Koninklijk besluit tot vaststelling van het forfaitair tarief voor de prestaties bij het psychiatrisch deskundigenonderzoek in het kader van een interneringsprocedure, de 5 octobre 2018

HOOFDSTUK I. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. "forensisch psychiater" : de arts die voldoet aan de voorwaarden die zijn gesteld krachtens de gecoördineerde wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen;

  2. "het geldende RIZIV-tarief" : het tarief met nummer 102690 dat voor een raadpleging van een geaccrediteerde psychiater is vastgelegd in de nomenclatuur voor de geneeskundige verstrekkingen;

  3. "de vorderende overheid" : alle gerechtelijke overheden in strafzaken;

  4. "de interneringswet" : de wet van 5 mei 2014 betreffende de internering, vervangen door de wet van 4 mei 2016.

HOOFDSTUK II. - De vordering van psychiatrische onderzoeken

Art. 2. De vorderende overheid vertrouwt haar opdracht toe aan één forensisch psychiater in persoon of, indien het onderzoek significant complex is, en haar beslissing grondig is gemotiveerd, aan een college samengesteld overeenkomstig art. 5, § 2, laatste lid van de interneringswet. De forensisch psychiater en het college kunnen zich ook laten bijstaan door andere gedragswetenschappers.

HOOFDSTUK III. - Het forfaitair tarief voor de prestaties en zijn samenstelling

Art. 3. Voor de psychiatrische onderzoeken bedoeld in artikel 5, § 3, eerste lid, artikel 5, § 4, en artikel 77/1, § 3, van de interneringswet wordt hiervoor het bedrag toegekend, overeenkomstig het geldende RIZIV-tarief, met een maximum van 18 raadplegingen.

Als de vorderende overheid ook een onderzoek laat uitvoeren door een psycholoog of een andere gedragswetenschapper, dan wordt die gedragswetenschapper vergoed overeenkomstig het tarief geldend voor niet nader gespecificeerde deskundigen met een universitaire opleiding.

Als de onderzoeken worden uitgevoerd door een college van forensisch psychiaters, wordt elk van hen, tenzij anders is bedongen, vergoed met een gelijk deel van het tarief bedoeld in het eerste lid, met een maximum van 21 raadplegingen.

Art. 4. Voor de psychiatrische onderzoeken bedoeld in artikel 5, § 3, tweede lid, artikel 51, § 2, artikel 67, § 1, en artikel 77/9, § 5, van de interneringswet wordt hiervoor het bedrag toegekend overeenkomstig het geldende RIZIV-tarief, met een maximum van 9 raadplegingen en zonder mogelijkheid een college ermee te belasten. Voor onderzoeken door psychologen en andere gedragswetenschappers geldt artikel 3, tweede lid.

Art. 5. Alle voorbereidende stappen om tot een kwalitatief onderzoek te komen zijn inbegrepen in het forfaitair tarief. Het forfaitair tarief van de in dit besluit vastgestelde honoraria omvat alle kosten, in het bijzonder het gebruik van de infrastructuur, de personeelskost en de kosten voor de benodigdheden, apparatuur, hulpmiddelen, afvalverwerking, foto's, opzoekingen in de wetenschappelijke literatuur, de archivering van de overtuigingsstukken of de externe overdracht, het opstellen van het verslag, de kopies, de correspondentiekosten, de kosten voor archivering van alle data gebruikt voor de expertise tijdens een wettelijk bepaalde duur en het onderhouden van het kwaliteitssysteem. De kosten voor psychologen en andere gedragswetenschappers vallen hier niet onder.

HOOFDSTUK IV. - Overgangs- en slotbepalingen

Art. 6. Als bij de inwerkingtreding van dit besluit de forensisch psychiater bij een nog niet afgewerkte procedure een hogere vergoeding had kunnen krijgen met het oude tarief, dan kan hij dit verschil opvragen.

Art. 7. De Minister bevoegd voor Justitie is belast met de uitvoering van dit besluit.

Handtekening

Brussel, 5 oktober 2018.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Justitie,

K. GEENS

Aanhef

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de programmawet (II) van 27 december 2006, artikel 6;

Gelet op de wet van 5 mei 2014 betreffende de internering, artikel 5, § 5, vervangen door de wet van 4 mei 2016 ;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën bij de minister van Justitie, gegeven op 15 juni 2017 en dat van de Inspecteur van Financiën bij de minister van Volksgezondheid, gegeven op 6 februari 2018;

Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Begroting, gegeven op 13 juni 2018;

Overwegende de regelgevingsimpactanalyse, uitgevoerd overeenkomstig de artikelen 6 en 7 van de wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging;

Gelet op advies 63.849/1/V van de Raad van State, gegeven op 31 juli 2018, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Minister van Justitie en op het advies van de in Raad vergaderde Ministers,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Verslag aan de Koning

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Artikel 6 van de Programmawet (II) van 27 december 2006 machtigt de Koning om bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad een algemeen reglement inzake de gerechtskosten in strafzaken houdende bepaling van een lijst van gerechtskosten, de tarifering en de betalings- en inningsprocedure ervan aan te nemen.

Het huidige ontwerp betreft een onderdeel van deze lijst, namelijk de bepaling van de verschillende forensische psychiatrische onderzoeken die worden bevolen met toepassing van de wet van 5 mei 2014 betreffende de internering, en de desbetreffende tarifering.

De tarieven in dit besluit zijn uitsluitend van toepassing op de psychiatrische onderzoeken bevolen in het kader van de wet van 5 mei 2014 betreffende de internering. Ze zijn niet van toepassing op de onderzoeken met toepassing van de wet van 26/6/90 tot bescherming van de persoon van de geesteszieke omdat dit een apart tarief is, voor weliswaar gelijkaardige onderzoeken door dezelfde artsen, maar met een geheel verschillend doel (burgerlijk en privaat resp. strafrechtelijk en publiek kader) en eventuele gevolgen (hier geen vrijheidsbeneming).

De huidige toegepaste tarieven voor het onderzoek in strafzaken zijn vastgelegd in de omzendbrief 131quater betreffende gerechtskosten in strafzaken. De tariefstructuur hiervan is verouderd, archaïsch geformuleerd, te gedetailleerd en onduidelijk.

Tekortkomingen huidig systeem

Het bestaande systeem houdt nog geen rekening met de fundamentele hervormingen die de internering heeft ondergaan met de in 2014 aangenomen nieuwe wet, die intussen nog tweemaal werd aangepast aan de realiteit op het terrein. Het houdt evenmin rekening met de recent ingevoerde figuur van de forensisch psychiater (art. 1, 1° ).

Het strafrechtelijk luik wordt beter uitgewerkt, met nadruk op het budgettair kader en de kwaliteit van de onderzoeken. Zo wordt het duidelijk dat er voorwaarden worden opgelegd aan het psychiatrisch onderzoek, zoals het maximum aantal sessies die daarvoor mogen worden uitgetrokken.

Statistieken

Momenteel bestaan er geen andere statistieken over het aantal onderzoeken in verband met personen die eventueel zouden moeten worden geïnterneerd, dan de gerechtelijke statistieken. Die hebben alleen betrekking op het aantal veroordelingen voor een reeks vooropgezette juridische kwalificaties, en zeggen dus niets over de gevolgde procedure, de gemaakte expertenkosten, het lot van de zaken waarbij de vervolging is gestaakt om diverse redenen of er niet werd besloten tot internering maar tot een veroordeling tot een straf, de opvolging van de geïnterneerde, enz... Zo weten we slechts per rechtsgebied en per arrondissement, per jaar, hoeveel interneringen er bij vonnis werden uitgesproken voor bepaalde categorieën van inbreuken. Daarbij moet ook nog rekening worden gehouden met dubbeltellingen in de gevallen iemand werd veroordeeld voor meerdere inbreuken tegelijk.

Zuiver ter illustratie : in 2015 zijn 826 uitspraken gedaan, waarbij internering werd opgelegd. In de voorgaande jaren schommelde dit vrij stabiel tussen de 667 en 1050, met een gemiddelde van 840 per jaar.

Wat de kosten betreft...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT