Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 2002 betreffende de instelling van mechanismen voor de bevordering van elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, de 21 février 2019

Artikel 1. De titel van het koninklijk besluit van 16 juli 2002 betreffende de instelling van mechanismen voor de bevordering van elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, wordt aangevuld door de woorden "en de vergoeding van de houders van een offshore domeinconcessie in geval van onbeschikbaarheid van het Modular Offshore Grid".

Art. 2. Artikel 1, § 2, van hetzelfde besluit, laatst gewijzigd bij het koninklijk besluit van 9 februari 2017, wordt aangevuld door een 14° luidende:

"14° "mechanische afwerking": staat van afwerking van een installatie voor de productie van elektriciteit met inbegrip van de instrumenten, de bekabeling en alle elektrische en mechanische onderdelen, krachtens dewelke de installatie fysiek volledig is en gecertificeerd is door een geaccrediteerd certificeringsorganisme in overeenstemming met de in België geldende wettelijke en reglementaire bepalingen, alle nodige inspecties voor de indienststelling ervan werden uitgevoerd, met uitzondering van de inspecties over punten die vooraf de aansluiting van de installaties op het Modular Offshore Grid vereisen.".

Art. 3. In artikel 14 van hetzelfde besluit, laatst gewijzigd bij het koninklijk besluit van 17 augustus 2018 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. paragraaf 1, derde lid, 3°, van hetzelfde besluit, wordt aangevuld door de volgende zin: "Noch de vertraging bij de indienststellling van de installaties van het Modular Offshore Grid, noch de volledige of gedeeltelijke onbeschikbaarheid van het Modular Offshore Grid, die de commissie heeft vastgesteld met toepassing van artikel 14noviesdecies leiden tot een verlenging van de hiervoor bepaalde periode.";

  2. paragraaf 1ter/1, eerste lid wordt aangevuld door de volgende zin:

    "Om dit te doen baseert ze zich voornamelijk op de verkoopprijs van de geproduceerde elektriciteit die voortvloeit uit de offerte die de titularis van de domeinconcessie bedoeld in artikel 6 van de wet in aanmerking neemt met toepassing van de geldende wetgeving betreffende de overheidsopdrachten of, op het contract voor de aankoop van de geproduceerde elektriciteit nadat het werd gesloten".

  3. dezelfde paragraaf 1ter/1 wordt aangevuld met een lid, luidende:

    "Om de vergoeding te kunnen bepalen die verschuldigd is in overeenstemming met hoofdstuk IIIbis ingeval van onbeschikbaarheid van het Modular Offshore Grid na afloop van de ondersteuningsperiode bedoeld in paragraaf 1, 3e lid, 2° en 3°, blijft de commissie jaarlijks de correctiefactor aanpassen voor de installaties bedoeld in paragraaf 1, 2e lid, 1° ter en 1° quater die op het Modular Offshore Grid zijn aangesloten. Hiervoor is de in de vorige leden bepaalde procedure van toepassing. ";

  4. artikel 14 wordt aangevuld met een paragraaf 1novies, luidende:

    " § 1novies. Elke beslissing, berekening, afrekening en verslag waarmee de commissie is belast met toepassing van paragraaf 1septies en 1octies worden onverwijld bekendgemaakt aan de betrokken houders van een domeinconcessie en de netbeheerder.".

    Art. 4. In hetzelfde koninklijk besluit wordt een hoofdstuk IIIbis ingevoegd, bestaande uit de artikelen 14quaterdecies tot 14viciessemel, luidende:

    "Hoofdstuk IIIbis. - Modular Offshore Grid

    Art. 14quaterdecies. § 1. De installaties die deel uitmaken van het Modular Offshore Grid worden ten laatste op de volgende data in dienst gesteld:

  5. de installaties voor de transmissie van elektriciteit binnen de volgende coördinaten-perimeter: WGS84: Breedte: 51° 35.537042' N; Lengte: 002° 55.131361' E: 30 september 2019;

  6. de installatie voor de transmissie van elektriciteit, "offshore switch yard" genoemd, en de uitrustingen ervan: 30 september 2019;

  7. de kabels die de offshore switch yard verbinden met de installaties bedoeld in 1° : 30 september 2019;

  8. de kabels die de installaties bedoeld in 1° verbinden met de overeenstemmende kabelaanlanding op het strand van Zeebrugge: 30 september 2019;

  9. de kabels die de offshore switch yard verbinden met de overeenstemmende kabel-aanlandingen op het strand van Zeebrugge: 30 september 2019.

    Vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit van 17 augustus 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 2002 betreffende de instelling van mechanismen voor de bevordering van elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen en tot de indienststelling van de installaties, maakt de netbeheerder, de eerste werkdag van elk kwartaal, aan de commissie en de betrokken houders van een domeinconcessie bedoeld in artikel 6 van de wet, een geactualiseerde stand van zaken over de realisatie van de installaties opgesomd in het eerste lid over. De betrokken houders maken de commissie en de netbeheerder de eerste werkdag van elk kwartaal een geactualiseerde stand van zaken over van de realisatie van de installaties voor de productie van elektriciteit bedoeld in artikel 6 van de wet en, in voorkomend geval, van de installatie die deel uitmaakt van het Modular Offshore Grid die ze mochten bouwen met toepassing van artikel 7, § 3, van de wet. Deze stand van zaken bevat in voorkomend geval informatie over elke voorziene of opgelopen vertraging en over de genomen corrigerende maatregelen.

    § 2. Wanneer elke installatie opgesomd in paragraaf 1, eerste lid, in dienst wordt gesteld, meldt de netbeheerder deze indienststelling aan de commissie en de betrokken houders van een domeinconcessie bedoeld in artikel 6 van de wet.

    § 3. Indien een van de installaties in paragraaf 1 niet door de netbeheerder is gebouwd, maar wel door een derde die ze vervolgens aan de netbeheerder overdraagt, wordt ervan uitgegaan dat de datum uit paragraaf 1 de datum is waarop deze installatie in het Modular Offshore Grid wordt geïntegreerd. Deze wordt beschouwd als gerealiseerd op het ogenblik waarop de eigendom van de installatie aan de netbeheerder wordt overgedragen.

    De netbeheerder meldt deze overdracht aan de commissie en de betrokken beheerders van een domeinconcessie bedoeld in artikel 6 van de wet.

    Art. 14quinquiesdecies. § 1. In geval van vertraging bij de indienststelling van de installaties van het Modular Offshore Grid, waardoor de installaties voor de productie van elektriciteit uit wind in de zeegebieden waarin België zijn rechtsmacht kan uitoefenen overeenkomstig het internationaal zeerecht die op het Modular Offshore Grid moeten aangesloten worden met toepassing van de wet, geen geproduceerde elektriciteit of elektriciteit die kan geproduceerd worden, kunnen injecteren, hebben de houders van een domeinconcessie bedoeld in artikel 6 van de wet recht op een vergoeding, berekend overeenkomstig artikel 14octiesdecies, voor het volume elektriciteit dat niet op het net kon worden geïnjecteerd.

    De vergoeding komt per MWh die niet in het net kon worden geïnjecteerd overeen met 90 % van de LCOE zoals bepaald door of krachtens artikel 14, § 1, in voorkomend geval verhoogd met het bedrag dat door de commissie werd bepaald met toepassing van artikel 7, § 2, tweede en vierde lid, van de wet. Ze is verschuldigd vanaf de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT