Koninklijk besluit tot vaststelling van het zaakverdelingsreglement van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen en tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 maart 2014 betreffende de verdeling van de arbeidshoven, de rechtbanken van eerste aanleg, de arbeidsrechtbank, de rechtbank van koophandel en de politierechtbank in afdelingen, de 14 janvier 2018

HOOFDSTUK 1. - Zaakverdelingsreglement van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen

Artikel 1. De rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen wordt in vier afdelingen verdeeld.

De eerste houdt zitting te Brugge en oefent rechtsmacht uit over het grondgebied van de vier kantons Brugge, van de twee kantons Oostende, van de kantons Tielt en Torhout.

De tweede houdt zitting te Ieper en oefent rechtsmacht uit over het grondgebied van het eerste kanton Ieper, van het tweede kanton Ieper-Poperinge en van het kanton Wervik.

De derde houdt zitting te Kortrijk en oefent rechtsmacht uit over het grondgebied van de kantons Harelbeke, Izegem, van de twee kantons Kortrijk, van de kantons Menen, Roeselare en Waregem.

De vierde houdt zitting te Veurne en oefent rechtsmacht uit over het grondgebied van de kantons Diksmuide en Veurne-Nieuwpoort.

Art. 2. § 1. Voor strafzaken inzake wapenhandel, mensenhandel, schijnhuwelijken, gedwongen huwelijken, schijnwettelijke samenwoningen, gedwongen wettelijke samenwoning, socio-economische zaken, fiscale zaken, terrorisme en militaire misdrijven is de afdeling Brugge van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen exclusief bevoegd.

Deze strafzaken betreffen :

  1. Inzake wapenhandel :

    de misdrijven inzake de invoer, uitvoer, doorvoer en overdracht van wapens en van defensie-gerelateerde producten, die kunnen omschreven worden als wapens, onderdelen van wapens of hulpmiddelen ervan;

  2. Inzake mensenhandel :

    1. mensenhandel, zoals omschreven in boek II van het Strafwetboek;

    2. mensensmokkel, hulp bij illegale immigratie, zoals omschreven in de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen;

  3. Inzake schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoningen, gedwongen huwelijk en gedwongen wettelijke samenwoning :

    1. schijnhuwelijk en schijnwettelijke samenwoning, zoals omschreven in de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen;

    2. gedwongen huwelijk en gedwongen wettelijke samenwoning, zoals omschreven in boek II van het Strafwetboek;

  4. Inzake socio-economische zaken :

    de misdrijven waarbij de strafvordering wordt uitgeoefend door de arbeidsauditeur;

  5. Inzake fiscale zaken :

    de misdrijven betreffende fiscale fraude;

  6. Inzake terrorisme :

    de misdrijven zoals beschreven in boek II van het Strafwetboek;

  7. Inzake militaire misdrijven :

    de misdrijven, zoals nader omschreven in het Militair Strafwetboek.

    De afdeling Brugge van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen is niet exclusief bevoegd als de strafzaak niet voldoet aan de omschrijvingen vermeld in het tweede lid, onverminderd artikel 186 § 2, derde lid, van het Gerechtelijk Wetboek.

    § 2. De afdeling Brugge van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen is exclusief bevoegd voor burgerlijke zaken inzake :

  8. de toepassing van de Belastingwet overeenkomstig artikel 569, 32°, van het Gerechtelijk Wetboek;

  9. de tucht, zoals bedoeld in artikel 571 van het Gerechtelijk Wetboek;

  10. de eedafleggingen van de notarissen en de gerechtsdeurwaarders, vermeld in artikel 572, eerste lid, 1° en 2°, van het Gerechtelijk Wetboek.

    De afdeling Brugge van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen is niet exclusief bevoegd als de burgerlijke zaak niet voldoet aan de omschrijvingen vermeld in het eerste lid, onverminderd artikel 186 § 2, derde lid, van het Gerechtelijk Wetboek.

    Art. 3. Voor strafzaken inzake doping, hormonen, landbouw, voedselveiligheid en dierenwelzijn is de afdeling Ieper van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen exclusief bevoegd.

    ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT