Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden en nadere regels van de verkiezingen bij de Orde der Dierenartsen, de 26 décembre 2015

HOOFDSTUK 1. - Verkiezingsbureaus

Artikel 1. De gewestelijke raad van de Orde van de Dierenartsen, bijgestaan door de magistraat assessor, neemt de kiesverrichtingen waar. Hij kan zich laten bijstaan door de administratief secretarissen en door de plaatsvervangende magistraat-assessor.

Art. 2. De telling van de stemmen geschiedt op de zetel van elke gewestelijke raad van de Orde van de Dierenartsen.

Art. 3. Enkel de dierenartsen die op de lijst van de Orde van de Dierenartsen ingeschreven zijn, mogen bij deze verrichtingen aanwezig zijn.

HOOFDSTUK 2. - Datum van de verkiezingen

Art. 4. De verkiezingen geschieden ten minste twee maanden vóór het vervallen van het mandaat van de leden van de raad.

Dag en uur ervan worden door de Hoge Raad vastgesteld.

HOOFDSTUK 3. - Kiesdistrict

Art. 5. Met het oog op de kiesverrichtingen maakt elke taalstreek, gevormd zoals voorzien in artikel 4 van de wet van 19 december 1950 tot instelling van de Orde van de Dierenartsen, hierna de wet, een district uit.

HOOFDSTUK 4. - Aantal te verkiezen leden

Art. 6. Elke gewestelijke raad van de Orde van de Dierenartsen bestaat uit negen werkende leden en uit evenveel plaatsvervangende leden, allen verkozen voor zes jaar overeenkomstig artikel 8, eerste lid, van de wet van 19 december 1950 tot instelling van de Orde der Dierenartsen. De gewestelijke raden hernieuwen zich, overeenkomstig artikel 8, tweede lid, van dezelfde wet, elke drie jaar, afwisselend door vier werkende leden wanneer de verkiezingen plaats vinden in een even jaar, en door vijf werkende leden wanneer de verkiezingenplaats vinden in een oneven jaar. De plaatsvervangende leden worden gerangschikt in functie van het tijdens hun verkiezing aantal behaalde stemmen overeenkomstig artikel 7, zesde lid, van dezelfde wet.

Het ontslagnemend werkend lid dat definitief is verhinderd, uit zijn ambt is ontzet of overleden is, wordt vervangen door de plaatsvervanger van dezelfde verkiezing als dit werkend lid met het meest aantal stemmen.

Overeenkomstig artikel 12 van dezelfde wet, bestaat elke gemengde raad van beroep uit magistraten benoemd door de Koning, drie effectieve en plaatsvervangende dierenartsen. De dierenartsen-leden van de gemengde raad van beroep zijn verkozen voor drie jaar. De plaatsvervangers worden geklasseerd in functie van het behaalde aantal stemmen. Het effectief lid dat ontslag neemt, definitief verhinderd is, ontzet wordt uit zijn functie of overleden is, wordt vervangen door de plaatsvervanger die de meeste stemmen behaald heeft.

HOOFDSTUK 5. - Kiezerskorps

Art. 7. Alle natuurlijke personen die minimum drie maanden voor de datum van de verkiezingen ingeschreven zijn op de lijst van de dierenartsen zoals voorzien in artikel 5 van de wet, zijn kiesgerechtigd.

HOOFDSTUK 6. - Kandidaturen

Art. 8. De kandidaturen moeten minstens twee maanden vóór de voor de verkiezingen vastgestelde datum door minstens twintig leden bij de voorzitter van de raad voorgedragen worden; na deze termijn zullen zij niet meer aanvaard worden.

Art. 9. Om geldig voorgedragen te zijn, moet de kandidaat ingeschreven zijn op de lijst van dierenartsen zoals bepaald in artikel 5 van de wet en, op de dag van de verkiezing, aan de in dezelfde wet bepaalde voorwaarden van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT