Koninklijk besluit tot vaststelling van het model van pro-fiscoverklaring bedoeld in artikel 2691 van het Wetboek der registratie, hypotheek- en griffierechten en tot bepaling van de datum van inwerkingtreding van de wet van 28 april 2015 tot wijziging van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten teneinde de griffierechten te hervormen, de 12 mai 2015

Artikel 1. De pro-fiscoverklaring bedoeld in artikel 2691 van het Wetboek der registratie, hypotheek- en griffierechten wordt vastgesteld volgens het als bijlage bij dit besluit gevoegde model.

Art. 2. Treden in werking op 1 juni 2015:

1° de wet van 28 april 2015 tot wijziging van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten teneinde de griffierechten te hervormen;

2° dit besluit.

Art. 3. De minister bevoegd voor Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit.

BIJLAGE.

Art. N. VERKLARING VAN DE WAARDE VAN DE VORDERING VOOR HET VASTSTELLEN VAN HET BEDRAG VAN HET ROLRECHT

Aan Mijnheer, Mevrouw de Hoofdgriffier van . . . . . (invullen bevoegde rechtbank)

Gegevens eisende partij (1) Type
vordering(2)
Geschatte waarde van de vordering
[EUR] (3)
Volledige of gedeeltelijke kosteloosheid (4) Datum Handtekening eisende partij of desgevallend naam en handtekening van de vertegenwoordiger (5) Rolrecht (EUR)
(in te vullen door de griffie)
In te vullen door de griffie: Totaal rolrecht(en) :

Handtekening of stempel van de griffie

Datum

TOELICHTING

Dit formulier betreft een pro-fiscoverklaring van de waarde van de vordering voor het vaststellen van het bedrag van het te betalen rolrecht, overeenkomstig art. 2691 van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten.

Vul dit formulier goed leesbaar in.

Deze verklaring dient te worden gevoegd bij de akte die ter neerlegging op de griffie wordt aangeboden.

In te vullen gegevens:

(1) Identificatiegegevens van de eisende partij:

- Naam en voornaam van de natuurlijke persoon

- Naam en rechtsvorm van de rechtspersoon

(2) Gelieve het hieronder vermelde rubrieknummer in te vullen in de kolom `Type vordering':

1 = een vordering met een waarde

2 = een vordering die niet in geld waardeerbaar is

3 = een vordering die vrijgesteld is van het betalen van het rolrecht op grond van de artikelen van het Wetboek der registratie, hypotheek- en griffierechten (gelieve het juiste artikel waarop men zich baseert te vermelden in de kolom, zie hieronder)

Bij akten die ter neerlegging worden aangeboden met betrekking tot zaken voor de arbeidsgerechten of met betrekking tot fiscale geschillen, waarvan de waarde van de vordering niet hoger is dan 250.000 EUR, moet geen verklaring van vrijstelling worden gevoegd.

Gronden van vrijstelling van het betalen van rolrecht:

1) Artikel 2691, zesde lid, van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten:

"Geen enkel recht wordt geïnd bij de zaken voor de beslagrechter of de vrederechter in het kader van de toepassing van artikelen 1409, § 1, vierde lid, en 1409, § 1bis, vierde lid, van het Gerechtelijk Wetboek.".

2) Artikel 2791, 1°, van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten:

Bij toepassing van deze bepaling wordt - behoudens een aantal uitzonderingen - van het rolrecht vrijgesteld de inschrijving van zaken waarvan de vonnissen en de arresten waartoe ze leiden, krachtens de artikelen 161 en 162 van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten zijn vrijgesteld van het recht of de formaliteit van de registratie.

Artikel 161 (juncto artikel 2791, 1° ) van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten

Worden kosteloos geregistreerd :

1° akten in der minne verleden ten name of ten bate van Staat, Kolonie en openbare Staatsinstellingen met uitzondering van de akten verleden in naam of ten gunste van de Algemene Spaar- en Lijfrentekas voor de verrichtingen van de Spaarkas.

De akten in der minne, die betrekking hebben op onroerende goederen die uitsluitend bestemd zijn voor onderwijs, verleden ten name of ten bate van de inrichtende machten van het gemeenschapsonderwijs of het gesubsidieerd onderwijs, alsook ten name of ten bate van verenigingen zonder winstoogmerk voor patrimoniaal beheer die tot uitsluitend doel hebben onroerende goederen ter beschikking te stellen voor onderwijs dat door de voornoemde inrichtende machten wordt versterkt.

De akten in der minne verleden ten name of ten bate van de naamloze vennootschap van publiek recht HST-Fin.

De akten in der minne verleden ten name of ten bate van de naamloze vennootschap A.S.T.R.I.D. De akten verleden ten name of ten bate van de naamloze vennootschap BIO.

Hetzelfde geldt - met uitzondering van akten houden de schenking onder de levenden - voor akten verleden ten name of ten bate van de Nationale...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT