties te behouden en reactief aan te passen en om proactief nieuwe technieken en competenties aan te leren zodat de huidig uitgeoefende functie op efficiënte wijze kan blijven uitgeoefend worden, onverminderd de opleidingsverplichtingen van boek I, titel 2, van de codex over het welzijn op het werk."

  5. paragraaf 1/1 wordt vervangen als volgt:

    " § 1/1. In afwijking van paragraaf 1, wordt bij een afwezigheid van het personeelslid van in totaal minstens achttien maanden, de periode van vijf jaar bedoeld in § 1, eerste lid, verlengd met de duur van de afwezigheid. Voor de berekening van deze afwezigheid komen in aanmerking: de verloven en afwezigheden bedoeld in de artikelen 207 tot en met 246, evenals de voltijdse detacheringen."

    Art. 5. In artikel 192 van hetzelfde besluit, worden de woorden "de afdelingen 3, 5, 6 en 12" vervangen door de woorden "de afdelingen 3, 4, 5, 6 en 12".

    Art. 6. In artikel 201 van hetzelfde besluit wordt de tweede paragraaf vervangen als volgt:

    " § 2. In afwijking van artikel 192, wordt het verlof toegekend voor een volledige kalenderdag, wanneer het verlof bedoeld in paragraaf 1, 3°, 7°, 8°, 9° en 10° genomen wordt op de dag dat de omstandigheid het rechtvaardigt,

    Art. 7. In artikel 302, eerste lid, 6°, van hetzelfde besluit, gewijzigd door het koninklijk besluit van 18 november 2015, worden de woorden "jaarlijkse" en " § 1, eerste lid" opgeheven.

    HOOFDSTUK II. - Wijzigingen aan het koninklijk besluit van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten

    Art. 8. Artikel 56 van het koninklijk besluit van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT